X
 
 

Майките, майките, те да му мислят!

Автор: Божидара Димова
4076 5

Още от автора

Гледам телевизия, като всички. И се срамувам до плач. И се гордея с Похода на майките, че намериха сили в безсилието си да застанат пред нацията с болния проблем за болните деца, които зависят вече от Божията милост. Да са живи, да продължат още ден, още час да дишат и излъчват безпределна любов, доброта и нежност. Няма по-тежка съдба от тази. Да се бориш денонощно за детето си. За пореден път се доказа колко сме толерантни към проблемите на другите, щом и платените представители на общности на хора с увреждания, застанаха срещу майките. Проблемът щял да се реши частично. Засягал САМО 77-80 хиляди души. Ами да решим техния проблем, после и на останалите. Ама как да го решим бързо като трябва да почиваме през август, изморени от скудоумни дебати в парламента.

Имам усещането, че в държавата работи само институцията Омбудсман. Да, ама работела предвид предстоящи президентски избори. .. Дори и да е така. Трябва ни такъв президент, който да е с отворени очи за тежненията на народа си и да има компетентността да се намесва рязко, с професионална точност и решителност. Нямам политически тежнения и не мога да бъда заподозряна в подкрепа или агитация на когото и да било. Стремя се да бъда обективна, за да съм независима в преценките си на средностатистически гражданин.

Всички знаем, че най-тежките псувни на Балканите са свързани с майката. Защото как да те заболи повече, ако не те засегнат на най-свидното. Защото Майката за балканеца е неговата институция, казано на съвременен език. Тя е корективът, барометърът, опората, насоката, правилността, безпрекословната грижа и себеотрицание. И какво трябва да се случи с една майка, за да предпочете детето й да не я надживее! Това е най-страшното и тежко нещо, което съм чула през прилично дългия си живот. Да застане българска майка в безизходицата си и да си пожелае да надживее детето си, защото ако тя си отиде, след нея няма живот и за него!

Имаше един японски късометражен филм, който ни разтърси преди години по подобен начин. В малко селце се завръща от последната война млад мъж, когото любимата и близките очакват. Но той се даржи като змия – движи се така, храни се така....Изолират го и търсят решение, но не намират. Накрая той сам се добира до едно езеро и плувайки като змия, се изгубва във водите...Един от старейшините зададе въпроса: ”Какво трябва да е преживял един човек, за да не иска повече да бъде човек???!!!” Известна е жестокостта в японските лагери за пленници и за дезертьори....Случило се е нещо нечовешко, за да откаже някой да принадлежи към себеподобните. Направих тази асоциация с майката, която е принудена от социалната Система у нас да пожелае да надживее детето си. Защото това вече противоречи на самата природа и същността на майчинството-едно от малкото останали свещени неща в разрушаващата се система от ценности.

Като майка аз се сблъсквам с друг, но подобен проблем. Свърши вносът на животоподдържащо лекарство у нас. Вече има евтини заместители, които засягат бъбреците. В Гърция още го има, нали са в Европейския съюз!... Оказа се от много разговори с приятели в системата на аптеките, че в складовете у нас го има, но някой предпочита да го реимбурсира в страните по-назапад като Германия например, защото там струва много по-скъпо. Може би трябва да се срещна с Марешки и да моля? Освен всичко друго, Здравната каса не го покрива. Малко под 120 евро на месец е. Колко зависими хора могат да си го позволят? А когато могат да си го позволят, не могат да се доберат до него. Ако имате връзки в системата или пътувате скоро до Гърция, пишете ми!

Майките, майките, те да му мислят! Държавата нека почива! Малдивите, Куба, Филипините, Дубай, са подходящи дестинации...

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тези които управляват държавата идват от редиците на народа с ценности предадени точно от тези същите майки. Точно на майките е основната вина за състоянието в страната защото точно от тях се учат бъдещите поколения, точно от тях зависят ценностите на народа. Проблеми в нашата страна има да, но не е това правилния начин - рязкото разделение на майките ангели и всичко останало от черно по черно. То виж още ›› ва само поражда допълнителна омраза и разделение. А последното изречение най-много ми "хареса". Призив да бягаме от и без това обезлюдената ни страна, вместо да се борим с проблемите. Много ми е интересно какво ще ви е мнението след като реално поживеете в Куба или Филипините, за които има обективни данни, че живота е по-лош от колкото в България.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тези дестинации посещават депутатите. Простосмъртните стоят у дома и гледат предавания за пътуванията на другите....
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Дръжте се , майки, вашите страдания ако не са чути от правителството, има висша справедливост на Небесата, която чува и на всекиго ЩЕ ДАДЕ заслуженото. Малко остава, скоро започва началото на краят на страданията ви- наближава Божието царство, а преди това Божият тест и гняв-тест за вярващите, гняв за враговете на Бога и хората(безбожници, нечистивци, всички от които и самият Създател се срамува виж още ›› ), тяхната участ ще бъде ада и огненото езеро за цяла вечност, да получат същите страдания, които са причинили(ако не се покаят). Покайте се, всички грешници, все още е времето на прошката, викайте към Божия Син да ви прости, отвърнете се от злите си дела, спазвайте 10-те Божи закони, обичайте ближните си. Да му мислят тези, които не са показвали милост, на тях милост няма да се покаже.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Сериозно?! По-големи хвалебствия не можа ли да измислиш?! Само толкова ли?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Благодаря, че отново ме "прочетохте". Вече разпознавам "стила" Ви и Ви очаквам. Сигурна съм, че имам поне 1 "фен".Правилата на протокола обаче изискват с непознати да се разговаря чрез официалната форма за общуване, т.е. на Вие. Иначе е някак махленско и фамилиарно.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Спецсъдът вече се трогва от здравословни...

Специализираният наказателен съд изведнъж омекна и взе да проявява разбиране към здравословните проблеми на обвиняемите. Доскоро магист...

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...