X
 
 

Трябва ли учителят "Да си пее урока"?

Автор: Мая Джамбазова
3026 7

Още от автора

По професия съм учителка и около две години съм работила по специалността си. През този период научих доста за професията. Видях изоставащите в развитието си ромски деца. Да, физически на тях им няма нищо, но като интелектуално ниво отстъпват на българските си връстници. Нямат култура на поведение, нямат уважение към учителя, не могат да се концентрират, трудно четат и един ден ще искат работни места. От друга страна, учителите са принудени да преминават учениците в по-горен клас, за да получава за тях пари училището, за да не се налага инспектората да прави предписания, а и да не се налага да обясняват пред Закрила на детето, защо учениците повтарят или не посещават училище. Затова системата ни крета, а неграмотни, завършват гимназия и получават шофьорски книжки.

Кризата в образованието е, като кризата в здравеопазването, всички се оплакват и никой не може да намери решение! Както сме казвали, всичко отдавна е изобретено. Не се налага някой да открива топлата вода. Необходимо е единствено да се приложи чуждия опит, като се адаптира към българската ситуация.

Не да се побългари, а да се пригоди към особеностите на манталитета ни. Т.е. чуждата методика, чуждата организация на образованието, българското учебно съдържание и българските специалисти, на теория, би трябвало да дадат прекрасен ефект.

Какъв е проблемът в системата?

Като всичко в България и образованието ни е посткомунистическо, т.е. комунистическа методика, комунистически подход и разбиране за образованието, съчетан с демокрация, изразяваща се в свободното поведение на ученици и студенти в час, извън час, навсякъде, до разюзданост. Затова не върви, комунизъм и демокрация в комбинация, раждат Доктор Джекил и Мистър Хайд. Получава се раздвояване, хем учениците по презумпция трябва да слушат учителя, хем да си правят каквото искат.

Родителите поощряват децата си да се държат зле в клас, обиждат учителите на децата си, понякога дори им бият шамари. Децата не остават по назад и замерят учителите си със столове, блъскат ги с дневник в главата (има клипче в интернет), плюят им в лицата и в буквалния смисъл (от личен опит). Родителите са деца на същата тази демокрация и си представят, че когато децата им се бунтуват срещу учителите си, едва ли не вършат нещо велико, епохални социални и политически промени на статуквото. Всичко е криворазбрана демокрация!

Семействата на учениците припознават в учителите стария комунистически ред, защото учителите изискват послушание от възпитаниците си, затова често настояват децата да се гаврят със своите преподаватели.

Помислете си! Колко пъти сте си казвали за някоя учителка: "Тъпа крава!", "Тя ще ме учи!", "Кокошка!", "Вчерашна!". Това е всеобщото мнение.

За да станеш учител, караш практика в университета и държиш семестриални изпити по Педагогика и Психология, както и накрая имаш още един държавен изпит, практически, за да вземеш правоспособност. След това те наемат, работиш като учител с най-ниска степен 6 години, докато се издигнеш в йерархията. Ходиш всяка година на обучения, защото е задължително, присъждат се кредити и ако учителят не събере кредитите, трябва да наваксва, а може и да спре да практикува.

Има Преподавателска квалификационна степен и заплатата на учителя и още повече, наемането му на работа, зависи от придобиването й. Т.е. да си учител не е лесно. Трябва много да се образоваш, много да четеш, да си в крак със световната наука по предмета, който преподаваш.

Всичко, накрая да ти плюят в лицето и да те обиждат.

Не се засягайте, но много дипломирани учители си казват, че не си заслужава да си преподавател в българско училище. Да те блъскат, да те плюят, да ти крещят и то дечица. А още по-лошо е когато дойдат родителите на дечицата на родителска среща. Те са Кинг Конг в сравнение с отрочетата си. Претенции: Ама ние плащаме данъци! Ама ние искаме качество! А ако същите тези хора работят държавна работа, при положение, че и на мен ми удържат данъци от заплатата, трябва ли аз да отида на техните работни места и да имам претенции как работят, без да съм им началник, без да съм компетентна по отношение на особеностите на работата им, както и те не са компетентни за моята!?

Ама тя си пее урока! А трябва ли учителите да не си знаят уроците, за да не влизат в устата на хората!? Да си помислим, какво би станало, ако учителите не си знаеха уроците, ей така на пук, както учениците и родители се държат! Не забравяйте, че всеки има професия, но учителят изгражда всички професии на света! Ако ние нямахме образование, нямаше да сме това, което сме. А го дължим на учителите си и преподавателите в университета.

Повярвайте, че не е само пеене на урок, защото има куп изисквания, как да се преподаде един урок: вид на урока, методика, дидактически методи, възпитателни цели, образователни цели, всичко това се залага в един урок. Ако нещо не е по изискванията, когато влязат на посещение дитректорът, заместник-директорът, старши учителите, други колеги учители, инспектори, има санкции и предписания, които трябва да се изпълнят до следващото посещение.

