X
 
 

Нека си представим: Министерство на самотата

Автор: Божидара Димова
2287 0

Още от автора

Не можахме да се преборим за Институт по щастието. Нямаше и как. Опозицията се обоснова с изследвания, които сочат, че преобладаващо народът не се чувства щастлив. Независими чужди изследвания! Нямаше и как да се опонира на това, макар че имаше опити да се покаже напредъкът ни в много области, от което би следвало да сме и по-щастливи. Будните във Фейсбук веднага направиха сравнение с Румъния – свалили цената на тока с 3,8%, а покачили пенсиите с 10%, докато у нас знаем какво се случи от 1 юли...

Преборихме се обаче за Министерство на самотата. С единствен министър без кабинет, тоест аз. Изтъкнаха умението ми да изслушвам, да съм съпричастна, да споделям каузи, да.....Гласуваха почти единодушно, с някои съображения, които не бяха взети под внимание. Министерството ми е навсякъде, разполагам със собствените си лаптоп и телефон. Трябва да направя план като си повтарям, че самотата не подлежи на статистика, защото е вътрешно състояние. Правя списък:

1. Домове за възрастни хора и хосписи.

2. Домове за деца без родителска грижа. Раздвоена съм по отношение на SOS детските селища.

3. Затворите.

4. Обезлюдени села.

5. Сайтове за запознанства? Там хората все още се търсят и се надяват на споделяне.

6. Да открия линия „Сподели самотата”, да направя сайт и електронна поща.

Междувременно си мисля да използвам мисълта на Георги Господинов, че „Самотата трябва да се изговаря...”

Сигурно пропускам нещо, но трябва да започна отнякъде и хората сами ще ми подскажат верния път. (Пропуснах да кажа, че не съм на заплата. Ще бъде тип доброволчество. То затова и нямаше разгорещени дебати. Но ангажиментът си е ангажимент и отговорността е голяма. Ще проработи ли Министерството на самотата или ще остане проформа като социален експеримент. Пропуснах да кажа и това, че съм амбициозна. Постави ли ме се задача, ставам като Трансформънс – килимче, булдозер, каквото върши работа към крайната цел и не мирясвам, докато не я видя осъществена. После отчитам какво ми е струвало, но никога не съжалявам.)

7. Сега се обръщам към Вас за подкрепа. Изпратете ми Вашата история с наименование „Самота”. Надявам се, че скоро към мен ще се присъядинят психолози, социални работници, доброволци... Няма да е лесно, няма да е бързо, но всеки отделен случай ще има смисъл да се обсъди, да се потърси помощ. Дори и само да се изговори и сподели от добронамерени хора. /Дали пък няма да се превърнем в Министерство на безплатната психоанализа? Не знам, тревожа се, не мога да спя. Вдъхновена съм, но и малко уплашена. Може би е нормално за всяко начало. Дали да не се самокомандировам до Обединеното кралство? Нали те първи започнаха този експеримент?

8. Поръчвам си билет, утре излитам, а през това време ще следя ежеминутно новата електронна поща и новия сайт. Очаквам историите Ви с нетърпение, и не само Вашите, а на всички, за които Ви е грижа.

Министър без портфейл: Божидара Димова.

P.S. Докато публикувам този текст, ми звънят от две фирми с предложение да покрият разходите ми до Лондон... Ами сега? Да не изпадна в зависимост? Да не вземат да ме употребят? После по медиите знам какво ще се случи. То и антирекламата е реклама, ама да се компрометираме още на старта? Засега ще благодаря, пък времето ще покаже....

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп 25 май

Овен Тази събота удоволствията са ви гарантирани. Само трябва да позволите на другите да поведат хорото и да ви дарят с незабравими спомени. Телец Тази...