X
 
 

За хейтърите с любов

Автор: Диляна Кочева
2830 8

Още от автора

Има една порода хора, които все са недоволни и винаги са готови да плюят срещу всеки и всичко. Те са сърдити както на себе си, така и на другите. Винаги ще намерят за какво да се заядат и кого да обидят. За по-лесно ще ги нарека хейтъри. Не обичам чуждиците и рядко ги използвам, но за съжаление, те навлязоха в българския език като тумор, който няма как да бъде премахнат. Мога да употребя и един типично български жаргон – омраз, който за някои от вас ще бъде разтълкуван като диалектна форма, а други – въобще няма да разберат. Според тълковния речник тази дума има три значения: „човек, който мрази всичко и е все недоволен“; „скандалджия“ и „кавгаджия“, но признайте си – почти никой от вас не я е чувал.

Чували или не, любопитна ми е човешката природа на тези омрази. Що за хора са вечно недоволните? Разбирам, че им е много лесно да си седят вкъщи и да мрънкат. Те мразят политиците, но никога не гласуват. Нито членуват, нито симпатизират на някоя партия, защото всичките в Народното събрание са еднакви – мизерници, които се хранят от техните пари. Те данъци и парно не плащат, защото няма да пълнят гушите на ония монополисти гадни. Сърдят се за това, че цената на тока и хляба скача, но никога не биха отишли да протестират за свалянето на правителството пред Парламента. Защо да си губят времето като нищо няма да стане? Мразят живота си, мразят работата си, но нищо не правят, за да го променят. Работят на черно, защото предпочитат да бъдат осигурявани на минималния праг за длъжността и уж да вземат повече парички кеш. Мрънкат срещу образователната и здравната система у нас, но време да учат и помагат на децата си нямат. Приберат ли се вкъщи искат да си направят салатка, сипят ракийка и да пуснат телевизора – все пак Вип Брадър трябва да гледат. Уж така разпускат, а и с клюките трябва да бъдат в час. Утре колегите само за това ще говорят, трябва да могат в разговора да се включат.

Т.нар. хейтъри обичат и в интернет пространството да плюят и да сипят омраза. Те никога не застават зад коментара си с името си, а удобно се скриват зад иконата на „Анонимен“. Те нямат достойнството и смелостта да се покажат със своята снимка и истинско лице. Все пак някой може да ги познае, а като анонимни могат да изливат цялата си жлъч без никой след това да им поиска сметка за думите им. Те понякога не четат статиите, които така яростно оплюват, а за по-лесно се хващат за заглавието или снимката на автора. В последно време никой не чете, но за сметка на това – всеки е готов да критикува. Така безспорно е много по-лесно. Обиждайки и мразейки, тези хейтъри избиват своите комплекси. Те не се интересуват от това, че написаното от тях няма нищо общо с материала, който коментират. Не ги вълнува и това, че пишат неграмотно, защото все пак някак си им се разбира какво точно са написали. Няма значение, че някои от думите са на кирилица, а другите – на латиница. За тях писането на шльокавица е нещо нормално, защото и мисленето им е същото. Те са объркани и озлобени, но време да се замислят за това нямат.

Благодарение на омразата на тези хора се появи и една нова професия – „трол“. Това са хора, на които им се плаща, за да пишат коментари по поръчка в интернет пространството. Колкото са по-активни и злъчни, толкова по-добре си вършат работата.

