Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО СМЕ!

15 Sunday 2018, 19:30 часа • 558 прочитания

Темата за съвременната журналистика и начина, по който събитията биват отразявани в родните медии, вълнува немалко българи. В коментара "Какво ни причиняват новините" вече съм засягал темата, но, Бог ми е свидетел, не мога да се удържа да я разнищвам отново и отново, особено в светлината на последните събития с катастрофата на АМ "Тракия".

Отдавна спрях да се осведомявам за случващото се по света и у нас чрез вечерните новини по обясними причини, на които няма да се спирам тук. Бруталното поведение на журналисти от водещите български информационни канали обаче - bTV и Nova, достигна до мен по Интернет от независими сайтове. На откъсите от емисиите се вижда ясно как представители на въпросните медии буквално завират камери и микрофони на местопроизшествието с оправдателен призив "На живо сме!" пред още намиращите се в шок от случилото се пострадали и въпреки техните настоявания да не бъдат снимани и записвани. По същия начин, както през лятото на 2016 г. репортер от Nova питаше ударения от лек автомобил Боян Петров "Какво се случи?", докато санитари изнасяха ранения алпинист на носилка, така само преди броени дни бяхме близо да получим кадри от изваждането на трупове от обърнатия автобус на магистралата. Жалко, че заради задръстването операторите не бяха стигнали там навреме.

Само ще вметна, че според чл. 32, ал 2 от глава втора, озаглавена "Права и задължения на гражданите" от върховния закон на Република България - Конституцията (която напоследък е толкова често цитирана, на думи и на практика изменяна, отменяна и дискутирана, че почти е изгубила авторитета си, защото всеки в България разбира от спорт, политика и конституционно право): "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи". Следователно наред с морала и елементарното човешко приличие, медиите нарушават и закона, при това не кой да е закон, а онзи, на който според принципите на правовата държава никой и нищо не може да противоречи. Оставете го морала. За съжаление той отдавна не е критерий в обществото. Но изглежда наглата демонстрация на българските журналисти в търсене на повече "ексклузивност" и "сензация", оттам и на повече зрители, е поредното доказателство за пълната липса на респект от нормативните разпоредби в родината.

Как са защитени правата ни? Възможно ли е утре нашето страдание да стане материал за нечие телевизионно предаване? Явно щом никой не съди медиите за нарушение на Конституцията, в резултат на което те биха платили доста солени обезщетения, тази порочна практика ще продължава. Изводът е един: докато продължаваме да търпим поведението на Наглите (като терминът обхваща не само групировката за отвличания, двама от чиито ръководители пуснаха на свобода миналата година, а и репортерите, и нарушителите на пътя), те ще продължават да наглеят. Какво чакаме?

Новините днес