X
 
 

Най-после кръстихме Македония

Автор: Мая Джамбазова
6629 5

Още от автора

Сред красотата на Малкото Преспанско езеро, там където са погребани цар Самуил, синът му Гаврил Радомир, проклетникът цар Иван Владислав и сръбският княз Владимир, Македония получи своето ново име.

Сред тази райска природа, където някога се е извисявала Самуиловата столица (малцина знаят, че преди Охрид, българската столица е на остров Св. Ахил в Преспанското езеро), македонците ще продължат с голяма крачка пътя към европейската и атлантическа интеграция. Уреждането на спора за името беше важно, за да има Македония възможността да стане част от Европейския съюз и НАТО. Сега няма причини Западната ни съседка със столица Скопие да не тръгне по пътя на членството в двете най-престижни междудържавни организации в света.

За име на Македония усилено се спрягаха Република Горна Македония и Република Вардарска Македония, както и Република Илинденска Македония, срещу което българите възроптаха. Оказа се споменът за Илинденско-Преображенското въстание все още е жив. В него е участвал и самият Яворов, който е бил част от сформираната преди това чета на Гоце Делчев, негов другар по убеждения. След участието си във въстанието Яворов пише и биография на Гоце Делчев, който при излизането на първото издание на книгата, вече не е сред живите, тъй като е убит при засада.

Изборът на името на БЮРМ се оказа правилен. Северна Македония е политически неутрално наименование. За разлика от Горна, като не е ясно коя е Долна и могат ли Горна и Долна да се обединят или Вардарска, тъй като Вардарска Македония съществува като наименование в много международни договори от XX век. Или пък Илинденска, която с името си щеше да бъде неразривно свързана с българската история.

В света има много държави с определението "Северна" в тяхното наименование. Северна Ирландия, Северна Корея, са само две от държавите с подобно наименование. Думичката "северна", показва че това е само част от Македония. Както Северна Ирландия е само част от цяла Ирландия и Северна Корея, половината на двете Кореи Северна и Южна. Затова това название на държавата е подходящо и добре характеризира държавата Македония, която не обединява всички земи на областта Македония, а се простира само в северната им част. А и иска да има свой път, по който да върви, като не се обвързва или обтяга в отношенията с България и Гърция, двете държави, държащи Пиринска и Егейска Македония.

Историята на Македония на много от българите е непозната. Най-общо можем да кажем, че днешните земи на държавата Македония през Средновековието попадат почти неизменно в границите на Българското царство. Към средата на XIV век са завладени от сърбите, а по-късно Вълкашин и Крали Марко правят на това място своята държава Прилепско десподство (кралство). Следват годините на османско владичество, като Берлинският мирен договор от юни/юли 1878 г. оставя Македония в рамките на Османската империя. След 1912 г. Македония е част от Сърбия, по-късно от Кралството на сърби, хървати и словенци. През 40-те за кратко става българска и през 1945 г. окончателно вече е част от състава на Титова Югославия. На 8 септември 1991 г. е обявена новата Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ).

Историята на Македония, която в македонските учебни е представена твърде пристрастно и ненаучно, ни показва, че този регион на Балканите е имал нелека съдба. Ненапразно в гравюрите на Княжество България и Източна Румелия, Македония е представена като вдовица, която плаче за човешките загуби, за своите синове.

Като че ли този път изглежда Македония намери своето място в геополитиката на Балканите и в Европа. Този път македонците са твърдо решени да успеят и да съхранят държавата си единна и цялостна. Неразпокъсана от албанските претенции.

Проблемите на Македония са много. Най-вече с албанското малцинство, което извоюва албанският да е втори официален в държавата, строи си навсякъде джамии и проповядва ислям.

Друг проблем е икономиката и по-скоро високите цени, ниските доходи, недостатъчното заплащане на труда на работниците. Но Македония шие дрехи и обувки за европейския пазар, отглежда селскостопански култури, които също изнася и с това се стабилизира.

Туризмът оказва се е двигател на македонската икономика, след селското стопнаство и леката промишленост. Затова македонците забраниха на чужди екскурзоводи да работят на тяхна територия и туристите си наемат македонци, които да са техни водачи, по време на обиколките им в държавата.

Македония е красива държава. Има планини, езера, реки, долини, равнини. Всичко това е добре стопанисвано. Пътищата се поддържат, реновират и ремонтират всяка година. В Македония може да срещнете добре настроени към чужденците местни, които да ви упътят, да ви предложат нещо вкусно за хапване в местните заведения и да ви настанят в добре уредените македонски хотели, които са по-гостоприемни дори и от италианските.

Македония заслужава своя път към членство в ЕС, както и да стане част от ЕС съвсем скоро. Уреждането на спора за името бе онова, което даде тласък държавата да стане част от Европейския съюз и НАТО, съвсем заслужено, защото е мирна, толерантна към албанците, дипломатична, демократична и добре уредена политически и инфраструктурно.

Попътен вятър на Македония и дано всичко завърши щастливо!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Лия 3 Лия преди 7 месеца Профил на трол?
  "Сръбският княз Владимир" е българин и се казва Иоан-Владимир. Кой не е учил история?
 • Мая Джамбазова 3.1 Мая Джамбазова преди 7 месеца Профил на трол?
  Иван Владимир е сръбски княз, който първоначално е погребан на остров Свети Ахил, защото е зет на цар Самуил. По-късно останките му са пренесени в земите на днешна Албания. Иван Владимир е княз на Дукля, а това е сръбска средновековна държава, не е нито българско царство, нито българска автономна област.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Много ненужни приказки! Става дума за Югозападна България!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  То външният вид и от тази малка снимка говори.Престижните ес/нато. Тоест престижната гейщина , враждебни мигранти/ки и дългови кризи както и кръволожкото нато. вие сте ПЪЛНА дЪбилка и е безмислено да ви се обяснява каквото и да е било. Външният вид говори много и не случайно имате трибуна в actualno , не актуално
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  А ти си един несретник и неудачник, на когото светът му е виновен за мизерната съдба.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Арестуваха актьор, инсценирал нападение ...

Американският актьор Джуси Смолет бе арестуван заради това, че инсценирал нападение срещу самия себе си. Според полицията в Чикаго той ...