Как ще ги стигнем...сърбите?

Още от автора

Завърши поредният журналистически рейд на представители на водещи български медии в Златибор, Сърбия.

По едно и също време сме на едно и също място, за да имаме сравнителна характеристика за случващото се в туризма на западната ни съседка. Там работят без много шум, но упорито и системно на фона на големите стъпки за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Те се присъединяват по начина си на стопанисване на това, което Бог им е отредил. Инвестират в инфраструктура, строят целогодишно и подготвят и съхраняват кадри. По целия път от границата до Златибор – около 350 км, няма една дупка. Можете да удържите всеки бас и да го спечелите. Пътища и населени места блестят от чистота, дворовете са подредени, липсват традиционните за нас сметища, няма безстопанствени животни. Хората са спокойни, ведри и не се усеща напрежение, камо ли агресия. Храната е удивителна – прясна, често домашно приготвена, обилна и поднесена с вкус и отношение към клиента. Резултатът – половин милион българи са посетили курортните селища на община Златибор за една година, а ръстът е 20-25 %. Все повече българи избират тази дестинация за големите празници, за гарантирано качествени уикенди и за почивки с малки деца. Помислено е за всичко – атракционни паркове, СПА комплекси, игрища за всички спортове, специални места за кемпери, конна езда, бране на билки, ски писти...Правилният въпрос е „Какво няма?” Няма отчаяние, депресия и неверие. Има перспектива!

На пейките пред Туристическия център на Златибор – една от най-богатите общини в Сърбия, са издялани стихове, та като приседне гостът, да ги прочете. За една година са минали толкова хора, та прясно изсечените преди думи, са започнали да се заличават. Все пак се чете: „Никде ние таква зора, као изнад Златибора”...Любов към родното и отношение прозират зад всеки жест. Стотици деца от всички възрасти през този уикенд бяха в най-големия на Балканите и втори по големина в Европа „Дино парк”, разположен сред 50 дка борова гора. Стотици бяха гостите от цял свят, включително от Китай, които се повозиха на прочутата теснолинейка „Шагренска осмица”, 27 училища бяха на посещение в Дървен град на Кустурица. Привличат се непрекъснато нови и нови туристи като в челната тройка са словенци, македонци и българи. Заявки за Дино парка има от САЩ, Австралия, Нова Зеландия, ОАЕ, Русия, Китай. И цялата организация там се осъществява от 10 души. В етнокъщите къщите за гости работят фамилии от четири поколения и предлагат всичко от стопанствата си – великолепните местни сладка и сокове /най-вече от малини/, мед, плодови ракии, мляко, сирене, прословутото за този край прошуто, дъхав хляб, баници с коприва и спанак, местни специалитети с несравнимия каймак, телешко. Следват се 120-годишни традиции, а държавата подпомага местните производители с 40% субсидии и с изкупуване на продукцията. Подпомага и младите семейства като стимулира финансово раждането на трето дете. До една година ще бъде изграден и нов лифт за любителите на зимните спортове и там няма спорове за екологичния ефект от инвестициите в бъдещето, защото резултатите са предвидими. Ако неотдавнашните бомбардировките над Сърбия не са исторически факт, никога не бихте допуснали, че това се е случило, защото няма и следа от разруха. Има безкрайна зеленина, чист въздух, чистота, приветливост и силно конкурентни цени. Туроператорите вече обмислят съвместни пакети със съседните страни, за да популяризират заедно прелестите на региона.

Инвеститорите пресмятат, че вложенията ще им се върнат до 15-20 години и влагат всяка печалба в нови екстри в екстериора и интериора. Имат ясна визия как да развиват обектите и не бързат за лесна печалба на всяка цена. Силно конкурентната среда ги кара внимателно да търсят предимства, за да реализират собствения си продукт трайно. В Посолството на Сърбия в София са убедени, че няма по-ценни от съседите. Създават традиция за популяризирането на забележителностите на този край, който е на кръстопътя за Черна гора и Босна и Херцеговина. Така 15 български журналисти вече втора година бяха очаровани от гостоприемството на домакините си. Стотици сънародници ще видят репортажите, ще чуят и прочетат интересни интервюта, преплетени с легенди, снимки на природни феномени, рецепти на местни специалитети. Мечтата за Обединени Балкани се превръща постепенно във възможна реалност. И да си кажем като сърбите:”Живели!”