X
 
 

Истинската музика

Автор: Цветозар Цаков
1484 4

Още от автора

Вчера беше рожденият ден на един от най-големите музиканти на нашето време в популярните жанрове - Ерик Клептън.

Моят кумец - зевзек и половина от тия, дето не се напъват, а им идва отръки, даже без да го съзнават, горд представител и качествен продукт на българското село, преминал месомелачката на Запада и посветил мощта на дебелите си селски пръсти на родината - веднъж по време на хардкор концерт каза, че Ерик Клепън е истинската музика. Истинската музика! Колко тежко и отговорно звучи...

Това наглед неуместно, пределно олекотено от обстановката наоколо изказване, бе отправено към моя приятелка, хардкор и рап фенка, която пък наскоро си хареса, доколкото усетих - искрено, словенска джаз-рок банда, която докарахме с нашето сдружение в България. Сблъсъци на светове и светогледи са възможни навсякъде и по всяко време. Независимо от шума, приглушеното осветление или да речем бялата риза на моя кумец, която в морето от хардкор фенове се е реела като бял флаг на удавник, който след изморителна двучасова борба с водната стихия се предава на произвола на непознатото в дълбините на чужди съзнания.

Сблъсъците между световете са най-ценното, което този живот е решил, че може да ни се случва от време на време. За да видим истинските неща. Към подобни сблъсъци трябва неистово да се стремим - както животът всячески се стреми към смъртта. Защото и да не се стремим - те така или иначе се случват. Но хубаво е да сме поне малко подготвени. Защото подготвеният за сблъсъка човек има по-голям шанс да изживее трусовете като позитивно събитие, каквото те всъщност са.

Моят личен сблъсък с Ерик Клептън се случи някъде там - в месомелачката на Запада, покрай хвърчащи наоколо раздробени от тежестта на живеенето ръце, крака, очи, бъбреци, задни части и други парчета плът. Измежду плътта летяха едри и дребни кървави късове мечти, надежди, амбиции и страхове. Бавната китара на Клептън изведнъж започна пред очите ми ловко да улавя летящите парчета, да ги продухва от фините прахови частици и да ги реди в странни, зловещо-възхитителни картини, които като че ставаха все по-живи с всяко прибавено парче месо. Разпилените чувства и емоции Клептън ползваше за конци, а самият той беше превъзходен стар Сингер. Който като сюнгер попиваше мръсотиите на света, превръщаше се в синигер и отлиташе нанякъде да снесе яйца, пълни с рециклирана болка. От яйцата се излюпваха красиви бели гълъби, които се пръскаха по света и рисуваха по покривите и по милионите му глави с шарени курешки.

Винаги съм изпитвал трудност да пиша за музика. Защото инстинктивно все искам да я опиша. А тя не се поддава на подобни наивни човешки страсти. Тя е отвъд човека, отвъд своя привиден бог. И точно като бог - музиката се обръща срещу създателя си и заживява свой живот, невъзможен за обяснение от научна гледна точка, почти нереален. Клептън не е бог - той е роб на своята музика. Един от най-смирените роби. Затова и аз пред него съм смирен, въпреки че напоследък рядко ми хрумва да го слушам.

А какво ни остава на нас смирените пред величието на изяждащата своите собствени богове музика? Остава ни да слушаме и да помним. Да помним сблъсъците и цветове на световете, които сме зърнали, дори само за миг. А ако не ни натоварва прекомерно – да помним и тези, които по една или друга причина са били отговорни за тези сблъсъци – независимо дали са музиканти или обикновени хора, открехнали ни тайни врати.

А след една определена възраст ни остава само да слушаме, ако имаме късмет. Времето и без това помни всичко.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "И точно като бог - музиката се обръща срещу създателя си и заживява свой живот". Знаете ли, вие, читатели кой е тоя "бог" който се обърнал против Създателя си, за да живее собствен живот? Това е първопричината за вашите страдания, за смъртта, за злото, това е бунтовният ангел люцифер, наричан сега дявол и сатана. И трябва да се смирим пред Твореца, а не пред музиката, пред Съ виж още ›› здателя, а не пред създанието. Иначе изпадаме в идолопоклонничество, което води към ада.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  каква е тази месомелачка на Запада, ти нормален ли си, че и на два пъти го пишеш , я там в казана и си слушай източните чалга ритми на Слави
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  за билдъра и лейбъра месомелачка няма, така е, в родината или на запад те са винаги в калта но не го забелязват защото никога не са виждали чисто.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Най-истинската музика е тази, която прославя Създателя и е инспирирана от Божия Дух, а съществува музика инспирирана от дявола, която прославя него и този свят.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 март

Овен Този вторник не бързайте със заключенията. Много вероятно е да стигнете до грешен извод, който да предопредели и погрешни действи...