Вода на живота

Още от автора

Уискито е питие, което е изобретено в Ирландия през XII век. Не е ясно кога и как е пренесено в Шотландия, но скоро след появата му в страната на килтовете, то става местна запазена марка. Днес производителите с традиции във варенето на уиски са Ирландия, Шотландия и САЩ, макар напитката с кехлибарен цвят да се приготвя и бутилира и на други места по света.

Буквално "уиски" означава "вода на живота". Индианците пък са го наричали "огнена вода", наред с целия друг алкохол, който им попада, след идването на белите по техните земи.

Уискито е много повече от обикновен алкохол. То е символ на просперитет, бранд, престиж. А за някои е свързано с най-големите падения в живота. В действителност е "вода на живота", защото пиейки го, целият ти живот може да мине на лента. Може да си дадеш равносметка за проблемите. Дори да достигнеш до решения. Или в главата ти да се избистрят идеи.

В популярния филм "Сам вкъщи" Малкълм се запозна с клошарка в Ню Йорк, която щедро пиеше уиски, за да забрави проблемите си. Много от самотниците в САЩ прибягват до уискито, за да заличат болезнени рани.

Тук тази напитка не е навлязла толкова масово в културата ни и все още разчитаме на ракията, виното и бирата, за да утоляваме жажадата за алкохол. И Слава Богу, защото е силна и вреди повече от нашите традиционни напитки. Пристрастява, защото има сладникав вкус. Това е опиат, който "помага", докато го пиеш и съсипва след това.

Това питие има свойството да подсилва самочувствието и да създава увереност в себе си. Признавам, че понякога и аз го консумирам и го свързвам с препятствията по пътя си. Но все пак, добре е да следваме съвета и да консумираме с мярка и удоволствие.

Уискито е добро за приятна вечер в компания или отмора след дългия работен ден, но ако се превърне в антидепресант, по-добре потърсете верен приятел, с когото да поговорите и не разчитайте на неодушевената ботилка за съвети.