Турските сериали - дъвка за мозъка

Още от автора

Турските сериали са популярни в България от 2009 г., откакто излъчиха "1001 нощи" с Халит Ергенч и Бергюзар Корел. Тогава сериалът доби истинска слава, заради близките до българските бит и душевност проблеми, за които се разказва в него. След това турските сериали "плъзнаха" из националния ефир. Признавам че има и смислени продукции, като някои исторически или комедии, като "Любов под наем", а защо не и "Спешно се търси любов", която може да се гледа в каналите за споделяне на видеосъдържание. Сериалите, подготвени от турските режисьори и сценаристи, несъмнено са по-качествени от много латиноамерикански, които вече омръзнаха на зрителите в България. Освен това, след 5 века османско владичество, ние и комшиите от Югоизток, сме много близки като начин на мислене: въпреки кървавата бразда, която ни разделя. Затова и турските сериали печелят публика у нас и в страните от бивша Югославия, където частните канали излъчват само турски продукции в най-гледаното време. Този тип продукции са дъвка за мозъка, с тях човек се разтоварва от ежедневните проблеми и се потапя в по-луксозен, но и близък като натюрел до него свят. Макар че е и застрашен от ескейпизъм. 

"1001 нощи" беше истинско откритие за телевизионните продуценти в България. Сериалът спечели много публика, а и отвори вратата за теленовели от Турция, които да се внасят у нас. Признавам, това е един от най-смислените и качествени като изработка сериали, които съм гледала. Той върви като източна приказка, типичен похват за турското и изобщо за азиатското кино. Препратката е с приказките на Шерезада.

Отново се показва, че животът може да е като приказка, невероятен. Но и горчив, защото има твърде много изпитания за преодоляване в него. Главната героиня Шехерезада е самотна майка, която се бори с коварното заболяване на сина си и се налага да прекара една нощ с богат бизнесмен, за да плати за лечението на детето си. След тази нощ пламва любов, която е възспирана от социалното неравенство на двамата влюбени.

Чрез образът на болното дете - Кхан, се прокрадва темата за социалния пакет, който турската държава предоставя на своите граждани. За здравеопазването на съседната нам държава и за това, какво сме готови да извършим от обич, най-вече към детето си.

Накрая Шехерезада, Кхан и бизнесменът се събират и стават семейство, но изпитанията през които преминават, ги каляват и заздравяват връзката помежду им. Ще кажете - банално. И действително може би има нещо пресилено. Но нали затова служат историите, за да ни разсеят от бита и ни напомнят, че има красиви неща?   

Друг сериал, който е младежки и си заслужава гледането е "Ангели пазители". Той разказва за млади приятели, които се борят с живота. Ипек иска да учи, но майка й е против, затова тя започва да работи. Наема си квартира, заедно с други момичета, но накрая не издържа финансово и се връща при майка й, която я отглежда сама.

Есин пък забременява извънбрачно и минава през куп перипетии като самотна майка, за да се омъжи накрая за любовта на живота си. Във всичко това е замесен и университетски преподавател, който придава тежест на сюжета и показва как живеят интелектуалците в Туция - като самотно острови, сред морето от обикновени хора.

Сериалът определено е свеж. Това е турският "Приятели" и макар да не е толкова хумористичен като американската поредица, той и разсмива, и разплаква зрителя. Кара го да съпреживее проблемите на младите хора в Турция, които са финансови, междуличностни, професионални, жилищни, като тези на младите българи и на всички млади от Балканите.

Телевизионната драма определено си заслужава гледането и държа да отбележа, е много разтоварваща. Ако изгледате един епизод, ще искате да гледате още и още. Музиката е приятна, актьорите са симпатични, сюжетът - близък до българската действителност.

Друг сериал, който е популярен и излъчван по българската телевизия, е "Великолепният век". Малцина знаят, че главният персонаж, Роксолана (Хюррем), е дъщеря на православен свещеник. Тя е отвлечена от родното си място и качена на кораб за роби. Пристига в Константиние (Истанбул) и попада на пазара за роби, където я откупуват за султанския харем.

Роксолана се бори с тежката действителност в двореца Топ Капъ, в който е сниман и сериалът и днес е туристическа забележителност. В каменната средновековна сграда стените са пропити с интриги, предателства, дворцови убийства и тъкмо това използва Хюррем, за да стигне до върха на османската държава.

Ако искате да придобиете представа за живота в султанските покои, за това как са се развличали господарите в империята, как са завладявали други земи и народи и са се предпазвали от детрониране, може да изгледате "Великолепният век".

Тук ще се появят много критици, които ще счетат турските сериали за чалга култура. Но не всичко в живота е еднозначно. Фактът, че ние принизяваме турското кино до чалга, е жалък за нас. Фатих Акин, Семих Каплан, са световно известни режисьори, които обират наградите на международните кинофестивали, а това говори за нивото на турските режисьори. Сериалите на турците са с прилично качество, а има и много забележими "Майка" и "Вътре", а дори и "Тайни"

Не съм адвокат на турските сериали, но трябва да преценяваме плюсовете и минусите на всяка една от световните култури, дори и на турската. Да не отговаряме на всяка нейна проява с дюдюкане и укор, като невъзпитаните футболни запалянковци по българските стадиони, който къртят седалки, след всяка загуба на отбора си и показват интелектуалното си равнище на всеки мач.

Фактът, че подлагаме всичко съществуващо на критика и негативно отношение, не говори добре за нас, като нация. Защото съм сигурна, че половината от всички, които ще си излеят злобата под тази статия, след като се накоментират, ще отидат до телевизора и ще си пуснат турския сериал.

Всяка една култура, включително турската, има своите ценни качества. Затова да опознаем съседите, да схванем начина им на мислене, а не само да гледаме картинки и да ги освиркваме, без да сме проумели, че ние също сме балканци и имаме много общо с турците, не само в исторически план, но и като бит и морал.

Има турски сериали, които залужават внимание, а има и такива, които са само дъвка за мозъка! Гледайте с удоволствие и мярка!