X
 
 

Археологията в България

Автор: Мая Джамбазова
858 3

Още от автора

Археологията от няколко десетилетия е излязла вече от сянката на Историята и е самостоятелна наука. Пионери на археологическите проучвания у нас са братята Карел и Херменегилд Шкорпил (в Североизточна България) и Вацлав Добруски (в Западна и Централна Северна България). Те поставят основите на българската археология, надградени от български и чужди учени, като сред последните най-ярко се открояват Джон Поутър (Англия, проучва Никополис ад Иструм) и Пьотр Дичек (Полша, проучва Нове). Археологията у нас, през последните години, е медиен блясък, слава и търсене на злато. Надпреварата за впечатляващи находки е все по-оспорвана В битката за сензации, които да утвърдят един обект като много значим и от там да се спечели финансиране, в плен пада чистата наука, която е събиране на керамика и монети, описи във фондовете на музеите и точни чертежи на архитектурата, открита на всеки един обект.

Медийното внимание е желано и от археолози и от медии

Медиите се стремят да отразят с пълна сила откритията на археолозите, защото ги намират повод за национална гордост. Освен това, човек е първооткривател по дух и новини за открития винаги привличат вниманието. От друга страна, колкото повече се отразяват новините от един археологически обект, толкова по-голямо основание има ръководителят на разкопките да поиска по-голямо финансиране. В докладите за искане на финансиране често се прилагат медийни публикации, като доказателство, че се работи на обекта, той е интересен и би могъл да привлече туристи. Освен това, по този начин се печелят посетители в музеите, тъй като читателите следят за интересни открития и веднага, щом те бъдат изложени в някой музей, следва нова публикация в медиите и посетители в съответния ИМ или РИМ.

Сензациите пазят от иманяри

Когато се вдигне много шум около един обект и има голямо количество намерени ценни находки, иманярите се отказват от обекта, защото смятат, че там вече всичко е изкопано. От друга страна, колкото повече ценни находки излизат на едни разкопки, толкова по-големи са основанията на археолога, да поиска охрана на мястото. И понякога се отпуска ресурс от държавата и за това. Снимките и видеозаписите на обекта помагат да се установят нарушения, ако има вандалски и иманярски набези сред археологическите разкопки. Спомням си, че от медиите снимаха един обект, на който работех и когато иманяри разкъртиха апсидата (извитата част около олтара) на една църква, имаше доказателство за това, снимки "преди" и "след".

Много млади хора предпочитат работата на разкопки

Все повече млади хора искат да научат за миналото на страната си и затова се включват в археологически ракопки. Младежите си прекарват приятно. Понякога са на палатки, което си е сериозен експириънс, както се казва на чист български. Самостоятелни са, няма родители около тях. Пият бира и лимонада след работа в някоя селска кръчма, а на някои места има и осигурена храна. Затова разкопките са атрактивно преживяване за лятото.

Прецизните проучвания на Братя Шкорпил и Добруски 

Чехите се славят със своята точност като народ. Царство България, през XIX век, кани много от тях, Прошек, Чех, Иречек, у нас, за да създадат традиции в пивоварството, колбасарството и науката. Шкорпил толкова прецизно чертаят чертежите на църкви, манастири и дворци, които откриват, че след измерванията днес, се откриват разлики само от по няколко милиметра с реалните сгради. Братята пазят старите градежи и за да не бъдат разрушени от търсачи на строителен материал, (тенденция чак до началото на XX век у нас, да се използват археологически останки за бигор и тухли), ги засипват с пясък, който е лек и предпазва от слягане, и отгоре маскират с пръст. Днес вещите на Карел Херменегилд се пазят във Варненския Археологически музей и през тази пролет бяха изложени за посетители в залите на музея.

Археологията е полезна наука, която проучва и опазва старините. Дава повод за национална гордост и пълни музеите с ценни артефакти. Затова има смисъл да се инвестира в археология - опазва се културно-историческото ни наследство от иманяри, младите имат работни места, макар и само сезонно, продължава се традицията в науката, поставена през XIX век.

Да "изкопаем" България, за да напълним музеите с ценности и да привлечем туристи, а и да покажем на света, че не сме случаен народ!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Да продължим тази преинтересна тема? Вампирската археология ни направи по-прочути в испаноезичния свят и от подвизите на Стоичков. Ето един цитат: Tumbas de Vampiros Arqueólogos han descubierto en la localidad búlgara de Sozopol (costa del Mar Negro) un cementerio de vampiros de la Edad Media. Se trata de dos esqueletos que contenían estacas clavadas en sus costillas. Накратко - "...българск виж още ›› и археолози са открили вампирски гроб в Созопол, на брега на Черно море...." (Следва описание, снимка и предположение, че нова не е кой да е - някакъв селски хулиган, а негова светлост ...Де ла Рей - знатен кабалеро, както изтъкна и т.нар. професор Божи Дар. Изкушавам се да цитирам и част от статията на един съмняващ се бургаски гражданин - "Дали да не вампирясам?" : "Люта завист ме тресе напоследък - сподели мой приятел - негова светлост Vampirus I di Sozopol за има-няма 6 месеца се превърна от беззъб скелет с мушнато в подмишницата му желязо в ритуално прободен право в сърцето знатен римлянин". "Славата на нашия кръвопиец изпревари дори легендарния граф Дракула. На първо място е музеят на вампирите в Париж, където туристите могат да разберат много от тайните на нощните изчадия, включително как да ги убият." А на мен ми съобщиха под секрет (между нас да си остане!), че Рамзес III се е обърнал в саркофага си от завист. Скрили го вдън пирамидата му, за да не го види никой, а Vampirus I го чака световна слава в кристална витрина пред хиляди възхитени очи и в стотици сайтове. Първо Европа, а след това Северна Африка и Америка щели да направят друм до южния ни град. Ех, защо сме в криза? Къде е Джапанков? Щеше да даде още милион за археология и като тръгнат едни вампири и русалки ... Vampirus II, III, ... X. Представете си само - Долината на вампирите край Созопол! Пристигащите поклонници на аерогара Бургас ще бъдат посрещани с ръкопляскане (пардон... тракане) от приветлив правостоящ вампир. Ще ги качват на черни катафал.., ммм ... автобуси, в които ще им прожектират филмчета за три перверзни медсестри от пункта за кръводаряване. След като ги разтоварят с 200-300 от така нужните ни евро, ще ги пускат щастливи по обратния им път."
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Дума да не става - археологията е полезна наука. Авторката пропуска - съзнателно или не - вампирската археология, с която се прочу Созопол и новокаменната археология, с която от грозна кална дупка с криви стени от дребни камъни, турската баня в с. Ветрен, Бургаско се превърна във внушителна древно-римско-турски СПА-център Акве Калиде (Топли води), в който са се плацикали императори и султани. По т виж още ›› ози въпрос през 2013-14 имаше няколко статии в сайта burgasinfo.com - Вампири или слънчеви часовници, Дали да не вампирясам, Сянката на вампира.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  (корекция) - внушителен, sorry.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.