Една кралска сватба и един кралски протокол

Още от автора

Всички медии ни заливат с детайли относно предстоящата кралска сватба на британския принц Хари и годеницата му Меган Маркъл. История за една бъдеща принцеса (или херцогиня). Всичко е толкова лъскаво, приказно и сякаш обвито в захарен памук. Но естествено, това е само на пръв прочит. Това е само на повърхността.

Напълно нормално е фокусът да е поставен основно върху радостта на една наполовина чернокожа американка, която ще стане част от кралското семейство. Но както всяко хубаво нещо в живота и това да си кралска особа си има цена. Животът на Меган определено ще се промени. Освен всички привилегии, които тя ще придобие, Меган ще се раздели изцяло с предишния си начин на живот. Честта да си главно действащо лице в кралска сватба изисква жертви.

Първата от тях е, че Меган се сбогува с кариерата си на актриса. Тя няма да има право повече да бъде активен политически активист, а ще заеме неутрална позиция към политиката, както е протоколът. Никакви профили в социалните мрежи, нито странични проекти (Меган няма да има право да поддържа свой блог както преди) са ѝ позволени. Тя няма да може повече да си прави селфита или да подписва автографи и ще се облича строго по протокол. Ставайки част от кралското семейство, за Меган става табу да показва на публични места близост към съпруга си Хари. Списъкът със забраните като част от кралския протокол продължава и продължава. Независимо дали става въпрос за минимални промени или за цялостния лайфстайл на Меган, това ще бъде нейната реалност. За майката на принц Хари историята на принцеса нямаше щастлив финал. Множество афери и изневери остават скрити за наблюдателите, защото на преден план се афишира блясъкът, луксът и привилегията да си сред малцината избрани кралски знаменитости.

За какво ви занимавам с кралски особи? За да се замислим как изборите в нашия живот ни струват нещо. Дори най-щастливите и значими постижения ги заплащаме. Всичко си има цена. И колкото по-лъскаво е, толкова повече жертва изисква. Не зависимо дали говорим за материални придобивки или за духовни, те никога не са безплатни. Да постигнеш върха в кариерата си изиска жертви. Да имаш успешно семейство изисква лишения на егото. Така и да си истински посветен християнин струва цена. Не е достатъчно да повярваш, че Исус Христос е Господ и Всемогъщ Бог. Живата вяра има дела. И основната е същата като при кралското семейство: ти си малък, обикновен средностатистически грешник, който обаче копнее да стане част от Царството. И имаш тази възможност! Никой няма да те върне. Обаче след като се сродяваш с Краля на Кралете разбираш, че има кралски протокол, който всички от царското семейство спазват. Без изключения. И веднага започваш да четеш протокола, с благодарност, че някой го е превел на разбираем за теб език от иврит и старогръцки. И колкото повече четеш, токова повече разбираш, че кажи-речи трябва да оставиш пред кралските порти стария си начин на живот и да започнеш един нов, подобаващ на кралска особа. Ти си очаквал, че ще е лукс и блясък, но освен благословенията, които той носи, има и много забрани. А ти си вярвал, че царските синове и дъщери си живеят в изобилни блага и нямат ограничения, никой не им казва „Не“. Оказва се, че в повечето случаи не-то си го казват те самите, защото искат да живеят един достоен за принцове и принцеси живот. Защото любовта към Царя не е на думи, но на дела.

Меган тази събота става част от кралското семейство и с този свой акт се съгласява да спазва кралския протокол. Аз вече съм станала част от едно огромно, международно кралство и съм научила протокола. Понякога го нарушавам, несъзнателно или съзнателно, но после се извинявам на Царя, на някой и друг член на царското семейство и продължавам. Протоколът няма да се промени. Аз трябва да го направя, ако искам да съм в кралския стандарт. Защото няма по-хубаво от това да си принцеса. Цената си струва.