Всички лоши момчета

Още от автора

Не беше един от тях. Те бяха смели, груби, вулгарни и безразсъдни, бяха кралете на квартала. Той беше благородник от най-нисш сан – никой не го гонеше, но и никой не го забелязваше. След поредната спукана гума на кола на неговата улица, в чието пукане той отново не беше взел участие, реши, че му трябва учител или ментор. Детският му мозък не го формулираше точно така. Просто искаше да се сближи с един от малките гангстери, който някога го беше потупал по рамото. Това в превод от момчешки значеше „почти приятели“. Ако станат близки наистина, той щеше да го научи на всичко необходимо и най-накрая би могъл да влезе в групата на лошите момчета.

Гого сложи тениската, която най-много обичаше. Беше зелена с принт на сериала „Звездни рейнджъри“. После се запъти към „бърлогата на звяра“. Тук кавичките може би са излишни, защото там, където отиваше, наистина беше бърлога. Домът на Яни Шишето беше всичко друго, но не и дом. Недоизмазаната им къща сивееше в края на улицата като соцпаметник, а оградата от мрежа едва се крепеше на изгнилите дървени колове.

Яни беше деветгодишен разбойник със светлокестенява коса и спокойни сиви очи. Ако не беше с малката банда на квартала, помагаше на майка си в двора или по-скоро си строеше бункери в наполовина нацепените дърва, докато баща му не се появеше на входа на външната врата. Тогава Яни знаеше какво следва – хубав пиянски бой, разкървена устна и сълзите на майка му. Неслучайно прякорът му беше „Шишето“ – идваше по бащина линия.

Когато Гого приближи оградата и се огледа, не видя никого в двора. Не искаше да вика Яни, щеше да е странно. Очакваше да го види отново в купа с дървата, както обикновено. Тъкмо се обърна да си върви, когато усети нещо бодливо да пада в пазвата му. Обърна се и втора дървена треска го уцели по дясното ухо. Зад купа с дърва една кестенява глава се показа, след нея и цялото тяло. Яни се приближи до оградата с предизвикателен поглед: „Какво се мотаеш около нас, малкия?“. Гого беше на само с година по-малък.

Докато вадеше треските от блузата си, Гого се разколеба от плана си и реши да си тръгне много бързо. Обърна се рязко и се затича към вкъщи, но пъргавите крака на Яни вече го бяха настигнали. Чу се специфичен звук на разпорен плат и докато се усети, Гого беше на земята с наполовина раздрана тениска. „Извинявай, – каза той, както и ситуацията го предполагаше, надявайки се малкият разбойник да не реши да му докъса блузата или оцвети лицето – исках да те питам нещо“. Яни победоносно изслуша предложението, но му се стори, че нещо липсваше. „И защо да го правя, какво ще ми дадеш?“, попита той, като вече повдигна бизнес въпрос. Гого не беше свикнал да дава нещо в замяна на друго нещо. Майка му и татко му бяха тези, които даваха. Все пак напрегна малкия си мозък и той бързо роди блестяща идея: „Ще съм ти слуга за един месец“. Това беше широкоразпространена обменна единица сред неговите връстници.

Предложението беше прието и Яни реши да въведе Гого в групата на малките гангстери.

За целта последният трябваше да свърши това, което се очакваше от Яни – да нацепи останалия куп с дърва на двора, да разчисти всички вехтории изпод навеса, да носи раницата на господаря след училище, а много често и да му „услужва“ с левче за обяд, тъй като често властелинът си беше „забравил“ парите вкъщи. Разбира се, това беше инвестиция с невероятна възвръщаемост – майсторът учеше калфата как да свети с лазер в ключалките на съседите, как да реже гуми и развива винтили, как да краде сливи, да кара колело без ръце, че дори и как да се бие. Накратко Гого вече беше неофициално едно от лошите момчета. Длъжността му на слуга го правеше „дясната ръка“ на Яни, но някакси неусетно това започна да прелива в приятелство. Месецът на слугуване отмина и дългът беше изплатен, но Гого и Яни бяха все така неразделни.

