X
 
 

Довиждане, България!

Автор: Божидара Димова
4473 10

Още от автора

„Децата заминават за Германия.

Родителите им за тях го правят.

Най-светлите деца. Една България.

Не могат и не трябва да остават....”

Това е първият куплет от последното стихотворение на поетесата, редактор и преподавател по литература Нели Господинова. То не се нуждае от дълбок анализ, за да си признаем какво ни се случва от години. Преди време видях как дъщеря ми и неин състудент се изгубиха от погледите ни на Терминал 2, за да прелетят океана. Оставането им в Америка беше на косъм, но се върнаха, за да се дипломират. Сега и двамата имат успешна кариера у нас, но са от малкото направили този избор.

След прочита на стихчето си дадох сметка, че три от приятелките ми са в Берлин, Дюселдорф и Нюрнберг - химик, невролог и икономист. Работят здраво и имат своите успехи. Връщат се по празници и за ваканции. Съзнателен избор на зрели хора. По стъпките им тръгват десетки млади хора, за да следват безплатно, със стипендии или работейки, успоредно с ученето. Упрекваме младите, че не искат да работят за малко пари и често позволяват да бъдат издържани от родителите си докато намерят подходящата позиция. Но не всички я намират. Младежката безработица вече има застрашителни размери и според някои изследвания приближава 170 000. Не обсъждаме степента на грамотност и обща култура на поколението, защото трябва да хапем устни и да скърцаме със зъби. Как така се случи пред очите ни, през мълчанието ни, та образованието, което бе единствената ни унаследена родова ценност, девалвира в страховити мащаби.

Само планът „Ран ът” ли е виновен или всички, които позволихме да ни смажат планирано. Посегна се на най-важното – образованието, културата и здравеопазването. Ще се повишат планирано заплатите на учителите, но кой ще планира отношенията учител-ученик-родител, след като се стигна до саморазправа, обиди, убийства, дрога и педофилия. С огромен страх отглеждаме децата на децата си, защото е необходима воля, предвидливост и системна работа да бъдат опазени от чудовищата, които излязоха от приказките и дебнат по улиците и в училищата. И ако има конспирация за затриването на таланта в нас, как да й противостоим. На практика, освен министерства, са налице десетки агенции, свързани с децата и младежта, има около 40 нормативни акта, НПО печелят проекти и понякога правят достояние тревожни статистики и тенденции, но я няма Перспективата, яснотата за пътя, по който да преминем, за да променим случващото се и да заявим ясна, дългосрочна политика.

Когато напоследък разговарям с млади майки и обсъждаме заложбите и интересите на децата, често чувам: „О, той/тя няма да е тука дотогава...Има чудесни колежи в Европа. Да отива и да не се връща повече. Ние ще ходим да го/я виждаме....” Родителите с повече възможности отрано заделят средства и следят училищата в Западна Европа. Защото вижте сайтовете за работа – средните заплати се движат в границите 600-700-800 лв. При късмет и малко повече. Вече не е новост да се работи на 2 и 3 места, но е изтощително и не задълго. Ако имаш опит, възрастта ти вече е неподходяща. Ако възрастта ти е прекрасна – нямаш опит. Работодателят избира план Б, за да не плаща за прослужени години и обещава някакъв растеж във времето. А младият човек иска днес, сега и тук, веднага да започне летящият му старт, за да живее като идолите си. Тези от екрана – със скъпи коли, апартаменти и аксесоари, със селфи от Малдивите, с често оскъдно облекло и оскъдни маниери, но успели по сегашните стандарти за състоял се живот.

Докато обществото стане гражданско и започне да решава само, без външен натиск най-съкровените проблеми на нацията, ще трябва да се извърви нелек и дълъг път от убедени хора. Неотменно е, иначе всяко българско семейство е обречено поне веднъж да съпреживее лично написаното от Нели Господинова: /със съкращения/

„Прекрасно е в Германия! Вървете!”-

усмихва се учителката. - „Браво!”

Прегръща ги с ръцете си. И двете.

Сърцето й да си вървят не дава.

Не може да им каже „Останете!”

Отива си най-малката България.

