X
 
 

Майките, майките, те да му мислят!

Автор: Божидара Димова
4063 5

Още от автора

Гледам телевизия, като всички. И се срамувам до плач. И се гордея с Похода на майките, че намериха сили в безсилието си да застанат пред нацията с болния проблем за болните деца, които зависят вече от Божията милост. Да са живи, да продължат още ден, още час да дишат и излъчват безпределна любов, доброта и нежност. Няма по-тежка съдба от тази. Да се бориш денонощно за детето си. За пореден път се доказа колко сме толерантни към проблемите на другите, щом и платените представители на общности на хора с увреждания, застанаха срещу майките. Проблемът щял да се реши частично. Засягал САМО 77-80 хиляди души. Ами да решим техния проблем, после и на останалите. Ама как да го решим бързо като трябва да почиваме през август, изморени от скудоумни дебати в парламента.

Имам усещането, че в държавата работи само институцията Омбудсман. Да, ама работела предвид предстоящи президентски избори. .. Дори и да е така. Трябва ни такъв президент, който да е с отворени очи за тежненията на народа си и да има компетентността да се намесва рязко, с професионална точност и решителност. Нямам политически тежнения и не мога да бъда заподозряна в подкрепа или агитация на когото и да било. Стремя се да бъда обективна, за да съм независима в преценките си на средностатистически гражданин.

Всички знаем, че най-тежките псувни на Балканите са свързани с майката. Защото как да те заболи повече, ако не те засегнат на най-свидното. Защото Майката за балканеца е неговата институция, казано на съвременен език. Тя е корективът, барометърът, опората, насоката, правилността, безпрекословната грижа и себеотрицание. И какво трябва да се случи с една майка, за да предпочете детето й да не я надживее! Това е най-страшното и тежко нещо, което съм чула през прилично дългия си живот. Да застане българска майка в безизходицата си и да си пожелае да надживее детето си, защото ако тя си отиде, след нея няма живот и за него!

Имаше един японски късометражен филм, който ни разтърси преди години по подобен начин. В малко селце се завръща от последната война млад мъж, когото любимата и близките очакват. Но той се даржи като змия – движи се така, храни се така....Изолират го и търсят решение, но не намират. Накрая той сам се добира до едно езеро и плувайки като змия, се изгубва във водите...Един от старейшините зададе въпроса: ”Какво трябва да е преживял един човек, за да не иска повече да бъде човек???!!!” Известна е жестокостта в японските лагери за пленници и за дезертьори....Случило се е нещо нечовешко, за да откаже някой да принадлежи към себеподобните. Направих тази асоциация с майката, която е принудена от социалната Система у нас да пожелае да надживее детето си. Защото това вече противоречи на самата природа и същността на майчинството-едно от малкото останали свещени неща в разрушаващата се система от ценности.

Като майка аз се сблъсквам с друг, но подобен проблем. Свърши вносът на животоподдържащо лекарство у нас. Вече има евтини заместители, които засягат бъбреците. В Гърция още го има, нали са в Европейския съюз!... Оказа се от много разговори с приятели в системата на аптеките, че в складовете у нас го има, но някой предпочита да го реимбурсира в страните по-назапад като Германия например, защото там струва много по-скъпо. Може би трябва да се срещна с Марешки и да моля? Освен всичко друго, Здравната каса не го покрива. Малко под 120 евро на месец е. Колко зависими хора могат да си го позволят? А когато могат да си го позволят, не могат да се доберат до него. Ако имате връзки в системата или пътувате скоро до Гърция, пишете ми!

Майките, майките, те да му мислят! Държавата нека почива! Малдивите, Куба, Филипините, Дубай, са подходящи дестинации...

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тези които управляват държавата идват от редиците на народа с ценности предадени точно от тези същите майки. Точно на майките е основната вина за състоянието в страната защото точно от тях се учат бъдещите поколения, точно от тях зависят ценностите на народа. Проблеми в нашата страна има да, но не е това правилния начин - рязкото разделение на майките ангели и всичко останало от черно по черно. То виж още ›› ва само поражда допълнителна омраза и разделение. А последното изречение най-много ми "хареса". Призив да бягаме от и без това обезлюдената ни страна, вместо да се борим с проблемите. Много ми е интересно какво ще ви е мнението след като реално поживеете в Куба или Филипините, за които има обективни данни, че живота е по-лош от колкото в България.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тези дестинации посещават депутатите. Простосмъртните стоят у дома и гледат предавания за пътуванията на другите....
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Дръжте се , майки, вашите страдания ако не са чути от правителството, има висша справедливост на Небесата, която чува и на всекиго ЩЕ ДАДЕ заслуженото. Малко остава, скоро започва началото на краят на страданията ви- наближава Божието царство, а преди това Божият тест и гняв-тест за вярващите, гняв за враговете на Бога и хората(безбожници, нечистивци, всички от които и самият Създател се срамува виж още ›› ), тяхната участ ще бъде ада и огненото езеро за цяла вечност, да получат същите страдания, които са причинили(ако не се покаят). Покайте се, всички грешници, все още е времето на прошката, викайте към Божия Син да ви прости, отвърнете се от злите си дела, спазвайте 10-те Божи закони, обичайте ближните си. Да му мислят тези, които не са показвали милост, на тях милост няма да се покаже.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Сериозно?! По-големи хвалебствия не можа ли да измислиш?! Само толкова ли?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Благодаря, че отново ме "прочетохте". Вече разпознавам "стила" Ви и Ви очаквам. Сигурна съм, че имам поне 1 "фен".Правилата на протокола обаче изискват с непознати да се разговаря чрез официалната форма за общуване, т.е. на Вие. Иначе е някак махленско и фамилиарно.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.