Беше дошла лятната ваканция и момчетата приличаха на изпечен ечемик от постоянните игри навън. Бяха или в бункера от неприбраните дърва на двора, или някъде по улиците с останалите от бандата. Яни гордо предвождаше свитата си, подхвърляйки се на пръсти по тротоара. Щом виждаха белите му зъби да лъсват в усмивка, за всички останали деца това беше знак, че предстои ново приключение.

Интересно беше как в самата банда обаче цареше разбирателство. Не че не се случваше някое момче да се опита да прибере една-две откраднати сливи повече от останалите, но тогава се надигаше вой, който стигаше бързо до ушите на водача. Яни скачаше като котка, грабваше сливите и ги връщаше на онеправдания. Винаги казваше така: „От семейството не се краде!“. В тези моменти Гого го гледаше с възхищение и си мислеше, че да си лошо момче е всъщност най-хубавото нещо на света. Едва ли тогава си е давал сметка, че не се възхищава толкова на кражбите, спуканите гуми или белите, а на върнатите сливи, спасените котенца, споделения с него сандвич и на приятелските съвети на Яни. Някои от тях бяха хем странни, хем вдъхновяващи: „Изстрелвай слюнката като куршум от езика“, „Не гълтай костилки, че ще ти порасне дръвче в корема“, „Когато татко ти реши да бие майка ти, го ядосай, че да бие теб“. Яни очевидно следваше стриктно последния си съвет, защото почти винаги беше в синини. Учителките смятаха, че са от боричкания с други деца, но не беше така.

Веднъж двамата с Гого бяха в двора при дървата, когато бащата на Яни се появи на външната врата във видимо нетрезво състояние. В първия момент момчетата се спогледаха, след това Гого вече знаеше какво да прави в такива ситуации. Разбра дадения от приятеля му знак да си върви и скочи бързешком през оградата. Обикновено притичваше с разтуптяно сърце към вкъщи, защото наистина се боеше от мрачния пиян мъж, но този път нещо го спря. Той се скри зад една от близките кофи за боклук. Искаше да види какво ще стане.

Мъжът дори не погледна към Яни, започна да изкачва бавно и залитайки стъпалата към къщата. Само след няколко минути отвътре се нададе приглушен писък. Яни скочи рязко от скривалището си и се изстреля по стълбите. От гърлото на Гого тихо се изтръгна „Недей“, но Яни не го чу. От къщата се разнесоха пиянски ругатни и писъци на жена. Между тях сподавено се чуваше и гласът на Яни: „Остави я!“. В един момент Гого подскочи от звука на тъп удър, след който всичко замлъкна. Той отвори широко очи и спря да диша в продължение на 5 секунди. Изведнъж от врата на къщата изскочи жена, окървавена и в неописуем ужас, викаща за помощ. Тя повтаряше името на Яни.

Гого хукна през глава към вкъщи. Едва успяваше да диша от сълзи, докато сочеше към къщата на Яни пред родителите си. Те веднага усетиха какво се е случило и извикаха помощ.

Двадесет и пет години по-късно този спомен продължаваше да го задушава, когато се връщаше на село и минаваше покрай буренясалата съборетина – някогашния дом на Яни. Отбягваше да минава по тази улица, но днес, докато се връщаха от магазина, една малка детска ръчичка се беше отскубнала от неговата и той видя как малкият му син зави рязко на погрешния завой и тръгна в посока на къщата. Гого замръзна за миг. Не искаше да ходи там, но не можеше да остави сина си да тича без надзор. Догони го и го грабна нежно в прегръдката си. Бяха се озовали точно там, където някога всичко приключи за бандата на лошите момчета. Всъщност всяко едно от тях беше направило нещо хубаво с живота си – Петьо стана адвокат, Марто Белата стана учител по рисуване (това никой не го очакваше), Роската отвори първия спортен клуб за деца в село. Останалите заминаха да живеят в по-големите градове или в чужбина, но се развиваха добре. Гого ги виждаше от време на време на село през отпуските. Докато се взираше в обраслата в треви телена ограда, две малки ръчички се обвиха около врата му: „Тати, Яни иска на люлките“. Гого пусна малкият палавник на земята и се вгледа в него. Светлите му детски очи му напомниха на някого – на едно добро момче, на най-доброто момче, което познаваше.