X
 
 

Довиждане, България!

Автор: Божидара Димова
4437 10

Още от автора

„Децата заминават за Германия.

Родителите им за тях го правят.

Най-светлите деца. Една България.

Не могат и не трябва да остават....”

Това е първият куплет от последното стихотворение на поетесата, редактор и преподавател по литература Нели Господинова. То не се нуждае от дълбок анализ, за да си признаем какво ни се случва от години. Преди време видях как дъщеря ми и неин състудент се изгубиха от погледите ни на Терминал 2, за да прелетят океана. Оставането им в Америка беше на косъм, но се върнаха, за да се дипломират. Сега и двамата имат успешна кариера у нас, но са от малкото направили този избор.

След прочита на стихчето си дадох сметка, че три от приятелките ми са в Берлин, Дюселдорф и Нюрнберг - химик, невролог и икономист. Работят здраво и имат своите успехи. Връщат се по празници и за ваканции. Съзнателен избор на зрели хора. По стъпките им тръгват десетки млади хора, за да следват безплатно, със стипендии или работейки, успоредно с ученето. Упрекваме младите, че не искат да работят за малко пари и често позволяват да бъдат издържани от родителите си докато намерят подходящата позиция. Но не всички я намират. Младежката безработица вече има застрашителни размери и според някои изследвания приближава 170 000. Не обсъждаме степента на грамотност и обща култура на поколението, защото трябва да хапем устни и да скърцаме със зъби. Как така се случи пред очите ни, през мълчанието ни, та образованието, което бе единствената ни унаследена родова ценност, девалвира в страховити мащаби.

Само планът „Ран ът” ли е виновен или всички, които позволихме да ни смажат планирано. Посегна се на най-важното – образованието, културата и здравеопазването. Ще се повишат планирано заплатите на учителите, но кой ще планира отношенията учител-ученик-родител, след като се стигна до саморазправа, обиди, убийства, дрога и педофилия. С огромен страх отглеждаме децата на децата си, защото е необходима воля, предвидливост и системна работа да бъдат опазени от чудовищата, които излязоха от приказките и дебнат по улиците и в училищата. И ако има конспирация за затриването на таланта в нас, как да й противостоим. На практика, освен министерства, са налице десетки агенции, свързани с децата и младежта, има около 40 нормативни акта, НПО печелят проекти и понякога правят достояние тревожни статистики и тенденции, но я няма Перспективата, яснотата за пътя, по който да преминем, за да променим случващото се и да заявим ясна, дългосрочна политика.

Когато напоследък разговарям с млади майки и обсъждаме заложбите и интересите на децата, често чувам: „О, той/тя няма да е тука дотогава...Има чудесни колежи в Европа. Да отива и да не се връща повече. Ние ще ходим да го/я виждаме....” Родителите с повече възможности отрано заделят средства и следят училищата в Западна Европа. Защото вижте сайтовете за работа – средните заплати се движат в границите 600-700-800 лв. При късмет и малко повече. Вече не е новост да се работи на 2 и 3 места, но е изтощително и не задълго. Ако имаш опит, възрастта ти вече е неподходяща. Ако възрастта ти е прекрасна – нямаш опит. Работодателят избира план Б, за да не плаща за прослужени години и обещава някакъв растеж във времето. А младият човек иска днес, сега и тук, веднага да започне летящият му старт, за да живее като идолите си. Тези от екрана – със скъпи коли, апартаменти и аксесоари, със селфи от Малдивите, с често оскъдно облекло и оскъдни маниери, но успели по сегашните стандарти за състоял се живот.

Докато обществото стане гражданско и започне да решава само, без външен натиск най-съкровените проблеми на нацията, ще трябва да се извърви нелек и дълъг път от убедени хора. Неотменно е, иначе всяко българско семейство е обречено поне веднъж да съпреживее лично написаното от Нели Господинова: /със съкращения/

„Прекрасно е в Германия! Вървете!”-

усмихва се учителката. - „Браво!”

Прегръща ги с ръцете си. И двете.

Сърцето й да си вървят не дава.

Не може да им каже „Останете!”

Отива си най-малката България.

Заминаха децата ни в Германия.

