За хороскопите и хората

Още от автора

Като че ли поотслабна малко страстта на българина към хороскопите, която беше толкова силна в началото на 90-те, когато се появиха в ефира. В началото на демокрацията имаше глад за астрология, забранявана от комунизма, като нещо вредно и окултно. Днес всяка медия предлага семейни, дневни, седмични, месечни, годишни, любовни хороскопи. Доколко да им вряваме и не са те само едно внушение, как да ни протече денят?

Хороскопите са колкото приятна част от ежедневието, красиво убиване на време и капка безплатна надежда, толкова и подвеждаща информация за нашия бит. Според германски медии, германците харчат хиляди евро годишно за хороскопи. Това е зарибявка за пари, тъй като в чужбина можеш да си поръчаш хороскоп по интернет, по обикновената, хартиена поща или по телефона, срещу заплащане.

В България това не е толкова навлязло. Но има астролози, които предлагат точна прогноза, срещу хонорар.

Как се правят хороскопите? - С изчисления.

Необходими са датата и годината на раждане, мястото на раждане, за да се пресметне асцендентът, т.е. знакът, който е изгрял на източния хоризонт в момента на вашето раждане. Иначе всеки от нас си има зодиакален знак, който се определя от положението на Слънцето, преминаващо през различните месеци, в различни съзваздия. И така имаме овен, телец, близнаци, рак, лъв, дева, везни, скорпион, стрелец, козирог, водолей и риби, по реда на пътя на Слънцето. И всеки знак има своя планета, небесно светило, покровител, овен - Марс, телец - Венера, близнаци - Меркурий, рак - Луна, лъв - Слънце, дева - Меркурий, везни - Венера, скорпион - Марс, стрелец - Сатурн, козирог - Юпитер, водолей - Уран, риби - Нептун.

Все по-популярни са хороскопите с приказни герои. Според астрологията, всеки знак е някакъв приказен или анимационен герой. Например рибите са Червената шапчица.

Адмирации за подобен род астрологични прогнози, тъй като доближават астрологията до приказния свят, където й е мястото, защото тя възникнала като аристократично занимание и гадетелство в древния свят.

Разбира се, не вярвайте на всички прогнози, които четете и използвайте астрологията за забавлението, каквото тя всъщност е.

Забавлявайте се с хороскопите и дори търсете хумористични хороскопи, с които да се посмеете!