X
 
 

Животът е розов (емигрантска приказка)

Автор: Петър Донкин
14883 12

Още от автора

Не знам какво повече ме измъчваше в Испания - безмилостната горещина, или безмилостната носталгия по дома. И двете бяха еднакво смазващи, изпепеляващи душата ми. А по жестока ирония, където и да отидех да работя на строеж или ремонт като бояджия, навсякъде искаха от мен да боядисвам стените в... розово.

Боже, от горещина и мъка по вкъщи ми беше вече черно пред очите, а те искаха да им правя розови стените! Особено се заинати една възрастна аристократична испанка, която искаше да боядисам стените в къщата й с най- нежния нюанс на розовия цвят, който да създава усещане за топлина и домашен уют. Купих боя и оцветители, започнах да смесвам бяло с червено и оксидно жълто. Смесвах, бърках, но испанката все беше недоволна. Все нюансът не й беше достатъчно нежен и топъл. Докара ме до отчаяние със своите капризни изисквания. А нямаше как да се откажа, защото спешно ми трябваха пари - детето ми скоро имаше рожден ден, исках да изпратя подаръци. Затова стисках зъби и продължавах да смесвам боите.

Слънцето адски напичаше, пот се лееше на едри капки от челото ми и падаше в кофата с боя, която бърках. Някъде наблизо живееха българи – емигранти като мен, които на обяд пускаха радио. Винаги избираха български радиостанции. Така до мен долетя нежният глас на българска народна певица, която пееше от радиото: "Пуста младост, майко, пуста младост, милай майко, не се трае". Гласът беше толкова съкровено български и роден, че душата ми не можа да се страе, започнах да повтарям тихо думите на песента. "Пуста младост, майко..." Заедно с едрите капки пот, които падаха в кофата боя, се откъсна и една мъжка сълза. Тя се смеси с розовия цвят на боята. И когато испанката дойде да види какъв нюанс съм направил, възкликна доволно. Бях постигнал най-нежния и човешки топъл нюанс на розовия цвят. Испанката се чудеше как съм го направил. Аз й посочих не оцветителите, а  песента, която продължаваше да звучи отвън. Песен, която тя поиска да разбере и ме помоли да преведа. Но как можех да й преведа българската душа!? Затова с горчива ирония обясних на испански, че това е една песен, в която се пее колко е... розов животът.

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен1 4 Анонимен1 преди 4 месеца Профил на трол?
  ами върни се в БГ да мажеш в розово, неграмотен, бояджия не може да пише така, а и да чувства така, ще се напие и ще му мине носталгията иначе да дойде да им маже на олигарсите хотелите, ще му плащат много и ще плаче не със сълзи, а с кръв, прост народ и продажни журналисти
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  хахаха, имаше един друг гурбет4ия - драска4, бера4 на курнишони, ама той е от друг калибър, Донкин може само да му сму4е биберона на него.
  : 1 !
 • Петър Донин 4.2 Петър Донин преди 4 месеца Профил на трол?
  Господа или госпожи/ госпожици, коментиращи, правилно сте забелязали, че съм просто един "драскач". Нямам и претенции за нещо повече, но очевидно вие имате и се очаква в качеството си на претенциозно превъзхождащи, морално и интелектуално, най- малкото да не коментирате анонимно, а да стоите зад истинските си имена, когато пишете обидни квалификации и ми пожелавате да смуча нечий биберон виж още ›› . Така диалогът ще стане честен и ще има смисъл от него, иначе не си заслужава да се хабя за поредните анонимници, които не знаят как се пише буквата "ч"!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • дума 3 дума преди 4 месеца Профил на трол?
  Чий бе Петре го дириш в Испания? Що не замъгли към Германия на хладничко?А сега ми ги дрънкаш врели- не кипели„Пуста младост“ и прочие.Аман от халогъзници!
 • Петър Донкин 3.1 Петър Донкин преди 4 месеца Профил на трол?
  Това, че използвам "Аз форма" във воденето на разказа, не значи, че е реално и лично преживяване! Това е просто художествен похват за внушаване на достоверност, а щом някой му е повярвал, значи съм си свършил работата. Така че, поздрави от България!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Хубав разказ, но това съдържанието на песента си чисто самопроклятие. Не я пейте тази песен. Думите са сила. "Смърт и живот има в силата на езика"-Притчи 18:21.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Е, не бъди толкова черноглед - зависи коя радиостанция слушащ и коя ТВ гледаш. И мен ми е писнало от гъгниви нигро-рап и силиконови цицо-песни, заливащи почти всички BG радиостанции, но повтарям - не всички. А народът ни е достатъчно свестен и ни най-малко не е по-долу от който и да е европейски народ.
  : 2 !
 • Илюмасонат 1.2 Илюмасонат преди 4 месеца Профил на трол?
  Мдааам, всички са против нас и наш'та душа - още от времето на австралопитеците (защо не са българопитеци, а?А?!), после всички останали за които се сетиш е бил против нас - и в Стария и в Новия завет не ни споменават, което е ярко доказателство за завистливото отношение към нас от библейски времена. А както е известно ние сме дали Адам и Ева, което значи че имаме пряка връзка с ...(няма да виж още ›› Му споменавам всуе). Ами след това - не ми се говори - юдеи, гърци, римляни, траки, кръстоносци, католици, протестанти, турци, илюминати, масони, комунисти, немци, руснаци (въх, а ние ги любим повече от на си), металисти, рапъри, чалгари, рокери, американци, афганистанци и разбира се 4-те годишни времена (не, бе, не на Вивалди). Но ние ще победим! Венсеремос!
  : 5 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ до 1.1 1.3 ИМПЕРИАЛИСТ до 1.1 преди 4 месеца Профил на трол?
  Да, така е с радиото и телевизията, но важен е резултатът. Тези дни се случи, че минах край няколко заведения където празнуваха абитуриенти,нека не описвам каква музика се лееше...
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Пак от 1.1 - Нека отгатна - чалга-джипси-маане-рок. Преди много-много години, когато имаше регламенти и пр. колко западна и колко българска музика да се излъчва, за да не се замърси "интонационната среда" (както се казваше тогава), мой състудент каза: Наблюдава се масово опростяване на народонаселението. Тъй че проблемът не е нов. Всеки народ си го решава според разбиранията (и куража) с виж още ›› и. Гърците, например, разбраха рано-рано, че след ВСВ ще ги залее конвейерна US музика и какво направиха - предоставиха на своите поети и композитори един остров, храниха ги, поиха ги, само и само да създадат хубава гръцка популярна музика. Оттогава знаем Микис Тедоракис. Японците пък се изправиха пред нахлуващи на островите им янки и призоваха една известна прослойка млади дами да посрещнат удара и да опазят благоприличните японски дами от смъкнатите гащи на янките.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Корекция към 1.4 - Микис Теодоракис. Актуално, махнете ги тия автоматични детско-градински аватари.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Продават на търг лични вещи на Стивън Хо...

Аукционната къща Christie's ще предложи на търг лични вещи на прочутия британски учен Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторскат...