Животът ни е анимация!

Още от автора

Психолози в Америка отдавна търсят връзката между анимационното кино и реалния живот. Те са установили, че всеки от нас прилича на някакъв анимационен герой. Любопитно е, че един от сътрудниците на Пабло Ескобар, е наричан Попай. Разбира се съществува и обратния факт, че анимационните герои имат своите прототипи-реални хора, като първообразите на Попай и Олав Маслинката. Днес може да си направите интернет тест, който да определи, кой от анимационните герои на Looney Tunes ("Шантави рисунки") на Warner сте. По този повод се замислям, че все повече заприличваме на анимационни герои, режисирани от някого и с аниматори, животът и социалната среда.

Българските фермери и хората по селата приличат на ловеца Елмър Фъд. Те се страхуват от заплахи, ходят въоръжени или си наемат хора, които да ги пазят. С цената на много енергия и хъс скачат да защитват стадата и стопанствата си. Целта на български фермери е да отстранят всичко вредно за тях, политики на държавата, закони, които и нарушават правата или личния интерес така, както Елмър се опитва да ликвидира Бъгс Бъни.

Самият Бъгс Бъни е известните хора в държавата. Той е лъскав, успял, харесван. То е готиният и лидерът, който сплотява останалите в "Шантави рисунки". Модели, спортисти, акьори, водещи личности, са като Бъгс Бъни.

Патокът Дъфи е фаталният. Черното животинче, което няма много приятели, но все пак е харизматично, харесвано и дори му върви на фатални дати.

Марсианецът са всички, които са затворени в един тип култура, не излизат от рамките на стила си на живот и не забелязват много неща около себе си. Такива са рокери, метъли, рейвъри.

Силвестър и Туити са като съда и бизнесмените. Силвестър все гледа да улови канарчето и да го изяде, а Туиту все му погажда номера и се измъква. Така и с бизнеса, все се справя с укрити данъци, незаконен внос, дъмпинг на цените, законови вратички, партньорства с хора, които не са с добра слава.

Уили Койота и Бързоходеца са държавните институции и редовите граждани. Койота все гони бързоходеца, до последен дъх. Но Бързоходеца оцелява при всякакви условия. Той е честен, умен и ловък. Надхитря Уили Койота и се справя с живота. Койота никога не се отказва от лова на Бързоходеца, но винаги ловката птица се оказва по-изобретателна от него. Така и с нас, надхитряме с държавните институции.

И ако ви се струва цинично да сравнявам българската действителност с анимационен филм, вземете мутрите за пример. Те са точно като от филм, всички имат прякори, като на кино, стрелят ги и оживяват, блъскат ги коли и пак се изправят, премятат всички и накрая са като в Дивия Запад, установят свой, каубойски ред.

Щом американските психолози сравняват хората а анимационни герои, вероятно имат основания. Същите, като тези, някои хороскопи да са с приказни герои. Хората могат да бъдат типологизирани, защото киното и литературата си служат с човешки първообрази за създаване на герои и ако се върнем по обратния път, то хората приличат на много от героите в изкуството.

А докато размишляваме в какъв сценарий сме и в какво участваме, животът си върви и понякога може да е много по-красив и забавен от анимация! Трябва само да търсим доброто!

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...