X
 
 

Карл Маркс - от символ на комунизма до поп икона

Автор: Мая Джамбазова
963 4

Още от автора

На 5 май 2018 г. се навършиха 200 години от рождението на Карл Маркс, автор на философско-икономическия труд "Капиталът" и считан за идеолог на комунистическото движение по света.

Маркс е баща на 6 деца, живее в бедност, семейството му се разпада и той е принуден да живее в заем от приятеля си, индустриалеца Фридрих Енгелс. Биографията на именития философ, който дълги години бе в основата на всички научни трудове в Народна Република България, лекциите по философия в българските университети от социализма и уроците по философия за комсомолци, е прекрасно изяснена от журналиста Петър Волгин в неговата "Радикална еврейска енциклопедия". Затова няма да се спираме подробно на нея и само ще кажем, че Маркс от един неуспял студент по право, разочаровал баща си, се превръща в мислител на своето време, благодарение на материалната подкрепа на Енгелс и вярата на собствената му жена в него.

Някога, преди 10 ноември, след портрета на Тодор Живков и ликовете на съветските лидери, от стените гледаха изображения с лика на Маркс. Карл Маркс бе символът на комунизма и социализма. Той бе "бащата" на онзи строй. Основата на плановата икономика. Маркс бе логото на бившия Източен блок и СССР, макар че в Съветския съюз далеч по-обожествяван бе Ленин. Идеологът на лявата политика, родом от Трир, Германия, надничаше от пощенски марки, плакати.

Днес обаче светът с носталгия, а може би и с вяра в идеите му, си спомня за него. Карл Маркс се превърна в поп икона на XXI век. Началото бе поставено пак в бившия Източен блок, където знайни и незнайни щамповици на фланелки, поставиха лика му по тишърти.

А днес, когато са честванията на юбилея от рождението му, в родния град на Маркс Трир, се появива купища символи, които го правят атрактивна личност за малки и големи. Хитът се оказа банкнота с номинал 0 евро, която се разпродаде като топъл хляб за броени часове. Ливата копюра е сувенирна, струва 3 евро и след като първоначалните 5000 бройки се изчерпаха, управата на Трир поръча още 20 000 от нея. На ценната хартийка е изобразен Маркс в анфас, като копюрата е снабдена със всички водни знаци и защити на европейската валута.

По магазините излязоха и патенца с прическата и брадата на Маркс, носещи под мищница "Капиталът". Освен това Трир продава червено вино "Карл Маркс".

Светофарите в града на философа и икономист, засветиха с неговия лик. Предупреждението за пешеходци, вместо безлико традиционно човече, днес е Маркс, който пресича с "Капиталът" под ръка или стои с изпънати встрани ръце, за да спре потока от хора по кръстовищата.

Китай се отчете с нещо далеч по-мащабно за честванията и подари не сувенир, а бронзова статуя с лика на Карл Маркс на град Трир.

Почитта към Маркс не е само в Трир, който в историята си е бил и за кратко столица на Римската империя по време на Тетрархията. В град Кемниц, който преди е носел името Карлмарксщадт, се предлага бира "Марксщетер".

Та Маркс надживя векa на националните държави, епохата на комунизма и се оказа символ в епохата на глобализма. Хората възкресиха паметта за Маркс и фактът, че Жан-Клод Юнкер присъства на тържествата и произнесе реч по повод годишнината, показва че Маркс все още не е изхвърлен от съзнанието и на политиците, и на обикновените хора, които ценят неговото дело.

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Неси 2 Неси преди 8 месеца Профил на трол?
  Който е чел "Капиталът" ще разбере, че има много истина, която социалистите после са си присвоили за свое мото. Китайците и до сега изучават Марксизма и въпреки това са много по-напреднали от нас
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Животът доказа, че икономическият строй, наречен социализъм е неефективен, а идеологията на комунизма е дяволска.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тук празненства в негова чест , а той се мъчи в ада. Там са и всички останали комунисти, там ще отидат и тези, които изповядват и вярват в комунизма, ако не се покаят. Комунизмът е вяра, идолопоклонничество, сатанизъм, учеше да вярваме в .... себе си, т.е. човекът стои по-високо от Бога, който го е създал. Покайте се, комунисти/социалисти, за да не отидете в ада!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Мамата ти даеба смешник!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 януари

Овен През този ден трябва да внимавате какво си пожелавате. Сега може да ви се струва, че мечтите са ви правилни, но няма гаранция как...