X
 
 

Прелюдията към Великден – денят на мълчанието

Автор: Лиляна Петкова
1882 11

Още от автора

Денят преди Великден – най-тежкият ден от цялото евангелие. Не мисля, че това е разпети петък. Все пак в западната културна традиция този ден е запомнен като „Good Friday“ („добрият петък“). Денят е добър, защото един перфектен Бог в човешка форма размени Своя живот в откуп за моята и твоята безсмъртна душа. И въпреки болката от несправедливата жертва, в която Исус беше пренесен, ние отправяме поглед към неделя. Денят на възкресението. Трепнем в очакване Той да победи смъртта и да смачка петата на старовременната змия Сатана. Но там, между петък и неделя, остава един ден. Ден, за който почти не се говори. Това е съботата. Аз я наричам деня на мълчанието.

В събота нищо не се случва. А може би греша? Може би тогава се случва всичко? Денят, който не е описан в евангелията, денят непосредствено след разпятието на Месията. Това е ден на агония и на разбити мечти. Представям си 11 изтерзани апостоли, които не могат да си намерят място. Не могат да осъзнаят как тези три години и половина са се изнизали измежду пръстите им и сега е дошъл краят. Мечтите за свободата на Израел са погребани в онзи нов гроб на  Йосиф от Ариматея, където сега лежи техният Господ. През главите им минават какви ли не ужасни мисли, над които те нямат контрол: Защо Му повярвахме? Защо Му посветихме живота си, а Той стигна до кръста? Как не разбрахме, че Той няма да ни освободи от римляните? Сега какво ще се случи с нас, ще ни заловят ли? Къде сгрешихме? Защо се стигна до разпятие? И още, и още... Нормални, човешки въпроси, които не могат да поберат в себе си великия Божи план. И в тази събота, в която и небето мълчи, сякаш отчаянието царува. Жените, които са последователи на Исус, някак си стоически приемат съдбата си. Искат утре при ранни зори да отидат на гроба да го помажат. Таят в сърцето си различни диалози и откровения за личността Му, но не искат да дават гласност на най-големите страхове и мечти, дълбоко скътани в сърцата им. Затова и те избират мълчанието. И сякаш целият свят замлъква. Там някъде, между разпятието и възкресението, където нямаш друг избор, освен да чакаш мълчаливо с молитва в сърцето. Защото Бог е суверен над цялата земя и в Него лежи отговорът на всички въпроси. Но именно в мълчанието Той ни подготвя за отговорите.

Отговорът не закъснява. Идва неделният ден. Гробът е празен! Алелуя! Но аз продължавам да разсъждавам, че неделя няма как да дойде преди съботата да изтече. Няма как да стигнем до възкресението преди да сме минали нашата Гетсимания. И точно в долината на мрачната сянка Бог изковава нашия християнски характер, научава ни да вярваме в Него, дори когато е събота, а неделя е безумно далече. Точно в тишината на нашата болка и самосъжаление, сред съмненията и несигурността, Той ни води за ръка и ни подготвя за нещо голямо. Подготвя едни меки сърца, които с радост, със сълзи и с болка да приемат възкръсналия Христос. Не ни дава отговорите на готово, а ни оставя да усетим собствената си безпомощност, чакайки и осланяйки се на Неговата помощ. И когато неделята е вече факт, когато Исус победи смъртта, ние можем да сме истински свидетели. Защото заедно с Него сме извървели пътя до Голгота и сме устояли в чакането на възкресенската неделя, изтърпели сме агонията на съботата. Най-прекрасното откритие за мен е, че онзи Бог, който ме довежда със страхопочитание до кръста Си, е същият благ Спасител, който ми дава сили да устоя на изпитанието на мълчаливата събота. Той ми дава от Неговото дълготърпение, за да остана фокусирана върху личността Му, въпреки обстоятелствата в живота ми. И дори съботата за мен да продължи седмица, месец, година или две, то там, далеч в безкрая аз съзирам неделята. Виждам ясно чудото и вярвам, че Бог е способен да доведе до победа всяко свое дело в моя живот. Защото Той е Бог, защото победи смъртта!