Не ми говорете, че някой си пее урока, защото цяла България се прави, че работи, а държавата се прави, че й плаща. Заплатата на един млад учител е 600 лв., колкото и на сервитьорка или продавачка. Увеличенията са дъвка в устата на народа, защото никой не смята данъците върху новата, по-голяма сума, която с удръжките идва пак толкова.

Един от читателите на Actualno.com беше коментирал с народната мъдрост: Погледнал се Илия, пак в тия!

И ние сме така, все сме в тия и става все по-зле, заради моралната девалвация на обществото (помислете си по колко книги четете и образовате ли се допълнително след университета, давате ли подкупи, заплашвате ли, когато не ви изпълняват), което може само да критикува, но все по-трудно разсъждава над проблемите на битието, професионалната етика и култура.

Все сме в тия, пак сме в тия и ни залива простотия до шия!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Циганските деца не са умствено изостанали,само да вметна. Напротив, развиват се преждивременно и са доста будни деца, само дето повечето от тях, освен че са невъзпитани или напротив - много зле възпитавани от родителите си, често са анемични, с паразити и пр. а това се отразява зле на концентрацията и на когнитивните възможности. За римлянчетата си трябват отделни училища и специализирани учители, виж още ›› както беше по соц-а. Те са си отделна прослойка и като социални възможности и като култура. Има и култивирани измежду тях, които приемам за българи, нямам тях предвид, а онези, които се отглеждат за електорат и золуми.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 6 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
  1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички. 2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВ виж още ›› АНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. 3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите. 4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Като Reply на Facebook-постинга на Евелина Гаврилова: "Наследяваме социалистическия пиетет към простащината ..." и т.н. Това са пълни глупости! Аз съм от учителско семейство (родителите и всичките ми роднини бяха учители) и съм динозавър по възраст, тъй че много добре знам ситуацията с българските учители и българското образование преди и след 89-а. Цял живот съм безпартиен, тъй че мнен виж още ›› ието ми е обективно. И тъй - преди 89-а учителите бяха зле заплатени (както и сега), но с приличен обществен статут и уважение от страна на учениците. Главният проблем стана тоталната феминизация на професията поради ниските учителски заплати. През 80-те се появиха изследвания докъде ще доведе тази тенденция - момчетата се отглеждат от "лелки" в детските градини, от първия до последния клас ги учат "другарки" и ето че те израстват като пасивни личности, избягват да вземат решения, да поемат отговорност и чакат момичетата да им кажат какво да правят. Чета тук "...неприязън към образоваността .." Точно обратното - преди 89-а, ако не завършиш поне една образователна степен с документ, те възприемаха като лумпен. Всичките приписани на "социализма" недостатъци в твоя постинг, всъщност се проявиха и станаха "норма" от 90-те години нататък. Но това не е само у нас. Имам познати - учители в две западноевропейски страни, които ми съобщават още по-абсурдни неща.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Имам въпрос - всеки Македонецъ ли е толкова чалнат? Защо заведението на IV км в София не си заключва вечер компютърната зала?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  РАНО ИЛИ КЪСНО джамбазова и всички соросоиди/ки , РАНО ИЛИ КЪСНО НАШИТЕ ЩЕ ПОСЕТЯТ ВАШАТА УЛИЦА. БИТКАТА Е НЕИЗБЕЖНА .ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. ВСИЧКИ МИГРАНТИ/КИ ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН.......................
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. ЕСТЕСТВЕНО , ЧЕ ВИ ПРЕЗИРАМ ЦЯЛОТО actualno и вашата д*мокрация/ КЛЕПТОКРАЦИЯ/. ПРЕЗИРАМ И ВАШИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ.РАЗБИРА СЕ РАБОТЯ И ВСЕКИ ДЕН СЕ МОЛЯ МОЯТ СТОМАНЕН ЛИСТ ДА СВИЕ В ЮМРУК. НЕЩО ПОВЕЧЕ НЕ ТОЧНО ПРЕЗИРАМ , МРАЗЯ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Значи самият факт , че actualno е допуснало джамбазова до себе си , дала и е такава трибуна автоматично я прави една от тях. Това си личи и от самият и анализ. Тя сочи последствията от политиката на спазването на препоръките на Запада/ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА/ , но НЕ ПОСОЧВА ПЪРВОИЗТОЧНИКА. Както и всеки подобен на нея ГО ПРАВИ. АМИ ТАКА Е И ЗА ТОВА СЕ И НАЛАГА СТОМАНЕН ЮМРУК
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Повлияване на Двигателната Активност и Гела Atrovex

Atrovex е гел за положително повлияване и успокояване на дермата около болезнени стави. Негов производител е популярната руска компания ‘Сашера-Мед’,...