Сирия: как фалшиви новини за фалшиви новини, са ползвани за доказване на фалшиви новини

Още от автора

Докато разследването на поредната химическа атака в Сирия продължава, група онлайн активисти промотира всячески визията си за събитията от началото на този април.

След атаката в Дума, която отне живота на няколко десетки цивилни, инспектори от Организацията за забрана на химически оръжия опита да стигне до мястото на атаката, но без успех. По-късно те бяха допуснати, но междувременно медицинските екипи на терен бяха единствените с пряк достъп, преди да навлязат войските на сирийското правителство и да блокират входовете и изходите на града, станал символ не само на съпротивата срещу Асад в Дамаск, но и на атаката провокирала вторите западни ограничени удари.

Според правителството в Сирия и съюзниците му в Москва, атаката е инсценирана. САЩ, Великобритания и Франция заявяват обратното – че химическа атака има и е използван боен газ.

Дотук потокът от новини е ясен за повечето читатели и няма нужда да се припомнят. Междувременно, обаче, група от активисти работят усърдно, за да покажат защо атака не е имало, а докладите за нея са "фалшиви новини".

"Инсценирана атака", "Световна война"

Тази група от активисти, журналисти и просто потребители на социални мрежи, основават теориите си на пуснати в държавните руски медии публикации и репортажи, оспорващи факта, че е извършена атака с химическо оръжие в Сирия. Според тези материали атаката е инсценирана от джихадисти, които целят да бъде обвинен режимът на Асад и това да провокира западна интервенция.

Групата, включва журналисти, наричащи себе си "независими" които имат по няколко десетки хиляди последователи в Twitter и Facebook. Техните публикации имат стотици споделяния, а тезите им не са оспорвани, въпреки че не съдържат нито един сериозен аргумент. Текстовете и статусите им се базират единствено на възприятието, че Запада е лош, че бунтовниците са джихадисти и че тече световна конспирация за вкарването на целия свят в конфликт.

Въпреки че тези хора се определят като "антивоенни", те подкрепят военните офанзиви на сирийското правителство, които са прецедент досега в модерната история. Досега няма друг пример, в който правителство да унищожава с въздушни удари по такъв начин собствените си градове. Тези офанзиви предизвикаха и огромния бежански поток, достигнал до границите на Европа, но ако четете публикациите на тези "антивоенни" журналисти, няма да видите критики към използването на тежка артилерия, варелни бомби, бойни газове, авиация, бункерни бомби – все неща, използвани от сирийските правителствени сили в продължение на седем години.

"Антивоенните" журналисти и активисти дори ще ви кажат, че бежанската вълна е провокирана от Запада, от световната еврейска конспирация, от джихадистите (т.е. бунтовниците, които за тях нямат разлика от ИД или "Ал Кайда"). И докато една част от бежанците бягат наистина от "Ислямска държава",  то по-голямата част са изселени именно от офанзиви на сирийското правителство.

Според наратива на "антивоенните" активисти и журналисти, идва световна война. Тяхната теза беше подкрепена от различни анализатори и академици с политически амбиции. Текстът, публикуван във вестник "Сега" на 19 април от Диян Божидаров е повече от добър по тази тема – прочетете го.

От 2012 година насам бяха споделяни различни конспиративни теории за събитията в Сирия, но те нямаха никаква видимост, докато не се намесиха анализатори и академици. Позабравени до този момент, техните коментари в подкрепа на Асад бяха споделени хиляди пъти и така конспиративните теории станаха известни. Макар някои от тези хора по-късно да бяха публикували опровержение на собствените си изказвания, това остана незабелязано. Последният пример е от тези дни, когато кардиолог написа в Twitter, че кадрите от атаката в Дума били изфабрикувани и този текст беше споделен 13 000 пъти. По-късно същият човек публикува извинение и че е сбъркал в преценката си, но това съобщение беше споделено 22 пъти.

Същата е ситуацията с доклади и разследвания, свързани с химическите атаки. Така например, за атаката в Дума се знае дори какви хеликоптери са използвани и какви снаряди с боен газ са били снабдени. Но тези доклади не станаха така популярни, както текстове със заглавие "Истината за Сирия…" Въпреки че излязоха множество публикации показващи защо по време на офанзива използването на газ е очаквано и част от стратегията, тези факти продължават да нямат значение за мнозина. Официалните доклади на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) показват най-малко 50 химически атаки, но познайте какво? Да, и тези доклади не се споделят масово.

Една идеално организирана конспиративна теория

Интересното е, че седмици преди да станем свидетели на телата на обгазени мъже, жени и деца в град Дума, руската армия оповести конспиративно, че се готви фалшива химическа атака, подготвена от бунтовниците.

Руската конспиративна пропаганда беше подкрепена официално от Москва, която за пореден път трябваше да чисти след действията на съюзниците си в Дамаск. Руснаците се оказаха отново поставени в неудобната позиция да отричат нещо, което те знаят, че е истина – а именно, че сирийските правителствени сили ще направят всичко възможно, за да доведат сраженията до край, включително това да означава използване на химическо оръжие.

Руската армия беше принудена да прави това и през 2017 година, когато режимът използва химическо оръжие в Хан Шейхун, причинявайки смъртта на близо 100 души. За да прикрие действията на съюзниците си, Москва отново започна с наратива си срещу единствените цивилни екипи в Сирия, които се отзовават при въздушни удари, за да спасяват затрупани хора – Гражданска защита или известни като "Белите каски".

