X
 
 

Bydi gramoten

Автор: Лиляна Петкова
3715 4

Още от автора

Май месец е истерия. Млади хора се научават да броят до 12 публично, със силен глас.

Май месец е кич. Парад на суетата, лошия вкус и разголените абитуриентки.

Май месец е патриотизъм. Цял един народ, започва да парадира със собствената си писменост, макар в останалата част от годината да pi6e na 6lyokavica.

Но всичките по-горе описани явления и събития са обединени от грамотността. Предполага се, че до май месец и абитуриентите са грамотни, и всички патриоти, подкрепящи кирилицата. А това си е красиво. Защото няма нещо по-прекрасно от силата на словото. Няма нищо по-стабилно от мощта на знанието и информираността. Един образован и мислещ човек трудно може да бъде манипулиран. Една грамотна нация не може да бъде сломена (лесно). Затова май месец е един помен. Припомняме си, че имаме огромната привилегия да имаме писменост на своя собствен език. Според статистически данни такава привилегия хора, говорещи над 3000 езика по света, нямат. Ние я имаме благодарение на две забележителни личности: братята Кирил и Методий.

Те са родени в Солун. Кирил е едва на 27 г., когато е наречен Константин Философ, защото е високо образован. Завършил е Магнаурската школа в Цариград, която е първият университет в света. През 855 г. те създават славянската азбука глаголица, а през 862г., по време на Моравската мисия, се заемат със задачата да популяризират християнството на славянски език, като за тази цел превеждат Библията на старобългарски. В научните среди се приема, че Кирил е автор на превода на Новия завет, а Методий – на Стария. Преводите на Библията на другите модерни езици са доста по-късни – френският е от XIII в., английският – от XIV в., а немският е дело на Лутер два века по-късно.

Но да се върнем към първоизточника за създаването на славянската писменост. Истинската причина, поради която Константин Философ решава да създаде азбука. Тази причина, която все още не се цитира в учебниците по история в училище. Защото все пак 40 години атеизъм са си казали думата и са скрили фактите. А Константин–Кирил, посветен християнин, създава славянската азбука, за да се преведе Библията на достъпен език. За да не се проповядва Божието слово само на трите свещени езика – еврейски, гръцки и латински, но и другите народи да имат достъп до Свещеното писание на  разбираем език. Сложна задача, а така също и много опоненти на смелата инициатива, но и един Бог–защитник, който извежда делото на Константин–Кирил до успешен финал:

“Докато философът се радваше в Бога, появи се друга задача и друг труд – не по-малък от предишните. Моравският княз Ростислав по божие внушение направи съвет със своите князе и с моравците и изпрати [пратеници] при цар Михаила с тия думи: "Нашият народ се отметна от езичеството и държи християнския закон, но нямаме такъв учител, който да ни обяснява на наш език истинската християнска вяра, та и други страни, като видят това, да направят като нас. Затова, господарю, изпрати ни такъв епископ и учител, защото от вас всякога изхожда добър закон за всички страни."

Царят свика съвет, повика Константин философа и като го накара да изслуша тази молба, рече му: "Зная, философе, че си уморен; но потребно е ти да отидеш там, защото никой друг не може да свърши тази работа като тебе." Философът отговори: "Макар че съм уморен и болен тялом, аз с радост ще отида там, стига само да имат писменост на своя език." А царят му рече: "И дядо ми, и баща ми, и мнозина други са търсили такова нещо, но не са намерили; как мога аз да го намеря?" Философът рече: "Кой може тогава да пише думите си на вода и да си спечели име на еретик?" А царят заедно с вуйчо си Варда му отговориха: "Ако ти поискаш, това може да ти го даде Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат."

Философът си отиде и според стария си обичай се отдаде на молитва заедно е другите си сътрудници. И Бог, който слуша молитвите на своите раби, скоро му яви това, и той веднага състави азбуката и започна да пише евангелските думи: "В началото беше Словото и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото." – из ПРОСТРАННО ЖИТИЕ НА КОНСТАНТИН - КИРИЛ

Изключително показателно е, че първото написано слово от Константин–Философ е  началото на Евангелието от Йоан: „В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог”. Нека да знаем истинската причина, стояща зад големите ни победи. А Бог стои зад нашето писмено слово.

Бъди грамотен. Бъди информиран.

 

 

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Затова харесвам да чета Актуално. Харесва ми начинът на писане, без патос, без излишни емоции. Просто факти. Моля ви, премахнете секцията за коментари. Излишна е.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Значи искаш премахването на трибуната, на която се изяви току що?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  Ех Лилянче,стига с тоя негативизъм... Никак не им е лесно на абитуриентите...Не бих искал да съм абитуриент СЕГА...Тези групови викове са един вид израз на стреса пред нелекото БЪДЕЩЕ което ги очаква, а са толкова млади и хубави...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Драга Лиляна, а ти достатъчно грамотна и информирана ли си? Глаголицата (както и Кирилицата) са създадени по поръка на българския владетел Цар Борис I, годината е вярна - 855г. Седем години Кирил и Методи и учениците им превеждат църковни книги на Български на глаголица и първоначално ги разпространяват в Брегалнишката област, която е част от Първото Българско Царство. В последствие Византия се съ виж още ›› юзява с Великоморавия за да спре разширяването на Първото Българско Царство на север, което достига Великоморавия (днешна Унгария). Великоморавия по него време е под влиянието на римокатолическата църква, която забранява славяните да имат писменост и да четат църковни служби на славянски език. За да привлече Великоморавия на своя страна Византия решава да им даде азбука - глаголицата, която първоначално е създадена по поръка на българския владетел. Така Кирил и Методи заедно с учениците си са изтеглени от България и изпратени във Великоморавия. За подробности четете 12 мита за българската история на професор Божидар Димитров.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Продават на търг лични вещи на Стивън Хо...

Аукционната къща Christie's ще предложи на търг лични вещи на прочутия британски учен Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторскат...