X
 
 

Прелюдията към Великден – денят на мълчанието

Автор: Лиляна Петкова
1899 11

Още от автора

Денят преди Великден – най-тежкият ден от цялото евангелие. Не мисля, че това е разпети петък. Все пак в западната културна традиция този ден е запомнен като „Good Friday“ („добрият петък“). Денят е добър, защото един перфектен Бог в човешка форма размени Своя живот в откуп за моята и твоята безсмъртна душа. И въпреки болката от несправедливата жертва, в която Исус беше пренесен, ние отправяме поглед към неделя. Денят на възкресението. Трепнем в очакване Той да победи смъртта и да смачка петата на старовременната змия Сатана. Но там, между петък и неделя, остава един ден. Ден, за който почти не се говори. Това е съботата. Аз я наричам деня на мълчанието.

В събота нищо не се случва. А може би греша? Може би тогава се случва всичко? Денят, който не е описан в евангелията, денят непосредствено след разпятието на Месията. Това е ден на агония и на разбити мечти. Представям си 11 изтерзани апостоли, които не могат да си намерят място. Не могат да осъзнаят как тези три години и половина са се изнизали измежду пръстите им и сега е дошъл краят. Мечтите за свободата на Израел са погребани в онзи нов гроб на  Йосиф от Ариматея, където сега лежи техният Господ. През главите им минават какви ли не ужасни мисли, над които те нямат контрол: Защо Му повярвахме? Защо Му посветихме живота си, а Той стигна до кръста? Как не разбрахме, че Той няма да ни освободи от римляните? Сега какво ще се случи с нас, ще ни заловят ли? Къде сгрешихме? Защо се стигна до разпятие? И още, и още... Нормални, човешки въпроси, които не могат да поберат в себе си великия Божи план. И в тази събота, в която и небето мълчи, сякаш отчаянието царува. Жените, които са последователи на Исус, някак си стоически приемат съдбата си. Искат утре при ранни зори да отидат на гроба да го помажат. Таят в сърцето си различни диалози и откровения за личността Му, но не искат да дават гласност на най-големите страхове и мечти, дълбоко скътани в сърцата им. Затова и те избират мълчанието. И сякаш целият свят замлъква. Там някъде, между разпятието и възкресението, където нямаш друг избор, освен да чакаш мълчаливо с молитва в сърцето. Защото Бог е суверен над цялата земя и в Него лежи отговорът на всички въпроси. Но именно в мълчанието Той ни подготвя за отговорите.

Отговорът не закъснява. Идва неделният ден. Гробът е празен! Алелуя! Но аз продължавам да разсъждавам, че неделя няма как да дойде преди съботата да изтече. Няма как да стигнем до възкресението преди да сме минали нашата Гетсимания. И точно в долината на мрачната сянка Бог изковава нашия християнски характер, научава ни да вярваме в Него, дори когато е събота, а неделя е безумно далече. Точно в тишината на нашата болка и самосъжаление, сред съмненията и несигурността, Той ни води за ръка и ни подготвя за нещо голямо. Подготвя едни меки сърца, които с радост, със сълзи и с болка да приемат възкръсналия Христос. Не ни дава отговорите на готово, а ни оставя да усетим собствената си безпомощност, чакайки и осланяйки се на Неговата помощ. И когато неделята е вече факт, когато Исус победи смъртта, ние можем да сме истински свидетели. Защото заедно с Него сме извървели пътя до Голгота и сме устояли в чакането на възкресенската неделя, изтърпели сме агонията на съботата. Най-прекрасното откритие за мен е, че онзи Бог, който ме довежда със страхопочитание до кръста Си, е същият благ Спасител, който ми дава сили да устоя на изпитанието на мълчаливата събота. Той ми дава от Неговото дълготърпение, за да остана фокусирана върху личността Му, въпреки обстоятелствата в живота ми. И дори съботата за мен да продължи седмица, месец, година или две, то там, далеч в безкрая аз съзирам неделята. Виждам ясно чудото и вярвам, че Бог е способен да доведе до победа всяко свое дело в моя живот. Защото Той е Бог, защото победи смъртта!

