X
 
 

Детството през 90-те и днес

Автор: Мая Джамбазова
4723 12

Още от автора

Някога имахме простора да играем пред блоковете или пред къщите, по улиците, където нямаше толкова автомобили. Където въздухът все още ставаше за дишане. В градове, в които имаше много забавления за децата: лунапарк, зоопарк, планетариум, музеи, детски кръжоци към различни държавни институции. И в детските градини беше спокойно и не толкова чудовищно откъм толерантност между децата и от персонала. Детството беше хубаво!

Днес децата живеят с изнервени родители, изнервени учители, изнервени психолози, амбициозни директори и безскрупулни управници. Затова стават раздразнителни, нахални, нахакани и дори някои от тях се превръщат в престъпници и насилници още в детска възраст. А през 90-те още бяха наченките на демокрацията, която превърнахме в псевдодемокрация. Затова нямаше толкова престъпления, имаше все още сигурност, лошите ученици ги изключваха, а за талантливите и даровити имаше детски кръжоци и спортни занимания в клубовете за тренировки. От училищата излизаха футболисти, певци, художници, хореографи, лауреати на конкурси, медалисти от олимпиади за наука. Носталгията тегли всички ни към онова сигурно и безопасно детство в миналото, което много от нас са имали или са мечтаели покрай другите да имат. Ще се изненадате, но и днес има деца, които играят пред блока.

Къде отлетя безгрижното детство на 90-те и предходните, още по-добри за България: 80-те и 70-те?

Причината да нямат днешните деца хубаво детство се корени в три основни проблема, пред които обществото ни е изправено: лошата икономика, престъпността, компютъризацията. Родителите днес са безработни или с ниски заплати и не успяват да покрият минималните изиквания за добър живот. В най-добрият случай единият родител докарва добри пари и има скандали вкъщи, защо само единият печели повече. Хармоничните бракове в това изнервено време са рядкост. Почти няма стабилни семейства, като едно време, в които да няма караници и злоба, ревност, яд, разочарование, безсилие и мъка от битието в днешния ден. Вярна е поковорката, че където парите не стигат, любовта излита. Затова днешните деца са озлобени, нервни, капризни. Нямат левчета в джоба, а най-често дребни стотинки и това ги огнетява. Искат скъпи маратонки, а не могат да ги имат. Искат домашен любимец, а родителите нямат пари за храната на котето или кучето.

Другата причина е престъпността. Днес почти не може да си оставиш детето да играе навън, защото има много опасности. Всеки ден или през ден бягат от затвора или затворническите общежития престъпници. Как да оставиш детето си навън, когато наоколо има безцеремонни изроди, готови да убиват, насилват и грабят? Това всъщност принуди родителите да купуват компютри и да дават пари за интеренет зали на децата си. Липсата на сигурност принуди възрастните да намират нови занимания за децата. За всичко са виновни компютрите!

Компютъризацията направи децата малки роботизирани създания, които натискат клавишите на компютрите или екраните на смартфоните, подражавайки ни. Компютърните игри, които разказват древни истории, оживяват легенди и дори представят света в приказките на Братя Грим са истинско изкушение за децата. Другото е, че децата, като всички от 3 до 12 години, са любопитни и чрез компютрите и смартфоните научават за света. Родителите често са бездуховни или бедни и не записват децата си на библиотека. Затова компютрите са единственият прозорец към света за децата.

Спомням си Варненската библиотека, Детски отдел през 90-те. Всяка минута по едно дете влизаше с родителите си, за да си избере книжки, които да чете. Наскоро ми се наложи да взема учебник от детски отдел и видях залата празна. Читалнята беше без един читател. Това говори много за днешното отношение към книгите. Децата не искат да четат книги. В техният свят всичко е бързо, безплатно и достъпно без усилия. Днешние деца не искат да полагат усилия. Предпочитат да прочетат статия от 500 думи за някоя книга, вместо да прочетат самата книга. Никой не ги е научил да четат, да мислят, да анализират, мечтаят и творят. Те са консуматори на иформация, стоки, услуги и политика, бъдещи заемащи работни места, като своите родители. Родителите са изнервени, учителите са изнервени, управниците са безскрупулни. Това изражда детския свят.

Детството през 90-те беше по-спокойно. Все още родители и учители удържаха сигтуацията, преди да се изнервят безвъзвратно. Играехме на ластик, скачахме в полето за дама, имаше клубове по шаф, ДЮШ за баскетбол, волейбол и футбол. Но, едно голямо но, днес, когато Григор Димитров си идва в Хасково, деца, трениращи тенис, го наобикалят и искат да поиграят с него. В едно варненско училище видях разчертана на двора дама. Деца чертаеха дама и пред един блок. Децата от моя блок играят до 20-22 ч. навън, когато са във ваканция. Във Варна има детска анимационна работилница към СФАФ. На "Златен делфин" Варненският куклен театър е пълен с деца и родители. Варненци протестираха за закриването на делфинариума и зоопарка си и ги спасиха. Все още има надежда!

Като че ли се наблюдава завръщане към добрите и сигурни години. България председателства ЕС, заплатите бавно растат, цените, не с много. Децата играят навън понякога, когато се наситят на компютрите. Детство реюнион!