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • д-р Куртев 4 д-р Куртев преди 2 месеца Профил на трол?
  Кой е казал, че България трябва да е вечна и вечно в нея да има българи ? М ? Много велики империи , нации, цивилизации са минали и заминали и спомен не е останал от тях. Няма вечни народи или вечни държави. Може би вече е дошло времето на българите да изчезнат като народност, те се претопяват вече сред морето от други народи.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Истината е една! На Запад им трябва работна ръка и те си я набавиха!!! Било то с гръмки думи за д"Демо-крация" или план за присъединяване!? А тук да се оправяме кой както може.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Примитивно гледище на невеж човек !
  : 17 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  Янко Сакъзов 2 Янко Сакъзов преди 2 месеца Профил на трол?
  МНОГО ОТ БЪЛГАРИТЕ , В КРАТУНИТЕ СИ ИМАТ , ВСЕ ОЩЕ , КОМУНИСТИЧЕСКИ МУХЪЛ ! АМИ ЗАБРАНЕТЕ РАБОТАТА НА ЗАПАД , БЕ ! ДА ЗАПОЧНЕМ ПАК ДА СТРЕЛЯМЕ ПО ГРАНИЦИТЕ НИ , ДА РАЗРЕШИМ САМО СЕЧЕНЕТО НА ДЪРВА В КОМИ- РУСИЯ ! ПОВЕЧЕ ОТ 2 МИЛИОНА ПОЛЯЦИ ,1.5 МИЛИОНА РУМЪНЦИ , 1 МИЛИОН ЧЕХИ ,БЛИЗО 3 МИЛИОНА ГЪРЦИ И КОИ ЛИ НЕ , РАБОТЯТ НА ЗАПАД И САЩ ! ДА СТЕ ЧУЛИ ДА КВИЧАТ КАТО НАС ? ПРИЧИНИТЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ виж още ›› , НО ПРИ НАС СА И ПОЛИТИЧЕСКИ !!!!! ДА !!! ПАК ПОДЛОЖИХМЕ ГЪРБОВЕТЕ СИ НА КОМУНИСТИТЕ , А ТЕ МНОГО ОБИЧАТ ДА ЯХАТ МАГАРЕТА И ..... ЩЕ ГО СТРОИМ ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ , ДО КАТО НАПЪЛНО ИЗГНИЕ И ЗАЕДНО С НЕГО И НИЕ !! УМ ЦАРУВА , УМ РОБУВА , УМ ПАТКИ ПАСЕ !!! ГАДИ МИ СИ.... БАСТА !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ..... и до кога с тези патки ? Комунистите ще измрат , ама лошото е , че заедно с тях ще измрем и ние ... Чичо Янко , тези патки , дето ги пасем толкова време , дали да не ги....
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ПРОБЛЕМА НИ Е ЧЕ ПЛАНА РАН-ЪТ СЕ ПРИЛОЖИ ТОЛКОВА КОЛКОТО И ПЛАНА МАРШАЛ - НЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С ТАЯ ЛЪЖА И ДЕМАГОГИЯ - ЕДИНСТВЕНИЯ ПЛАН КОЙТО СЕ РЕАЛИЗИРА ТУК Е ПЛАНА НА ДС-КГБ на АНДРОПОВ И ЗАТОВА ДЕЦАТА НИ СЕ СПАСЯВАТ В ЕС , а не в русия , а тук се заселват руснаци - емиграцията, която клати ЕС не е арабската, а руската - 10милиона само по време на путин и тази от бившите колонии на руската соц им виж още ›› перия - а ние си и останахме такава
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  точно поради тази причина след царя и пъдаря е монтиран за премиер – за трети път - ПУТИН АКБАР
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Естония се превърна в една от най-проспериращите бивши соц държави , прилагайки същия този план на икономистите Ричард Ран и Роналд Ът - тук разработената програма заедно с над 50 водещи български икономисти по сектори с препоръки за реформи беше приета от НС , но по-голямата!! част от мерките, които бяха препоръчани никога!! не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня и се виж още ›› приложи след 2-рия фалит на държавата - тайния план беше ДА НЕ СЕ ПРИЛАГА ''РАНЪТ'' за да се източат над 70 знакови предприя и 17 бълг. банки - за тези 7 години след поръчания от правителството и приет от НС план СЛЕД ФАЛИТА 1990 , ЗА ТЕЗИ 7 ГОДИНИ бЪЛГАРИЯ МОЖЕШЕ ДА Е СРЕДНО ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИКА КАТО иТАЛИЯ НАПР. - можеше и ако след втория фалит имаше 7 години, но реформите бяха спряни при царя и НЕ СЕ ПРАВЯТ И ДО ДНЕС - та не плана е виновен а НЕПРИЛАГАНЕТО МУ - другото е демагогия и корупция - токсична среда както я наричат западните инвеститори и бягащите кадърни българи
  : 8 !
 • До 1.2 1.3 До 1.2 преди 2 месеца Профил на трол?
  Друже,"реформите бяха спряни при царя и НЕ СЕ ПРАВЯТ И ДО ДНЕС". Ами нали наш Боко е син на царя - как ще се правят реформи?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Прогноза за времето - 23 септември (неде...

Минималните температури ще са предимно между 11° и 16°. Днес облачността ще е променлива, по-значителна в часовете до обяд. Ще ...

missing image
Том Круз и Вал Килмър в топ 5 на любовни...

На 72 години попзвездата Шер открехна вратата към спалнята си и проговори за любовните си приключения от миналото. Певицата призна, че ...