Карл Маркс - от символ на комунизма до поп икона

Още от автора

На 5 май 2018 г. се навършиха 200 години от рождението на Карл Маркс, автор на философско-икономическия труд "Капиталът" и считан за идеолог на комунистическото движение по света.

Маркс е баща на 6 деца, живее в бедност, семейството му се разпада и той е принуден да живее в заем от приятеля си, индустриалеца Фридрих Енгелс. Биографията на именития философ, който дълги години бе в основата на всички научни трудове в Народна Република България, лекциите по философия в българските университети от социализма и уроците по философия за комсомолци, е прекрасно изяснена от журналиста Петър Волгин в неговата "Радикална еврейска енциклопедия". Затова няма да се спираме подробно на нея и само ще кажем, че Маркс от един неуспял студент по право, разочаровал баща си, се превръща в мислител на своето време, благодарение на материалната подкрепа на Енгелс и вярата на собствената му жена в него.

Някога, преди 10 ноември, след портрета на Тодор Живков и ликовете на съветските лидери, от стените гледаха изображения с лика на Маркс. Карл Маркс бе символът на комунизма и социализма. Той бе "бащата" на онзи строй. Основата на плановата икономика. Маркс бе логото на бившия Източен блок и СССР, макар че в Съветския съюз далеч по-обожествяван бе Ленин. Идеологът на лявата политика, родом от Трир, Германия, надничаше от пощенски марки, плакати.

Днес обаче светът с носталгия, а може би и с вяра в идеите му, си спомня за него. Карл Маркс се превърна в поп икона на XXI век. Началото бе поставено пак в бившия Източен блок, където знайни и незнайни щамповици на фланелки, поставиха лика му по тишърти.

А днес, когато са честванията на юбилея от рождението му, в родния град на Маркс Трир, се появива купища символи, които го правят атрактивна личност за малки и големи. Хитът се оказа банкнота с номинал 0 евро, която се разпродаде като топъл хляб за броени часове. Ливата копюра е сувенирна, струва 3 евро и след като първоначалните 5000 бройки се изчерпаха, управата на Трир поръча още 20 000 от нея. На ценната хартийка е изобразен Маркс в анфас, като копюрата е снабдена със всички водни знаци и защити на европейската валута.

По магазините излязоха и патенца с прическата и брадата на Маркс, носещи под мищница "Капиталът". Освен това Трир продава червено вино "Карл Маркс".

Светофарите в града на философа и икономист, засветиха с неговия лик. Предупреждението за пешеходци, вместо безлико традиционно човече, днес е Маркс, който пресича с "Капиталът" под ръка или стои с изпънати встрани ръце, за да спре потока от хора по кръстовищата.

Китай се отчете с нещо далеч по-мащабно за честванията и подари не сувенир, а бронзова статуя с лика на Карл Маркс на град Трир.

Почитта към Маркс не е само в Трир, който в историята си е бил и за кратко столица на Римската империя по време на Тетрархията. В град Кемниц, който преди е носел името Карлмарксщадт, се предлага бира "Марксщетер".

Та Маркс надживя векa на националните държави, епохата на комунизма и се оказа символ в епохата на глобализма. Хората възкресиха паметта за Маркс и фактът, че Жан-Клод Юнкер присъства на тържествата и произнесе реч по повод годишнината, показва че Маркс все още не е изхвърлен от съзнанието и на политиците, и на обикновените хора, които ценят неговото дело.

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...