Заминаха децата ни в Германия.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • д-р Куртев 4 д-р Куртев преди 8 месеца Профил на трол?
  Кой е казал, че България трябва да е вечна и вечно в нея да има българи ? М ? Много велики империи , нации, цивилизации са минали и заминали и спомен не е останал от тях. Няма вечни народи или вечни държави. Може би вече е дошло времето на българите да изчезнат като народност, те се претопяват вече сред морето от други народи.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца Профил на трол?
  Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Истината е една! На Запад им трябва работна ръка и те си я набавиха!!! Било то с гръмки думи за д"Демо-крация" или план за присъединяване!? А тук да се оправяме кой както може.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Примитивно гледище на невеж човек !
  : 17 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  Янко Сакъзов 2 Янко Сакъзов преди 8 месеца Профил на трол?
  МНОГО ОТ БЪЛГАРИТЕ , В КРАТУНИТЕ СИ ИМАТ , ВСЕ ОЩЕ , КОМУНИСТИЧЕСКИ МУХЪЛ ! АМИ ЗАБРАНЕТЕ РАБОТАТА НА ЗАПАД , БЕ ! ДА ЗАПОЧНЕМ ПАК ДА СТРЕЛЯМЕ ПО ГРАНИЦИТЕ НИ , ДА РАЗРЕШИМ САМО СЕЧЕНЕТО НА ДЪРВА В КОМИ- РУСИЯ ! ПОВЕЧЕ ОТ 2 МИЛИОНА ПОЛЯЦИ ,1.5 МИЛИОНА РУМЪНЦИ , 1 МИЛИОН ЧЕХИ ,БЛИЗО 3 МИЛИОНА ГЪРЦИ И КОИ ЛИ НЕ , РАБОТЯТ НА ЗАПАД И САЩ ! ДА СТЕ ЧУЛИ ДА КВИЧАТ КАТО НАС ? ПРИЧИНИТЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ виж още ›› , НО ПРИ НАС СА И ПОЛИТИЧЕСКИ !!!!! ДА !!! ПАК ПОДЛОЖИХМЕ ГЪРБОВЕТЕ СИ НА КОМУНИСТИТЕ , А ТЕ МНОГО ОБИЧАТ ДА ЯХАТ МАГАРЕТА И ..... ЩЕ ГО СТРОИМ ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ , ДО КАТО НАПЪЛНО ИЗГНИЕ И ЗАЕДНО С НЕГО И НИЕ !! УМ ЦАРУВА , УМ РОБУВА , УМ ПАТКИ ПАСЕ !!! ГАДИ МИ СИ.... БАСТА !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ..... и до кога с тези патки ? Комунистите ще измрат , ама лошото е , че заедно с тях ще измрем и ние ... Чичо Янко , тези патки , дето ги пасем толкова време , дали да не ги....
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ПРОБЛЕМА НИ Е ЧЕ ПЛАНА РАН-ЪТ СЕ ПРИЛОЖИ ТОЛКОВА КОЛКОТО И ПЛАНА МАРШАЛ - НЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С ТАЯ ЛЪЖА И ДЕМАГОГИЯ - ЕДИНСТВЕНИЯ ПЛАН КОЙТО СЕ РЕАЛИЗИРА ТУК Е ПЛАНА НА ДС-КГБ на АНДРОПОВ И ЗАТОВА ДЕЦАТА НИ СЕ СПАСЯВАТ В ЕС , а не в русия , а тук се заселват руснаци - емиграцията, която клати ЕС не е арабската, а руската - 10милиона само по време на путин и тази от бившите колонии на руската соц им виж още ›› перия - а ние си и останахме такава
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  точно поради тази причина след царя и пъдаря е монтиран за премиер – за трети път - ПУТИН АКБАР
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Естония се превърна в една от най-проспериращите бивши соц държави , прилагайки същия този план на икономистите Ричард Ран и Роналд Ът - тук разработената програма заедно с над 50 водещи български икономисти по сектори с препоръки за реформи беше приета от НС , но по-голямата!! част от мерките, които бяха препоръчани никога!! не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня и се виж още ›› приложи след 2-рия фалит на държавата - тайния план беше ДА НЕ СЕ ПРИЛАГА ''РАНЪТ'' за да се източат над 70 знакови предприя и 17 бълг. банки - за тези 7 години след поръчания от правителството и приет от НС план СЛЕД ФАЛИТА 1990 , ЗА ТЕЗИ 7 ГОДИНИ бЪЛГАРИЯ МОЖЕШЕ ДА Е СРЕДНО ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИКА КАТО иТАЛИЯ НАПР. - можеше и ако след втория фалит имаше 7 години, но реформите бяха спряни при царя и НЕ СЕ ПРАВЯТ И ДО ДНЕС - та не плана е виновен а НЕПРИЛАГАНЕТО МУ - другото е демагогия и корупция - токсична среда както я наричат западните инвеститори и бягащите кадърни българи
  : 8 !
 • До 1.2 1.3 До 1.2 преди 8 месеца Профил на трол?
  Друже,"реформите бяха спряни при царя и НЕ СЕ ПРАВЯТ И ДО ДНЕС". Ами нали наш Боко е син на царя - как ще се правят реформи?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Спецсъдът вече се трогва от здравословни...

Специализираният наказателен съд изведнъж омекна и взе да проявява разбиране към здравословните проблеми на обвиняемите. Доскоро магист...

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...