И точно в събота си мисля за трикракия стол. Това е една прекрасна метафора, на която се натъкнах, четейки книгата на Бен Патерсън за чакането. В нея авторът определя вярата ни в Бог като трикрако столче. Единият крак е упованието ни, че Бог е любов, т.е. иска най-доброто за нас, защото ни обича. Второто краче е вярата в Неговата мъдрост,т.е. Той знае безпогрешно в своята мъдрост кое е нашето най-добро. И третият крак е осланянето на неговата сила, т.е. Бог е способен да осъществи най-доброто за нашия живот. Ако един от тези крака на столчето – любов, мъдрост и сила – липсват в нашия живот, то ние нямам как да седнем и да се опрем на двукрак стол. Затова трябва да имаме ясна представа кой е Бог и защо вярваме в Него. За мен това трикрако столче е от съществено значение особено през мълчаливата събота. Когато небето сякаш е онемяло за молитвите ми, то аз искам да „поседна“ на дълбокото упование в Божията любов, мъдрост и сила. Точно тогава, когато нямам отговорите, аз имам привилегията да се науча на вяра, по детски чиста. Да осъзная своята преходност и незначителност, да се смиря под мощната мишца на Бога. И да дочакам неделята, този Велик ден на възкресението на Исус. Денят на радост, в който Бог ще избърше всяка моя сълза.

 

„Денят след съботата беше първият ден от седмицата и на зазоряване Мария Магдалина и другата Мария отидоха да видят гробницата. В този момент стана много силно земетресение. Един Господен ангел слезе от небето, отиде до гробницата, отмести камъка от входа и седна върху него. Ангелът блестеше ярко като светкавица, а дрехите му бяха бели като сняг. Войниците, които пазеха гробницата, толкова се изплашиха от него, че се разтрепериха и заприличаха на мъртъвци. Ангелът каза на жените: „Вие не се страхувайте! Зная, че търсите Исус, който беше разпънат на кръст. Но той не е тук, а ВЪЗКРЪСНА, както беше казал.“ (Матей 28:1-6)

„Тогава Исус се приближи до тях и каза: „Дадена ми е цялата власт в небето и на земята. Затова идете при всички народи и ги направете мои ученици, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Святия Дух. Учете ги да изпълняват всичко, което съм ви заповядал. И помнете: аз ще бъда винаги с вас до края на света.“ (Матей 28:18-20)

 