И точно в събота си мисля за трикракия стол. Това е една прекрасна метафора, на която се натъкнах, четейки книгата на Бен Патерсън за чакането. В нея авторът определя вярата ни в Бог като трикрако столче. Единият крак е упованието ни, че Бог е любов, т.е. иска най-доброто за нас, защото ни обича. Второто краче е вярата в Неговата мъдрост,т.е. Той знае безпогрешно в своята мъдрост кое е нашето най-добро. И третият крак е осланянето на неговата сила, т.е. Бог е способен да осъществи най-доброто за нашия живот. Ако един от тези крака на столчето – любов, мъдрост и сила – липсват в нашия живот, то ние нямам как да седнем и да се опрем на двукрак стол. Затова трябва да имаме ясна представа кой е Бог и защо вярваме в Него. За мен това трикрако столче е от съществено значение особено през мълчаливата събота. Когато небето сякаш е онемяло за молитвите ми, то аз искам да „поседна“ на дълбокото упование в Божията любов, мъдрост и сила. Точно тогава, когато нямам отговорите, аз имам привилегията да се науча на вяра, по детски чиста. Да осъзная своята преходност и незначителност, да се смиря под мощната мишца на Бога. И да дочакам неделята, този Велик ден на възкресението на Исус. Денят на радост, в който Бог ще избърше всяка моя сълза.

 

„Денят след съботата беше първият ден от седмицата и на зазоряване Мария Магдалина и другата Мария отидоха да видят гробницата. В този момент стана много силно земетресение. Един Господен ангел слезе от небето, отиде до гробницата, отмести камъка от входа и седна върху него. Ангелът блестеше ярко като светкавица, а дрехите му бяха бели като сняг. Войниците, които пазеха гробницата, толкова се изплашиха от него, че се разтрепериха и заприличаха на мъртъвци. Ангелът каза на жените: „Вие не се страхувайте! Зная, че търсите Исус, който беше разпънат на кръст. Но той не е тук, а ВЪЗКРЪСНА, както беше казал.“ (Матей 28:1-6)

„Тогава Исус се приближи до тях и каза: „Дадена ми е цялата власт в небето и на земята. Затова идете при всички народи и ги направете мои ученици, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Святия Дух. Учете ги да изпълняват всичко, което съм ви заповядал. И помнете: аз ще бъда винаги с вас до края на света.“ (Матей 28:18-20)

 

 

