X
 
 

Никому ненужни

Автор: Божидара Димова
3567 3

Още от автора

Седнали сме бивши колеги да се видим след месеци чуване само по телефона. В някои заведения масите са толкова близо една до друга, че е трудно да се изолираш в своя разговор, без да подочуваш част от този при съседите. След обичайните въпроси за здравето, децата и кой къде е ходил през лятото, някой казва, че е хубаво дето се виждаме сега, защото ако не сме усетили още, токът се е качил отново и според практиката у нас, ще повлече всичко друго. Така че може да се видим пак след 1 юли догодина/живот и здраве/ и да отпразнуваме новото увеличение на пенсиите от по двайсетина лева. Друг вмята: „Да бе, пенсиите с 3,8, а тока с 15%, а виж румънците – свалиха данъците, увеличиха пенсиите..., късно е да се преселваме, няма как да се възползваме от системата им.” Трети – „...Абе, румънците, я гледай гърците – минималната пенсия 700 евро и страдат, че трябва да пускат касов бон за всичко. Само ние ли сме такива идиоти, че живеем в тая държава и търпим тоя геноцид?”

Междувременно сме поръчали по бира и едни картофки за цвят, че така е прието. И в паузата на сервирането, се чува от съседната маса:

- Чистя вход за 100 лв. на месец, ама на съседния блок, да не ме виждат съседите, че....там да ми стоят дипломите и специалностите. Помагам си, че има и наплив за мястото. Е, малко връзки помогнаха.

- Аз чистя офис за 200 лв. месечно, но е веднъж в седмицата сутрин за по 2 часа. Като ме назначаваха, жената ме поглежда с неудобство и вика: „Две магистратури?”, отговарям „И четири специализации”...” – к,во от т,ва? Ама съм благодарна. Че без тоя офис ми са спукани шушоните.

- Аз все съм в сайтовете за работа, все пращам автобиографии и мотивационни писма, но никой нищо, май ще дойда свръхквалифицирана.

- Не бе, ЕГН-то ги стряска. Искат млади, неопитни, необразовани, дето няма да си търсят правата и ще стоят мирно, за да си изкарат семестъра.

- На внучката й дават 255 лв. за 4 часа, ама те се оказали 5 и работят и в събота, та се чуди да напуска ли или още да потърпи.

- Значи и децата са като нас – кандидатстват като луди докато някой отвори врата, зад която се крият малки чудовища.

- Ти пък, с твоите образи...

- Аз гледам, че раздават листовки във входа, ама май трябва да се взимат от някакъв адрес в центъра и да се влачи количка. На таблото във входа има и някаква обява за доброволци за изпитания на някакви медицински и козметични продукти, ама знае ли човек. То, една кожа ми остана и ако и тя се повреди, няма съвсем да мога да се гледам в огледалото.

- Е, докторе...

- Проклинам я тая докторска, там да седи като не ми върши никаква работа. На кого съм притрябвала – само мен чакат да чета лекции в университета. Гледам съседката – тоя месец ще направи 70г. Ама работи като змей. Някакви скулптури отлива, някакви паметници открива, не се лишава от нищо. Пътува и си гледа кефа. Е, това е вече късмет, ама тая работа е една в страната и как не са й посегнали. Сигурно нищо не разбират и затова. То не че всички, които работят знаят какво правят, ама паметникът остава и е малко ляво вместо хайдутин да има мишка, например.

- Ти поне си експерт-счетоводител - към друга колежка. - Някъде все ще те огрее – фирми и фирмички бол, а ти си печена. Все ще прилегнеш някъде.

- Още не съм търсила, но ще започна. Не се стои у дома, а и ми се пътува, макар и на близко, друго е човек да види нещо различно, да подиша друг въздух, малко емоция в тая сивота. В цял свят хората като се пенсионират тръгват по круизи, а ние копаме картофи на село...

- Е, вие поне кредити нямате. Аз до 2024г. трябва да съм жива и да работя, иначе детето трябва да изплаща шибаната гарсониера. Златна излезе. А и до вас има по някой мъж, все нещо ще плати.

- Ще плати, ама нещо. И те са на тоя хал. Ти още ли си в списанието?

- Няма мърдане. След 39 г. стаж съм с 320 лв. пенсия и казват, че съм поне по средата. На кое, питам аз? На 700 ? И те колко са, но пак е по-сигурно някак. Ти няма как да ме разбереш с твоята италианска пенсия. Е, гледа техните старци, ама сега ще си живееш като Симеончо, къде казваха старите хора по наше време. Моя съседка води едно дете на училище и обратно – дават й 150 лв. и карта за транспорта, та се ослушвам и аз за нещо такова – чиста работа.

- Абе, на колегата Донев жена му се преквалифицирала – станала агент по имотите. Може да им пее на клиентите, нали е сопрано от операта, вървяло й казва, хвали се, че правела по някоя сделка.

- То, да си бяхме гледали поне внуците, ама няма и внуци вече. Всичко живо е по колежите. Абе да вземем да основем нещо. Някакво сдружение и блог „Никому ненужни”. Може пък да направим борса Трета възраст и някой работодател да се светне, че хем ще плаща по-малко, хем ще има висококвалифицирани хора, хем няма да му мрънкат, че на това не се научихме.

От съседната маса:

- Извинете, някой да има валидол, че на нашия човек сърцето му хвръкна?

Всички вадят вкупом кой каквото има – мента и валериан, конкор, золофт, стенокардин, стигаме и до валидола. „Колегите” благодарят и след малко тръгват.

Изчакваме да платим и тръгваме с мисълта, че сме родили идея. Ако сте блогъри, направете ни безплатна услуга. Зарадвайте тези, които са ви сменяли памперсите и са решавали първите задачи с вас и ни направете този блог ли, влог ли „НИКОМУ НЕНУЖНИ”.

/В импровизирания етюд участваха бивш гл. счетоводител, бивш журналист, бивш юрист, бивш музикален експерт, бивша балерина, бивш диригент, а за бившите от другата маса, не зная...../

Нещо наистина "се случи" (както пишеше великият Джоузеф Хелър) с над 2 млн. българи и както често цитирам поета, „Милост за живите”!... 

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Петър Донкин 1 Петър Донкин преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти все още си нужна с чудесните си текстове, колежке! Поздрави!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Благодаря колега!Тези думи ми стигат, за да продължа...Удоволствие е да бъда в екип с Вас, защото сте продължението ни!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това обяснението на един поет ли е?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Полицията застреля виновния за нападения...

Нападателят Шериф Шекат, който уби трима души на популярния коледен пазар в Страсбург, беше застрелян от полицията, съобщи полицейски и...

missing image
Шок: Кийт Ричардс отказва алкохола

Китаристът на "Ролинг Стоунс" Кийт Ричардс отказа алкохола. "Време беше да се откажа", заяви 74-годишният Ричардс в интервю за списани...