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до 1.2 от един протестант 3 до 1.2 от един протестант преди 1 година Профил на трол?
  Ние, протестантите(не всички) правим това, което Създателят е казал това правим, ние не поправяме Божието Слово. 4-та Заповед Бог не е отменил или преправил, това е направила католическата църква. Неделята е денят на поклонение на слънцето и през Голямата Скръб ще бъде задължително неделното поклонение. И ТОГАВА, който ходи на неделна църква ще вземе печата на антихриста, защото неделните църкви щ виж още ›› е бъдат пълни с измамливи духове ТОГАВА, не сега. Съботната почивка съществува от създаването на света, сам Бог на седмият ден(събота, а не неделя) си почина и освети този ден и го направи задължителен за своят народ(преди само евреите, а сега и християните).
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Апостолите в първия ден се събраха и тогава Христа им се яви и рече Мир вам, за първи път ,в Неделя Светия дух слезе над апостолите във вид на огнени езици...в Неделята апостолите се сабираха за да преломят хляб в спомен на Христа......вие протестанти не ни пробутвайте юдейските си празнинства и съботи.Ние сме с Христа който в Неделята деня Господен възкръсна от мъртвите
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само един текст: Яков 2:11: Понеже Онзи, Който е рекъл :"Не прелюбодействай", рекъл е и: "Не убивай", тъй че ако не прелюбодействаш, но убиваш, станал си престъпник на Закона". 10-те Заповеди са комплект, написани са на плочи от камъни с Божият пръст. Старозаветният Закон е променен, но 10-те Заповеди не са. Както Законът, така и празниците не са само за юдеите, но за всич виж още ›› ки хора. Законът е духовен, не може да важи само за някои хора. Господ е нашият пример, Той влизаше в синагогата да поучава в събота, а не в неделя, Той спазваше Божиите Заповеди. И не само адвентистите спазват 4-та заповед. Вижте сайта на това християнско служение:ww.amightywind.com
  : 0 !
 • продължение от 3.2 3.3 продължение от 3.2 преди 1 година Профил на трол?
  Апостолите не са законодатели в тоя свят, Бог(Троицата) е законодател, Той създава законите, Той(в лицето на Сина Си в Новият Завет) ги променя. Нашата работа е да ги изпълняваме, за да не отидем в ада и да вярваме в Сина Му. Но за да ги изпълняваме трябва добре да ги разберем.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Християни се карат коя версия на приказката е по-истинска.. ХАХА! Easter = Eastra/Astarte/Astoreth - богиня на плодородието. Символи са яйцата и зайците - символи на плодородието. Никакви възкръсвания, никакви простотии - това е празник на събуждащата се природа.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това е празник най Велик на Възкресението Христово и пролетта няма нищо общо.....яйцата съвсем не са в центъра на празника а изкупителната жертва на Спаса
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това е проблемът на православното християнство, че използват езически символи, езически ритуали и си мислят, че могат да се употребяват съвместно. 2 Коринтяни:"15 и какво съгласие има Христос с Велиала? или какво съучастие има вярващия с невярващия? 16 и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще виж още ›› ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде". 17 Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема, 18 И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ." Така е номер 2, това празнуване е езическо, като празник на Астарта, но възкресение е имало и Божият Син е точно това, което пише за него - изкупителната жертва, Божият Агнец, разпнат за греховете на света, за да не отиде който вярва в Него в ада, но да иде на Небето в Рая. Но за това е необходимо покаяние. Покайте се, защото Божието Царство е съвсем близо!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • знаетели, че 1 знаетели, че преди 1 година Профил на трол?
  Възкресението Христово се е случило на третият ден от еврейската Пасха, което е 17 нисан от еврейският календар малко преди залез слънце, защото Библейският ден е от залез до залез слънце.Това е било събота вечерта и са намерили гроба празен в неделя. И както всяка дата, 17 нисан се случва в различен ден на седмицата. Божият Син Исус Христос(ЯШУА МЕСИЯ) е бил разпнат 14 нисан и починал същият ден виж още ›› и погребан преди залез слънце, когато започва Пасха. И престоява в гроба ТРИ пълни денонощия. В Библията пише, че погребението е било преди събота, но в еврейската традиция Сабат се казва на всеки празник и първият ден от Пасхата се казва Голям сабат, който тогава се е случил в четвъртък, а пасхалната вечеря- в сряда вечерта. Погребението е било в сряда преди залез слънце, преди Голямата събота и възкръсва на края на седмичната събота. Така се получават ТРИ пълни дни и нощи. Боядисването на яйцата са езическа традиция (никъде не го пише в Библията) , те са символ на плодородие, а Възкресението е било по време на Пасха, когато хляб с мая не се яде, т.е козунаци.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много хубава статия!
  : 2 !
 • Ортодокс 1.2 Ортодокс преди 1 година Профил на трол?
  Вие протестантите кога ще си оправите сметките и календарите и кога ще се разберете помежду си Събота ли или Неделя е денят Господен. Христа е разпнат в Петък по обяд и след три часа умира на Кръста и е погребан преди залез...така че Неделята е третия возкресен ден. И още къде пише в Библията че боядисването на яйца е забранено?
  : 3 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ние, протестантите нищо не оправяме. Това, което Създателят е казал това правим, ние не поправяме Божието Слово. 4-та Заповед Бог не е отменил или преправил, това е направила католическата църква. Неделята е денят на поклонение на слънцето и през Голямата Скръб ще бъде задължително неделното поклонение. И ТОГАВА, който ходи на неделна църква ще вземе печата на антихриста, защото неделните църкви виж още ›› ще бъдат пълни с измамливи духове ТОГАВА, не сега. Съботната почивка съществува от създаването на света, сам Бог на седмият ден(събота, а не неделя) си почина и освети този ден и го направи задължителен за своят народ(преди само евреите, а сега и християните).
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Училищата вече ще възпитават и в ...

Учителите, съвместно с родителите, ще трябва да възпитават учениците в патриотизъм и да възпират "поведенчески прояви на национален нихилизъм". Това са част от ...

missing image
Заради Русия Беларус спря износа на ...

Беларус временно преустанови износа на бензин и дизел за Украйна, Полша и балтийските страни, защото в беларуските рафинерии постъпва некачествен руски нефт, обяви ...

missing image
Принц Луи навърши годинка (СНИМКИ) ...

Принц Луи, третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън, навършва днес една годинка. По този повод дворецът Кенсингтън сподели три нови снимки ...