X
 
 

„Жени за утеха” или опит за прочит на Истанбулската конвенция

Автор: Божидара Димова
4963 7

Още от автора

Прочетох я. 81 члена, изразяващи човешка загриженост към неравнопоставеността на жените „във този свят все още мъжки” и към насилието над деца. Аз не съм експерт по международно право, за да търся скрит смисъл и евентуални заплахи между редовете. Чета като средностатистически гражданин и това, което ме впечатли е фактът, че Конвенцията се позовава на 16 предхождащи я документа, публикувани и приети от 1950г. насам. Ако те бяха частично или цялостно прилагани, едва ли все още щяхме да изброяваме формите на насилие и последствията от тях. Наскоро, по една от телевизиите бе излъчен филм за млада жена, която е осъзнала правата и ролята си, след като е била изнасилена на 22 г. брутално от известна личност. Успяла е да преодолее трагедията на всяка трета жена в общността си и да започне да работи като медиатор в неправителствения сектор за превенция на насилието над жени и деца и в защита на равнопоставеността на жените в обществения живот. Тя изтъкна много важен аргумент за състоянието на жените-жертви – 50% от тях нямат възможност да се самоиздържат и попадат под финансова зависимост, която пряко кореспондира с физическа и психическа такава.

Един от акцентите в Конвенцията е положението на жените по време на военни конфликти. За това се заговори отново тези дни, когато беше припомнена съдбата на хиляди „жени за утеха” по време на японско-китайската война 1937-1943 г. За нуждите на японската войска са били създадени 145 публични дома, където при нечовешки условия са били поставени насилствено отвлечени или подмамени млади жени – тайландки, китайки, корейки и др. Има още живи очевидки на случилото се, оцелели по чудо след самоубийства, болести и травми. Те очакват някой да се извини за стореното или поне то да не бъде потулвано десетилетия наред. В един от филмите, посветени на войната в Босна - „Да дойдеш на света” лекарят, прегледал изнасилена жена, каза че се срамува, че принадлежи към човешката раса...Защото има рани, които не зарастват.

Технологично вървим напред и се развиваме, но не сме напреднали в нищо по отношение „технологията на душата”. Звярът в човека всеки ден ръмжи и заплашва с още смърт и унищожение. Дрънчат нови оръжия, сриват се градове, унищожават се паметници на културата, погребват се хора. Всеки ден, всеки час. И големите демокрации не се справиха с насилието във всичките му форми. Дали ще подпишем една конвенция или не, не е толкова фундаментално важно, по-важно е какво подписваме всеки ден за живота си, за този на близките си, на други от общността, към която принадлежим – черна хроника ни залива всеки ден от екрана – катастрофи, убийства, педофилия, грабежи, изнасилвания, малтретиране. Интересно, ако бяхме подписали тази конвенция, дали картината щеше да се промени? Дали съпрузи щяха да спрат да убиват съпругите си, дали щеше да спре малтретирането на деца, гаврата с възрастни хора и т.н. По време на турското робство армъните са белязвали червени кръстчета по челата и ръцете на момичетата, за да не ги помохамеданчват. Сработило е. Поробителят, врагът е бил ясен. Сега срещу кого да рисуваме червено кръстче по челата на децата и жените? И ще възпрем ли похитителя със страх от Бога? Провокативната за мен книга на Маргарит Атууд „Разказът на прислужницата” започва с една суфи поговорка: „ В пустинята няма табела, на която пише:”Не вкусвай камъка”! Пустиня ли е, та горчи така?!!!!

 

P.S. „Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София вчера вечерта, в рамките на акцията “23 причини”.

Това се случи на 23.01.2018 г.

Оттогава досега има нови жертви! Имената им влизат в новините и остават в гробищните паркове. Резултатът? Просто част от черната хроника. Просто статистика! Докато не ни засегне лично!

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това за кръстчетата на челата не ми харесва. Библейският Бог, Създателят, е казал да не се правят начертания и нарязвания по тялото. Още повече на две определени места -челото и дясната ръка, защото там е мястото, което е за белега на антихриста. Наближава идването на тази персона, антихриста, който даже ще се подвизава под името Исус Христос и ще иска в знак на лоялност към него да се слагат ч виж още ›› ипове на тези места-дясната ръка и челото. Който си даде ръката или челото за този чип, няма да получи прошка, даже и да се покае, но ще гори вечно в огненото езеро. По времето на антихриста молитвите в името на Исус Христос няма да стигат до Небето, а само в еврейското име на Спасителя- ЯШУА ХА МАШИЯХ. За повече информация вижте сайта на това християнско пророческо служение:ww.amightywind.com
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Не християнство а юдаизъм ни препоръчваш ти сектантката...къде в Библията пише че Иисус е Ейшуа бен мешиах....стига юдейско сектантски глупости си писала
  : 2 !
 • до 3,1 3.2 до 3,1 преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако в българският превод пише името Исус, вижте Светото Писание на иврит или арамейски език. Там са написани оригиналните имена на Бога и Неговият Син. Моето предупреждение за антихриста и Голямата скръб е съвсем сериозно, даже и да не вярвате, не е излишно да запомните това, което пиша.
  : 0 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това ли разбра от текста?! Не се ли отнася той за настоящето?!
  : 0 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Въобще не ни интересува на еврит как е написано и как евреите наричат Спаса нашаго!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Всички трябва да се срамуваме , че принадлежим към изпадналото човечество, а Създателят е съжалявал, че е създал човека, защото това, което виждаме във света не е създание по Божият образ и подобие. За тази цел всички, които повярват в Неговият Син Исус Христос(ЯШУА ХА МАЩИЯХ на еврейски) и искат прошка за греховете си, получават милост и новорождение, т.е. цялата грешна природа на човека, вслед виж още ›› ствие на грехопадението се сменя с нова - нов дух, ново сърце и нов ум, ум Христов. Само така човека става нов, само така се възтановява първоначалния замисъл на Бога. Покайте се, върнете се към Създателя си, върнете се към Божият образ и подобие, по който сте създадени.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • плам 1 плам преди 7 месеца Профил на трол?
  Е , и какво каза?Къде е социалната роля на пола?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 февруари

Овен Тази неделя ще имате сериозни противоречия със самите себе си. Съвестта ви ви мъчи по даден въпрос. Може би е добре да ѝ отстъпит...