За защитниците на режима в Сирия екипите на Гражданска защита са чисто и просто членове на "Ал Кайда". За това колко популярна е тази теза, можете да видите коментарите под материала на Яна Николова и Росен Илиев за Нова ТВ, които бяха в Турция и разговаряха с членове на Гражданска защита. Въпреки че репортажът е много добре направен и показва чисто човешката гледна точка, авторите му бяха определени като "защитници на джихадисти" и "политически курви".

Идеята да се удари по Гражданска защита е проста и в това се крие нейният успех и гениалност. Досега нито една друга конспиративна теория за Сирия не донесе толкова добър резултат, както теорията, че "Белите каски" са членове на "Ал Кайда" и фалшифицират данни за химически атаки. Удряйки по имиджа на тези екипи, се удря силно и по опозицията и бунтовниците като цяло. Замислете се – ако дори екипите, спасяващи животи, са всъщност радикали, какво остава за останалите опозиционери? Да, идеята е проста и много добре реализирана.

След като семената са посети, вече е лесно да бъде разпространена каквато и да е конспиративна теория. За "антивоенните" журналисти и активисти не може и да става дума да оспорят гледната точка на Кремъл и те никога не са задавали критични въпроси. Те просто споделят подходящите и политически коректните материали, придружени от смеещи се емотикони и саркастично-иронични коментари срещу жертвите. Изследване на The Syria Campaign и компанията Graphika върху 2 650 000 съобщения в социалните мрежи между юни 2016 и октомври 2017 година, показва много добре координирана кампания за осмиване и опровергаване на позициите срещу Асад.

Да се върнем отново на събитията около атаката в Дума.

В началото на март, руското министерство на отбраната продължи политиката да се споделят конспиративни тези, че скоро ще има "провокации" от ислямисти (т.е. бунтовници) в района на Дамаск, които целят да обвинят сирийското правителство в използване на химическо оръжие срещу цивилни. По-късно, от Кремъл пуснаха още една теза - че тези фалшиви атаки ще са подпомогнати от Запада и специалните части на САЩ.

Тези теории съвпаднаха с продължаващите критики на Тръмп срещу режима в Сирия. Новините за използвано химическо оръжие намаляха временно след ударите по базата Шайрат през април 2017 година, но отново се засилиха в края на 2017 и началото на 2018 година, когато Асад започна офанзивата си срещу бунтовническите позиции в Източна Гута. Именно химическата атака в Дума срази напълно и последната съпротива и това беше целта на използването на боен газ.

Новините около ударите на САЩ, боричканията в Съвета за сигурност на ООН и офанзивите на Асад са вече познати на читателите. Но интересно какво се случваше в социалните мрежи през това време. Потребители и "антивоенни" активисти промотираха конспиративни теории за това как кадрите от Дума били фалшиви и как бунтовниците обучавали децата да имитират обгазяване. Тези хора взимаха кадрите на гърчещи се с пяна на уста жени и деца, и ги споделяха на профилите си с текстове като: "Нека поиграем на химическа атака! Много добър театър!" Коментарите под подобни статуси съдържат предимно смях, подигравки и още конспирации.

Последната вълна от конспиративни теории се засили след като бяха споделени кадри, за които се твърдеше, че доказват, че атаката в Дума е инсценирана. Кадрите показват жени, мъже и деца, които са от снимачен екип. Част от хората са облечени в екипите на "Белите каски", а студиото имитира ситуацията след нанасяне на въздушен удар. Тези кадри бяха споделени стотици пъти и вероятно читателите са ги видели. Онези, които споделяха снимките, казваха, че това е американски филм, който цели да инсценира химическа атака, за която да се обвини режимът на Асад.

Да, това е наистина филм, но сирийски и заснет в чест на сирийското правителство и неговите офанзиви. Той беше излъчен в средата на март в сградата на Сирийската опера в Дамаск в присъствието на официални лица от правителството. Така кадрите от филм в подкрепа на Асад, който филм цели да покаже, че няма химическа атака, бяха използвани от поддръжници на Асад, за да докажат, че химическите атаки са инсценирани от Белите каски в рамките на западен филм…Сложна схема, нали? Реално е доста опростена и много добре организирана. В българското онлайн пространство само един от тези статуси, съдържащи снимките от филма, беше споделен над 700 пъти!

Конспирациите не свършват дотук.

През последните няколко дни получавам на лични съобщения, включително от приятели, линк към видео на американец, който доказвал, че нямало химическа атака в Дума. Въпреки че неговите кадри бяха опровергани и дискредитирани, тъй като той не е бил в Дума и не е получил достъп до мястото на химическата атака, неговите материали са вече много популярни в интернет, а в Twitter го следят близо 8000 души. Не на последно място, очевидно хората не ги притеснява, че това видео е споделено за първи път от медия с фашистки възгледи. Но за крайнодесните, подкрепящи Асад и новият кафяво-червен съюз за оневиняване на военни престъпления в Сирия, ще стане въпрос тепърва.

След всички конспирации и въпроси от типа "Защо му е на Асад да използва химическо оръжие?" не стана ясно защо тези "антивоенни" активисти не дават отговор на факта, че след химическата атака в Дума, бунтовниците се предадоха и така Асад завзе Източна Гута. Ако съдим по изявленията на разпространителите на конспиративни теории, следва, че бунтовниците са се обгазили сами, за да се предадат по-бързо…