Футболна топка в сърцето

Още от автора

Светът е футбол. Това е ясно на всички. Цар футбол завладя умовете, сърцата и телевизорите на феновете. Всички гледат съсредоточено екраните и следят топката. Светът е спорт, шарада, пъстротата на флаговете, разноцветността на футболните прийоми и декорация с картони.

България за пореден път не участва на световното, но това не намалява интересът към футболните финали през 2018 г. у нас. Напротив, всеки си има фаворит. Валят залози при букмейкърите. Интригата кой ще стане световен шампион се разраства. Фаворите не се представят убедително, но взимат своето. А по-малките отбори се оказаха препъни камък за много от титулуваните и считани за победители отбори.

Иран се опълчи на Португалия и едва не докара до инфаркт португалския наставник. Иранците играха сърцато и лъвски, като не позволиха на фаворита в мача, тимът на Кристияно Роналдо, да отбележи множество попадения. Играчите на Португалия се измъкнаха от срещата с равенство 1:1. Дали ще се справят на осминафиналите с коравия отбор на Уругвай? Един Кристиано пролет не прави. Или, както се оказа, в мача срещу Испания, може пък да направи. 

Аржентина е голяма загадка. Инфарктна за Диего Армандо Марадона. Гол в последните минути срещу Нигерия ги спаси. А Меси е ту стабилен, то вял. Но щом този човек играе, никой не трябва да подценява Аржентина. 

Върху Мексико са едни от най-големите надежди. Не е лесно да победиш световния шампион Германия и то на старта на световното първенство. После обаче разочароваха срещу Швеция. А сега им предстоят колосалните бразилци. 

А Англия е загадка. Равен мач с Тунис и разгромна победа срещу Панама. Дали най-сетне ще успеят да направят нещо голямо на това световно първенство?  

Кои са скритите лимонки? По всичко личи - Хърватска или Колумбия. Сърцати, мощни отбори. Играят с настроение и мерак. Играчите им умеят да слагат националната кауза над клубния футбол, както стана с Германците например. 

По всичко изглежда, че фаворите ще вземат своето на Световното през 2018 г. Но обявените предварително за по-слаби отбори, успяват да им измъкват точки и да радват своите привърженици. А ние ще чакаме някое друго световно, за да гледаме България сред най-добрите.

Гледайте футбол, разпускайте! Лято е! Най-доброто по световните футболни терени предстои.