Записвайте децата си на клюбове по интереси, на спорт, работете на две работи, ако се налага, но им осигурете нормално детство! Ако чакаме на държавата, ще стоим само пред смартфона, чакайки добри новини, които все не идват от черните баладични медии.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Doka 9 Doka преди 10 месеца Профил на трол?
  Какви лайненца цамбуркат от тая " статия" ... Ти къде си живяла последните 30 години, спряла краво?!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Мая, категорично бъркаш десетилетието. Най-спокойни бяха годините през 70-те, 80-те, най-интересни - 85-88, а след 89 започнаха мътните, мутренски, опасни във всяко отношение години, когато в малка европейска България възникнаха организирани рекетьорски банди, когато съзнателно и целенасочено всички медии внушаваха страх и хаос, когато лавиците на магазините се опразниха и президентът ни ходи в чу виж още ›› жбина да се моли за жито и брашно. Тогава се създадоха десетки нови банки с единствената цел да съберат колкото могат пари на наивниците и да фалират ни лук яли, ни лук мирисали. Ветеринарният доктор Тренчев изнудваше държавата както си иска и я остави без въглища, без бензин, а пребоядисаната БСП окраде де що имаше чужда валута в българските организации в чужбина и я скри пак в чужбина да отлежи десетина години докато всичко се забрави. В училищата започна тотална разруха на учебния процес и авторитета на учителите, наркопласьорите застанаха едва ли не на входните врати да съблазняват децата и аз едва успях да опазя собствените си деца да не посегнат към цигарите и наркотиците. Хаосът на 90-те не беше случаен, а съвсем съзнателно предизвикан, за да се шашардиса народа и да не види истинския проблем - преминаването на общодържавната народна собственост и пари в ръцете на доверени лица от върхушката на БСП и ДС. Така заводи, фабрики, цехове, организации, банки и пр. станаха частни - собственост на назначени милионери. Темата е безкрайна.
 • glo 7 glo преди 1 година Профил на трол?
  по-големи глупотевини не бях чел през последните години
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Чувал съм, че все още имало живи ветерани от Вермахта. И те изпитват носталгия... само че в много по-далечното минало. Те също изпитват носталгия по тяхното детство, как като младежи едва чакали да навършат 18 години за да ги запишат в армията, как техните деца били щастливи участници в толкова интересните мероприятия на Хитлерюгенд, как девойките си прекарвали чудесно и интересно в BDM - Лигата н виж още ›› а Германските Момичета (по времето на нацизма в Германия е имало отделни младежки организации, докато при нас имаше един Комсомол в който участваха всички, и момчета и момичета) и прочие, и прочие все хубави носталгични спомени по "прекрасното" време на националсоциализма. Скоро ще измрат. Надявам се неонацизмът също да излезе от мода. Но виж, неокомунизма още диша. Така както от Ислямска Държава ни обясняват колко било хубаво всяка жена да си седи в къщи, да шета из стаите, да готви в кухнята, докато мъжете излизат навън сами по работа, така и неокомунистите сега ни обясняват колко "хубаво" било при комунизма, как всичко било безплатно. Имало Лунапарк, виенско колело, въртележки, а пък сега нямало... Дрън-дрън! Самото му име - "Виенско колело" подсказва откъде идва. Да не би в Австрия да си нямат Пратер? Защо не се наричаше например "Московско колело", а виенско? Случайно ли е според вас? Напоследък гледам, много любители на руската кухня. Лошо няма. Някой ми се хвали с автентична руска салата. Е да обаче самите руснаци я наричат салат Оливие - на името на френския готвач на Наполеон от когото са я изкопирали. Така че и руската салата се оказва френска. Виж, знам само за руската рулетка че е чисто руска. Тя е измислена в Русия. И водката, разбира се. Да не вземе сега някой неокомунист да ми хвали българските лунапаркове че били едва ли не по-хубави от тези в Австрия (или дори във Франция, да не споменавам за Дисниленд)?
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И аз съм с детство от 90-тте и хич не си тъжа по него. Буквално нямаше какво да правим. И като почна хероиновия бум, се чудехме къде да се крием да не ни оберат. Мои връстници се дупчеха буквално във входа ми между етажите. Това бяха 90-тте, сега е доста по-добре.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Майче, тоя "спокоен" живот май повече е взел, от колкото ти е дал.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Голяма носталгия,чудо невиждано! Вие в кой век живеете?Животът си върви на пред с технологиите и връщане на зад няма! Който иска да е образован-нищо не може да го спре,а който го мързи ще чака подаяния.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Майо, казваш че хората не четат книги, е какви гниги да четат, като вече книги не се издават, всеки дращи във виртуалното пространство, ей на виж се и ти
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Книги и сега все още се издават, само че не в България. За съжаление, защото има много чуждестранни писатели които се харчат като топъл хляб, а много от романите им за щастие се превеждат и на български (мога да чета и на английски в оригинал, но съм чел още и романи от шведски, норвежки и други автори, чиито езици не знам). И не е само Дан Браун, който напоследък много нашумя. Много са, само че б виж още ›› ългарската младеж виси в нета по цял ден и цъка на маймуница. Друго не я вълнува.
  : 1 !
 • Помним 1 Помним преди 1 година Профил на трол?
  Проблема на децата днес е , че родителите им са възпитавани при комунизма.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какви ли ще бъдат децата на днешните деца възпитавани при псевдодемокрацията??????
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  12121212
  : 3 !
Нагоре