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до 1.2 от един протестант 3 до 1.2 от един протестант преди 8 месеца Профил на трол?
  Ние, протестантите(не всички) правим това, което Създателят е казал това правим, ние не поправяме Божието Слово. 4-та Заповед Бог не е отменил или преправил, това е направила католическата църква. Неделята е денят на поклонение на слънцето и през Голямата Скръб ще бъде задължително неделното поклонение. И ТОГАВА, който ходи на неделна църква ще вземе печата на антихриста, защото неделните църкви щ виж още ›› е бъдат пълни с измамливи духове ТОГАВА, не сега. Съботната почивка съществува от създаването на света, сам Бог на седмият ден(събота, а не неделя) си почина и освети този ден и го направи задължителен за своят народ(преди само евреите, а сега и християните).
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Апостолите в първия ден се събраха и тогава Христа им се яви и рече Мир вам, за първи път ,в Неделя Светия дух слезе над апостолите във вид на огнени езици...в Неделята апостолите се сабираха за да преломят хляб в спомен на Христа......вие протестанти не ни пробутвайте юдейските си празнинства и съботи.Ние сме с Христа който в Неделята деня Господен възкръсна от мъртвите
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Само един текст: Яков 2:11: Понеже Онзи, Който е рекъл :"Не прелюбодействай", рекъл е и: "Не убивай", тъй че ако не прелюбодействаш, но убиваш, станал си престъпник на Закона". 10-те Заповеди са комплект, написани са на плочи от камъни с Божият пръст. Старозаветният Закон е променен, но 10-те Заповеди не са. Както Законът, така и празниците не са само за юдеите, но за всич виж още ›› ки хора. Законът е духовен, не може да важи само за някои хора. Господ е нашият пример, Той влизаше в синагогата да поучава в събота, а не в неделя, Той спазваше Божиите Заповеди. И не само адвентистите спазват 4-та заповед. Вижте сайта на това християнско служение:ww.amightywind.com
  : 0 !
 • продължение от 3.2 3.3 продължение от 3.2 преди 8 месеца Профил на трол?
  Апостолите не са законодатели в тоя свят, Бог(Троицата) е законодател, Той създава законите, Той(в лицето на Сина Си в Новият Завет) ги променя. Нашата работа е да ги изпълняваме, за да не отидем в ада и да вярваме в Сина Му. Но за да ги изпълняваме трябва добре да ги разберем.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Християни се карат коя версия на приказката е по-истинска.. ХАХА! Easter = Eastra/Astarte/Astoreth - богиня на плодородието. Символи са яйцата и зайците - символи на плодородието. Никакви възкръсвания, никакви простотии - това е празник на събуждащата се природа.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това е празник най Велик на Възкресението Христово и пролетта няма нищо общо.....яйцата съвсем не са в центъра на празника а изкупителната жертва на Спаса
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това е проблемът на православното християнство, че използват езически символи, езически ритуали и си мислят, че могат да се употребяват съвместно. 2 Коринтяни:"15 и какво съгласие има Христос с Велиала? или какво съучастие има вярващия с невярващия? 16 и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще виж още ›› ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде". 17 Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема, 18 И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ." Така е номер 2, това празнуване е езическо, като празник на Астарта, но възкресение е имало и Божият Син е точно това, което пише за него - изкупителната жертва, Божият Агнец, разпнат за греховете на света, за да не отиде който вярва в Него в ада, но да иде на Небето в Рая. Но за това е необходимо покаяние. Покайте се, защото Божието Царство е съвсем близо!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • знаетели, че 1 знаетели, че преди 8 месеца Профил на трол?
  Възкресението Христово се е случило на третият ден от еврейската Пасха, което е 17 нисан от еврейският календар малко преди залез слънце, защото Библейският ден е от залез до залез слънце.Това е било събота вечерта и са намерили гроба празен в неделя. И както всяка дата, 17 нисан се случва в различен ден на седмицата. Божият Син Исус Христос(ЯШУА МЕСИЯ) е бил разпнат 14 нисан и починал същият ден виж още ›› и погребан преди залез слънце, когато започва Пасха. И престоява в гроба ТРИ пълни денонощия. В Библията пише, че погребението е било преди събота, но в еврейската традиция Сабат се казва на всеки празник и първият ден от Пасхата се казва Голям сабат, който тогава се е случил в четвъртък, а пасхалната вечеря- в сряда вечерта. Погребението е било в сряда преди залез слънце, преди Голямата събота и възкръсва на края на седмичната събота. Така се получават ТРИ пълни дни и нощи. Боядисването на яйцата са езическа традиция (никъде не го пише в Библията) , те са символ на плодородие, а Възкресението е било по време на Пасха, когато хляб с мая не се яде, т.е козунаци.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Много хубава статия!
  : 2 !
 • Ортодокс 1.2 Ортодокс преди 8 месеца Профил на трол?
  Вие протестантите кога ще си оправите сметките и календарите и кога ще се разберете помежду си Събота ли или Неделя е денят Господен. Христа е разпнат в Петък по обяд и след три часа умира на Кръста и е погребан преди залез...така че Неделята е третия возкресен ден. И още къде пише в Библията че боядисването на яйца е забранено?
  : 3 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ние, протестантите нищо не оправяме. Това, което Създателят е казал това правим, ние не поправяме Божието Слово. 4-та Заповед Бог не е отменил или преправил, това е направила католическата църква. Неделята е денят на поклонение на слънцето и през Голямата Скръб ще бъде задължително неделното поклонение. И ТОГАВА, който ходи на неделна църква ще вземе печата на антихриста, защото неделните църкви виж още ›› ще бъдат пълни с измамливи духове ТОГАВА, не сега. Съботната почивка съществува от създаването на света, сам Бог на седмият ден(събота, а не неделя) си почина и освети този ден и го направи задължителен за своят народ(преди само евреите, а сега и християните).
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 декември

Овен Ключът към тайна ви днес ще бъде в това да правите всичко бързо и компетентно, а в способността ви да представите блестящите си и...