Легендите на футбола

Още от автора

Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Гризман, Хари Кейн, Лука Модрич, Мбапе, Субашич, Еден Азар. Това са легендите на вече завършващото първенство първенство. Те впечатляват феновете, респектират другите играчи, печелят съдиите.

В историята на световните футболни финали обаче са регистрирани едни от най-великите участници, за които е добре да си спомним. Играчи като Пеле, Еузебио, Рене Игита, Карлос Валдерама, Платини, Дино Дзоф. Те дават блясъка на Мондиала. Без тях историята на световните първенства нямаше да е толкова бляскава и примамлива. Както гласи последната смешка, свързана с Пеле и едно хипотетично интервю, в което го питат:

- Господин Пеле, някогашния отбор на Бразилия, в който играехе, щеше ли да победи Аржентина?

- Да.

- С колко?

- 1 на нула.

- Само 1 на нула?

- Е, да, ние сме вече на по над 70 години...

Затова нека се върнем малко в историята. 

Първият играч, вкарал гол на световно първенство е французинът Люсиен Лоран. Неговото попадение в 19 минута на мача Франция-Мексико, остава в историята. От тогава насам започва канонада от голове и то все на именити играчи.

Пеле успява да изгрее като играч в Швеция през 1958 г. Благодарение на него кариоките стават шампиони в скандинавската страна. Първоначално бразилците се стремят да попълнят състава само с бели играчи, но Пеле доказва, че е достатъчно добър за финалите. В Швеция Пеле е най-младият участник на първенството. Кралят на футбола става шампион със селесао през 1958, 1962 и 1970 г. Има 14 мача и 12 гола на Мондиали.

Еузебио става играч на световното през 1966 г. и с 9 вкарани гола помага на Португалия да стане трета. Кралят, както е наричан португалският играч, роден в Мозамбик, е майстор на финта и с това печели свои привърженици по терените през 1966 г. В КЕШ Еузебио и неговата Бенфика печелят срещу Реал Мадрид на Пушкаш. Еузебио почина през 2014 г., но остави ярка следа във финалите по футбол по световните терени.

Рене Игита е от "златното поление" на колумбийския футбол от 80-те и 90-те. Той е вратар, но е титулярен изпълнител на дузпи и преки свободни удари. В кариерата си има 41 попадения, което го нарежда на 3-то място в света сред вратарите по попадения. Игита е автор на "удара на скорпиона" при приятелски мач с Англия на Уембли, когато с два крака зад гърба избива топката. Вероятно най-великото вратарско изпълнение. 

Карлос Валдерама е колега на Игита и остава в историята като играчът с най-много мачове за колумбийската национална гарнитура. Валдерама е атрактивен, емоционален на терена и с разпознаваема изрусена прическа, която се помни и до днес. Валдерама успява да класира колумбийците за Световното в Италия през 1990 г. На Мондиала на Апенините за първи път Колумбия стига до директните елиминации, но отпада от Камерун.

За Меси и Кристиано Роналдо няма какво да говрим, защото е ясно, че те са колоси на Цар Футбол. Въпреки че Аржентина и Португалия отпаднаха, това няма как да помрачи тяхната слава и блясък.

Всички тези магьосници с топката превръщат световните по футбол в зашемятяващо зрелище. Те са прекрасни в играта и увличат феновете, давайки с майсторството на терена прозвища на най-великата игра, като Цар Футбол. Без тези велики играчи футболът нямаше да е същият.

А сега, напред към финала! Кой ще разпише името си със златни букви в историята? Дали неуморните хървати, които изиграха три мача с продължения, ще имат силите да отстранят колоса Франция? Нещата изглеждат като Давид срещу Голиат! Малката балканска държава (почти два пъти по-малка от нашата) срещу изключително мощния отбор на французите. Букмейкърите са убедени, че Франция ще надделеят. А у нас, по славянска и балканска линия, сме сякаш длъжни да подкрепяме хърватите. В крайна сметка ще е крайно интересно, ако след толкова десетилетия, най-сетне видим балкански отбор да се окичи със златото. Нека видим и изпратим това световно, което беше едно от най-нестандартните, интересни и интригуващи първенства.