Културата на потребителите

Още от автора

Все повече пощенските ни кутии преливат от хартиените реклами на супермаркети и магазини за мебели. Дори се получава цяло наводнение от информация и шарени предложения, които грабват окото. А тези, които яхнат вълната на изкусителните предложения, рискуват да изпразнят портфейла си за няколко минути. Даже за вещи, от които нямат нужда и няма да използват в пълната степен на техните параметри.

Как да се ориентираме в морето от красиви изделия? Как да изберем най-доброто за нас?

При храните е лесно. На първо място трябва да прочетем етикета, когато отидем в магазина. За да направим най-добрият избор, трябва да проверим три продукта от една и съща ценова категория и с едни и същи качества и функции.

Пример: купуваме си олио. Четем от каква суровина е произведено, какви добавки има, къде е бутилирано, за да заложим все пак и на реноменото на фирмата, която го произвежда. Да сме сигурни, че няма да бъдем подведени. Също трябва да преценим цвета на продукта, тъй като в случая е в прозрачна опаковка. Да огледаме дали консистенцията е еднородна, като погледнем на повърхността, след леко накланяне на бутилкта настрани и на дъното. Също така да проверим дали капачката е здраво запечатана, без разбира се да я отвъртаме, така че да се отвори.

Ако не сме сигурни каква мазнина искаме да използваме за приготвяне на нашите ястия, четем предварително в интернет, за свойствата на различните масла за готвене и поднасяне на ястия.

След сравняване на трите продукта в магазина, избираме този, който най-много ни удовлетворява.

В случай, че искаме да си купим продукт на промоция, пак трябва да го сравним с такъв, който е на редовна цена, за да се убедим, че по-евтиният не е по-лош.

Това е част от потребителската култура. Информираният избор е добрият избор. Живеем във века на информацията и трябва да търсим параметрите на всеки продукт на етикета или в сайта на неговия производител, а също и да поровим за отзиви в пресата и мнения във форуми, ако не сме сигурни в качествата на дадената стока. Разбира се може самите вие да си измислите стратегия на пазаруване, така че да можете да проверите достоверността на информацията в брошурите и на етикетите.

Когато купуваме, трябва да си представим, че сме изследователи и тестваме продукта за отклонения и нередности. Убеждаваме се в неговите качества на място. Ние сме като нещотърсачите на Пипи, търсим неща, дори и никой да не подозира за тях, за да направим най-добрия избор.

Когато купувате, си представете във въображението си, че сте от инспекцията по храните. Най-добре е да знаете какви параметри трябва да имат търсените от вас продукти, според изискванията на контролните органи, за да можете да изберете. Разбира се винаги можете да дадете закупена стока за тест в лаборатория.

В някои сайтове има съвети за пазаруване. Например да проверявате теглото на замразените храни на везната в магазина, защото почти винаги има разлика между реалния грамаж и този, оказан на етикета.

Същите сайтове ни съветват да гледаме и баркода на стоката и да го сравняваме с ценовия етикет на стелажа.

Най-важното при пазаруване е да изберем безопасен продукт, който да ни харесва.

За да разберете по-добре, как да избирате в магазина, може да изгледате предаванията "Контролна покупка" на руската държавна телевизия. Там е показано как да сравняваме стоките в супермаркетите.

Когато избираме мебели, трябва да разгледаме различните предложения на големите магазини. Да разберем къде се произвеждат мебелите. Да разбереме от какъв материал са, а това обикновено е оказано за всеки мебел в сайта на производителя или магазина, който го предлага. Трябва да попитаме колко като натоварване в килограми издържат мебелите, за да сме сигурни, че няма да ги натоварим прекалено и да ги счупим или повредим. Задължително трябва да гледаме за гаранция, която продавачът дава за изделията, харесани от нас. Да не забравяме и да пазим документа, който сме взели от продавача при покупката. Това ни гарантира, че гаранцията на мебелите ще бъде спазена.

А ето няколко идеи какво да правим, когато купуваме дрехи. 10-те важни съвета изглеждат така: 

1. Определяне на бюджет за пазаруване

2. Пазаруване предимно дрехи за работа

3. Купуване на ботуши, чанта и сако, които да носим дълго време

4. Разумно подхождане към модните тенденции

5. Проверяване на дрехите в гардероба ни и преценка от какво имаме нужда и от какво не

6. Да пробваме преди да купим

7. Да не купуваме само, защото е на разпродажба

8. Да преценим дали изборът ни е практичен и можем да го носим в 80% от времето си

9. Също да се грижим правилно за дрехите си

10. И да преценяваме кога да купуваме от Втора употреба

Надяваме се да сме ви помогнали при избора на продукти. И не забравяйте, за да си доставите радост, достатъчно е да разгледате брошурите и да помечатете, че продуктите могат да бъдат ваши.