X
 
 

Животът е розов (емигрантска приказка)

Автор: Петър Донкин
14910 12

Още от автора

Не знам какво повече ме измъчваше в Испания - безмилостната горещина, или безмилостната носталгия по дома. И двете бяха еднакво смазващи, изпепеляващи душата ми. А по жестока ирония, където и да отидех да работя на строеж или ремонт като бояджия, навсякъде искаха от мен да боядисвам стените в... розово.

Боже, от горещина и мъка по вкъщи ми беше вече черно пред очите, а те искаха да им правя розови стените! Особено се заинати една възрастна аристократична испанка, която искаше да боядисам стените в къщата й с най- нежния нюанс на розовия цвят, който да създава усещане за топлина и домашен уют. Купих боя и оцветители, започнах да смесвам бяло с червено и оксидно жълто. Смесвах, бърках, но испанката все беше недоволна. Все нюансът не й беше достатъчно нежен и топъл. Докара ме до отчаяние със своите капризни изисквания. А нямаше как да се откажа, защото спешно ми трябваха пари - детето ми скоро имаше рожден ден, исках да изпратя подаръци. Затова стисках зъби и продължавах да смесвам боите.

Слънцето адски напичаше, пот се лееше на едри капки от челото ми и падаше в кофата с боя, която бърках. Някъде наблизо живееха българи – емигранти като мен, които на обяд пускаха радио. Винаги избираха български радиостанции. Така до мен долетя нежният глас на българска народна певица, която пееше от радиото: "Пуста младост, майко, пуста младост, милай майко, не се трае". Гласът беше толкова съкровено български и роден, че душата ми не можа да се страе, започнах да повтарям тихо думите на песента. "Пуста младост, майко..." Заедно с едрите капки пот, които падаха в кофата боя, се откъсна и една мъжка сълза. Тя се смеси с розовия цвят на боята. И когато испанката дойде да види какъв нюанс съм направил, възкликна доволно. Бях постигнал най-нежния и човешки топъл нюанс на розовия цвят. Испанката се чудеше как съм го направил. Аз й посочих не оцветителите, а  песента, която продължаваше да звучи отвън. Песен, която тя поиска да разбере и ме помоли да преведа. Но как можех да й преведа българската душа!? Затова с горчива ирония обясних на испански, че това е една песен, в която се пее колко е... розов животът.

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен1 4 Анонимен1 преди 7 месеца Профил на трол?
  ами върни се в БГ да мажеш в розово, неграмотен, бояджия не може да пише така, а и да чувства така, ще се напие и ще му мине носталгията иначе да дойде да им маже на олигарсите хотелите, ще му плащат много и ще плаче не със сълзи, а с кръв, прост народ и продажни журналисти
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  хахаха, имаше един друг гурбет4ия - драска4, бера4 на курнишони, ама той е от друг калибър, Донкин може само да му сму4е биберона на него.
  : 1 !
 • Петър Донин 4.2 Петър Донин преди 7 месеца Профил на трол?
  Господа или госпожи/ госпожици, коментиращи, правилно сте забелязали, че съм просто един "драскач". Нямам и претенции за нещо повече, но очевидно вие имате и се очаква в качеството си на претенциозно превъзхождащи, морално и интелектуално, най- малкото да не коментирате анонимно, а да стоите зад истинските си имена, когато пишете обидни квалификации и ми пожелавате да смуча нечий биберон виж още ›› . Така диалогът ще стане честен и ще има смисъл от него, иначе не си заслужава да се хабя за поредните анонимници, които не знаят как се пише буквата "ч"!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • дума 3 дума преди 7 месеца Профил на трол?
  Чий бе Петре го дириш в Испания? Що не замъгли към Германия на хладничко?А сега ми ги дрънкаш врели- не кипели„Пуста младост“ и прочие.Аман от халогъзници!
 • Петър Донкин 3.1 Петър Донкин преди 7 месеца Профил на трол?
  Това, че използвам "Аз форма" във воденето на разказа, не значи, че е реално и лично преживяване! Това е просто художествен похват за внушаване на достоверност, а щом някой му е повярвал, значи съм си свършил работата. Така че, поздрави от България!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Хубав разказ, но това съдържанието на песента си чисто самопроклятие. Не я пейте тази песен. Думите са сила. "Смърт и живот има в силата на езика"-Притчи 18:21.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
  Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Е, не бъди толкова черноглед - зависи коя радиостанция слушащ и коя ТВ гледаш. И мен ми е писнало от гъгниви нигро-рап и силиконови цицо-песни, заливащи почти всички BG радиостанции, но повтарям - не всички. А народът ни е достатъчно свестен и ни най-малко не е по-долу от който и да е европейски народ.
  : 2 !
 • Илюмасонат 1.2 Илюмасонат преди 7 месеца Профил на трол?
  Мдааам, всички са против нас и наш'та душа - още от времето на австралопитеците (защо не са българопитеци, а?А?!), после всички останали за които се сетиш е бил против нас - и в Стария и в Новия завет не ни споменават, което е ярко доказателство за завистливото отношение към нас от библейски времена. А както е известно ние сме дали Адам и Ева, което значи че имаме пряка връзка с ...(няма да виж още ›› Му споменавам всуе). Ами след това - не ми се говори - юдеи, гърци, римляни, траки, кръстоносци, католици, протестанти, турци, илюминати, масони, комунисти, немци, руснаци (въх, а ние ги любим повече от на си), металисти, рапъри, чалгари, рокери, американци, афганистанци и разбира се 4-те годишни времена (не, бе, не на Вивалди). Но ние ще победим! Венсеремос!
  : 5 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ до 1.1 1.3 ИМПЕРИАЛИСТ до 1.1 преди 7 месеца Профил на трол?
  Да, така е с радиото и телевизията, но важен е резултатът. Тези дни се случи, че минах край няколко заведения където празнуваха абитуриенти,нека не описвам каква музика се лееше...
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Пак от 1.1 - Нека отгатна - чалга-джипси-маане-рок. Преди много-много години, когато имаше регламенти и пр. колко западна и колко българска музика да се излъчва, за да не се замърси "интонационната среда" (както се казваше тогава), мой състудент каза: Наблюдава се масово опростяване на народонаселението. Тъй че проблемът не е нов. Всеки народ си го решава според разбиранията (и куража) с виж още ›› и. Гърците, например, разбраха рано-рано, че след ВСВ ще ги залее конвейерна US музика и какво направиха - предоставиха на своите поети и композитори един остров, храниха ги, поиха ги, само и само да създадат хубава гръцка популярна музика. Оттогава знаем Микис Тедоракис. Японците пък се изправиха пред нахлуващи на островите им янки и призоваха една известна прослойка млади дами да посрещнат удара и да опазят благоприличните японски дами от смъкнатите гащи на янките.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Корекция към 1.4 - Микис Теодоракис. Актуално, махнете ги тия автоматични детско-градински аватари.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.