X
 
 

Дневникът на един афганистански мигрант в България*

Автор: Петър Донкин
9566 7

Още от автора

Ден първи:

В Афганистан вече нямам поле за професионално развитие...Тук всички полета са минирани и не остана нищо за взривяване! Та това живот ли е – да не можеш да отнемеш ничий живот!? Затова си стягам багажа и мигрирам за Европа, където имат толкова много още невзривени жп. гари, летища и стадиони. Взимам си само вещи от първа необходимост за живот в миграция: автомат „Калашников“, патрони и пластичен взрив. Нещо да не забравя...А, да, четката за зъби – тя става на тактически нож при нужда!

Ден втори:

Днес заминавам – хващам първия танк за границата с Пакистан. Толкова ще ми липсва родната земя, пълна със заложени през три метра муджахидински мини; родните планини, огласяни от жизнерадостния крясък на лешояди, хранещи се с трупове на загинали талибани; родният въздух, напоен с омайния аромат на изгорели съветски танкове... На тръгване плача, защото ми е трудно да загърбя милия спомен от детските години, когато, играейки си с един гранатомет, децата от моето родно село спряхме настъплението на цяла съветска танкова дивизия! Ех, как искам да върна танковете, пардон  – детството и отново да стрелям по детски на воля срещу руснаците...

Ден трети:

След дълъг преход съм на границата с България. Винаги съм бил емоционално свързан с тази страна – та нали първият ми автомат „Калашников“, който татко ми подари за седмия рожден ден, беше произведен в България! Той постоянно засичаше и биеше на десет метра встрани от целта, но аз си го обичах, защото благодарение на тези негови недостатъци, жена ми винаги оставаше жива след семейни конфликти...

Ден четвърти:

Искам да продължа за Германия, но засега оставам в България. Не се оплаквам, защото тук почти всичко е като в родния ми Афганистан: пътищата са надупчени, сякаш са стреляни от руски щурмови хеликоптер; преобладаващото население е от малцинствата и е мургаво като нашите муджахидини; младите мъже са с дълги бради подобно на талибани; бандитските закони са по-спазвани от юридическите; отношенията са на феодално-племенно ниво, всеки си краде, стреля и убива безнаказано... Чак се плаша – тук е по-афганистанско и от Афганистан!

Ден пети: 

Чувствам се добре в България, но как да се реализирам като терорист тук!? Как да разруша някоя гара, като гарите са толкова разрушени, че няма повече накъде?! Как да убия някой българин, като българинът е толкова убит, че няма повече накъде?! Как да обезчестя някоя българка, като българката е толкова обезчестена, че няма повече накъде?! Как да тормозя психически народа, като той е толкова изтормозен, че няма повече накъде?! Накъде, като тук няма как нито достойно да умреш, нито достойно да живееш! Тук цялата държава е един голям бежански лагер и българите са по-мигранти от мигрантите, мигрирайки всеки ден далече от всички и най вече от себе си.

Ден шести:

В дупка съм – в буквален и преносен смисъл! Искам да извърша смъртоносна атака, като мина с камион по пешеходна алея в София, но предната ми дясна гума пропадна в дупка на пътя...Е, това вече ме сломи! Не НАТО, не САЩ, не Русия, не Асад – една българска пътна дупка ме вкара в безизходна дупка, победи ме и ме отказа от тероризма. Защото не просто камиона, а животът ми се преобърна! И от днес вече не съм терорист, а жертва...Пардон – български гражданин!

* Текстът е написан с цел забавление. Не е препоръчителен за хора без чувство за хумор.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Афганистанците са много корав народ, след всичко което им причиняват Великите сили пред последните 50+ години. Никой не бяга от родинтата си от хубаво, не се заблуждавайте!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами да ..България стана бетер Авганистан след като от десет години сме в лелеяното НАТО и ЕС
 • 00 5.1 00 преди 1 година Профил на трол?
  България е това, което е, сиреч катастрофа, не заради НАТО и ЕС, а заради огромната корупция. Всичко, що изработи народа, се йраде - я чрез енергийни дружества, я чрез банки.
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хайде бе ,много на сериозно се вземаш номер-3,какво толкова видя във коментарите на 1и2 и къде във текста им прочете че се оплакват.Хората просто са направили една констатация, която е самата истина за действителността във България.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хайде, хайде 1, 2 - веднага се натръшкахте и наревахте. Много си ни е хубава България, стига да виждаш хубавото и да не се вайкаш и си бършеш сополите. Човекът написал сатиричен текст, с пет хиперболи във всяко изречение и веднага оплаквачките тръгнаха да реват по четирите посоки на света.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Колкото и за забавление и за хора с чувство за хумор, толкова и горчива истина
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво още да кажа,та той афганистанеца го е описал много точно. А нали сме нещо и роднини,така поне историята го казва,значи си приличаме......😀