Манията по кинофестивалите

Още от автора

За мое щастие, а и за радост на хилядите киноманиаци в България, Варна доказва славата си от годините на комунизма на фестивален град, и домакинства на безброй кинофоруми, кой от кой по-увлекателни. Киноафишът на морския град стартира с фестивал още през февруари и приключва чак в края на ноември, а понякога и през декември. Това отваря нови врати пред родните творци, които се борят за сцена, публика и финансиране. Без съмнение това обединява и варненската културна общественост, сплотява я, придава й чаровна аура на провинциална бохема. Най-доброто обаче е, че зрителите се докосват до заглавия, които не се излъчват в големите вериги кина по моловете - български, европейски, азиатски, латиноамерикански.

Ето как стои въпросът с основните форуми за кино у нас:

Варна: Видеохолика, Любовта е лудост, Златна роза, Червенокръстките филми

Бургас: BIFF-Бургас филм фест, Лято с документално кино

София: Менар, SIFF-София филм фест, Кино за пътешественици, So Independent, Синелибри, Киномания

Стара Загора: Златна липа

Попово: Златно око

Балчик: В двореца

Посочени са само градовете, в които е епицентърът на фестивалите за игрално и документално кино. Ако добавим и анимацията със Златен Кукер в София и СФАФ във Варна, палитрата от предложения става повече от пъстра. Чудно хубава, красива кинодействителност, която изкушава постветените и не до там, да надникнат в дебрите на стари и по-нови киносалони.

Ето какъв е и календарът на фестивали във Варна. Нека припомним, че морския град домакинства и софийските фестивали, които имат изнесено издание във ФКЦ-Варна.

Февруари - Менар

Март - SIFF

Май - Кино за пътешественици

Юни - In The Palace (В двореца), но понякога датите са други, а и са пропускани издания във Варна

Юли/август - Видеохолика

Август/септември - Любовта е лудост

Септември/октомври - Златна роза

Октомври/ноември - CineLibri

Ноември - Киномания

Декември - Панорама на италианското кино, Панорама на испанското кино, но и тук понякога има промяна в датите

Без колебание можем да кажем, традиционните фестивали за Варна Златна роза, Любовта е лудост и Международният фестивал на Червенокръстките филми, привличат критици, журналисти, творци, публика и туристи. Те създават облика на Варна като град на културата, макар и да не е титулована по този начин перлата на българското Черноморие. Те предизвикват обществеността да вземе отношение по проблемите на киното и проблемите, за които се говори в киното на младите или по-утвърдени творци. Критиците се чувстват у дома си във Варна и с радост посещават местните кинофестивали. Журналистите има какво да отразяват, защото всеки ден има новини около киносъбитията в града. Творците намират сред варненци по-ерудирана публика, която от години е свикнала с червения килим пред ФКЦ и се държи добре със звездите (с малки изключения). Публиката разнообразява ежедневието си с красиви и разнородни в жанрово отношение филми. Туристите намират в местните кинофестивали отмора от плажа, който напоследък е все по-мръсен, пренаселен и изтънял откъм пясъчна ивица, заради "разяждащото" го море. За всеки има по нещо!

Как стои въпросът с инкорпорираните във варненския киноафиш софийски фестивали и балчишкият "В двореца"? Със сигурност варненци се радват да гледат заглавията от софийската програма на кината. В началото, когато започнаха да се случват тези изнесени издания, интересът към тях беше много силен. Но и той понамаля в последните няколко години, заради достъпността на филмите в интернет, желанието да се гледат само холивудски хитове и робуването на стереотипи за това, че бъларското кино предлага само мрачни сюжети, европейското кино е скучно, азиатското е специфично и неразбираемо, а латиноамериканското е сладникаво и с привкус на сериал. Разбира се, тези рамки, в които зрителите поставят мисленето си по отношение на местната програма за филми, не винаги отговаря на истината. Все по-хубави заглавия излизат на големия екран, а тази широта на мисълта и пъстрота на земното кълбо и народите по него, най-пълно се представя не само от Любовта е лудост, който е един прекрасен фестивал, но и от SIFF през март и Киномания през ноември.

Разбира се, във Варна се организират и по-малки киносъбития. Домакин на подобни е галерията Contemporary Space, привлякла неотдавна вниманието с изложбите на местния художник Кокимото. Освен единичните кинопрожекции в Contemporary партнират на Future Short's и Master of Art. Първата проява е световно известна и за късометражно кино, а втората е софийска, с идеен двигател Найо Тицин и представя документални филми за велики творци от световната култура. Със сигурност малката галерия в центъра на Варна има с какво да изненада почитателите на киното и през 2018 г. го доказа за пореден път.

Варна е фестивален град и макар повечето филми да се снимат в София и затова столицата да е Град на киното, Варна по нищо не отстъпва и "Расте и хубавее" и с филмите на големия бял екран, който организаторите разпъват за поредна година. Събитията са много и заслужават внимание. Помнете, че не всичко го има в интернет - авторите си пазят правата и заповядайте на 27-ото издания на Любовта е лудост през август 2019 г. във ФКЦ-Варна.