Не искам повече да пиша. За мен тези хора са много тъжни. Те са продукта на една напълно объркана система. Не може и не трябва да таиш толкова омраза в себе си. Не е редно само да се оплакваш и нищо да не правиш, за да подобриш живота си. Никога не трябва да се предаваш и не можеш да допускаш някой или нещо да те смачка. Трябва да се бориш и да се стремиш да бъдеш добър човек.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Тролът не винаги е платен. Трол, това е широко понятие с патологични измерения. Най-трудното е да накараш трола да ти отговори, оттам нататък е лесно... Журналисти, ниската ви осведоменост непрекъснато ме учудва. Не може да се прави журналистика, без да си си написал домашното. В България повсеместно се вихри масова некадърност, най-вече в областта на политиката, администрацията и разбира се - доб виж още ›› рата стара зависима журналистика. Темата очевидно е по личен повод, а проучването по въпроса е нула. Троленето може да бъде платено, неплатено, манипулативно, лично, полу-професионално, нихилистично, анархистично, с точно определена цел, без точно определена цел и т.н. Из мрежата съм срещал както млади, иронично-цинични тролове, така и възрастни, мрачни, целенасочени психопатични тролове, тормозещи определени хора. Фейк профили за съсипване на репутация, кражба на данни, самоличност, лични снимки, фалшиви съобщения... Има кофти тролове, които могат да съсипят живота на човек, има тролове, които са чисти психопати, има тролове, хранещи се с мъката и огорчението на хората... Всякакви ги има... Виждал съм случай, трол да успее да се намърда с администраторски права във форум, писан с години и да го затрие почти целия. Трол, това е голяма, мрачна тема, която може да бъде дори зловеща. Тук не говорим просто за някакви си хейтърчета- влезнали, пльоснали, излезнали, има тролове, които успешно се преструват на няколко човека, група, групи, водят се диалози, привеждат се доводи, трябва внимателно да се следят езиковите особености, за да се разбере, че става дума за един човек. Така че, тролът и троленето е сериозна тема и иска сериозно проучване. Това е един от проблемите на нета. ПП. Аз трол ли съм? Чат-пат... В този постинг също има някакъв процент тролване.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не само някой хора са тъжни и вечно недоволни. Всички хора са такива-едни повече, други по-малко. Самата същност на изпадналата човешка раса е лоша, вследствие на греха. Препоръките на авторката за промяна са много повърхностни, никой не може да се пребори със себе си. Апостол Павел е казал: Римляни 7 :"15 Защото не зная какво правя: понеже не върша това, което искам; но онова което мразя, н виж още ›› его върша. 16 Обаче, ако върша, това, което не искам, съгласен съм със закона, че е добър. 17 Затова не аз сега върша това, но грехът, който живее в мене. 18 Защото зная, че в мене, сиреч, в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша. 19 Защото не върша доброто, което желая; но злото, което не желая, него върша. 20 Но ако върша това, което не желая, то вече не го върша аз, а грехът, който живее в мене.' 24 Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт? 25 Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ." Има само един, който може да премахне лошият характер, лошият човек в нас и това е Божият Син Исус(ЯШУА ХА МАШИЯХ на еврейски). Вървете при Него, всички отрудени и обременени и Той ще ви облекчи. Само Той променя живота радикално и дава мир, който никой разум не може да схване.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Някъде бях чул словосъчетанието /елитарният реформаторски блок/ и веднага в съзнанието ми нахлу / опа ето това е насаждането на абсолютно кухи понятия. Ами това е елита на Р.България. Но ето ачев и сигурно всичките от actualno квичаха срещу орешарски и квичаха за герб , точно тези реформатори. Сега им е спуснато , че бб е лош , защото не е съгласен Р.България да бъде мигрантско гето. Всъщност един виж още ›› ственото нещо което практически намирам за ПроБългарско в този човек/бб/ и точно заради ТОВА тези от actualno са СРЕЩУ него.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца Профил на трол?
  Българската дума е: Касканджия - човек , които го сърби езика да прави скандали.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Ауууу , невероятно добра ученичка на сорос се е оказала тази кочева. 90/100 от раннобудените студенти/ки. Всеки с главата си разбира чудовишната манипулация и изуитщина в тази нейна творба.тези като нея знаят за какво става на дума. А , за умишлено лумпенизирани хора жалко.Жалко и за нас и НИКАКВА МИЛОСТ за такива като тази...ХАХАХА. Желая ви кочева час по скоро вашата банда да усети ЛЮБОВТА НА СТ виж още ›› ОМАНАТА. ХАХАХАХА КОН БОБ ЩЕ ЯДЕ ЛИ ТОГАВА.ХАХАХАХА.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  НЯМА ПО МРЪСНА И ДОЛНА РАБОТА ОТ НЕОЛИБЕРАЛНИЯТ ЖУРНАЛИСТ/КА , СОЦИОЛОГ/ЖКА , ПОЛИТОЛОГ/ЖКА. ВСИЧКИ ВИЕ ОТ сорос , през ачев ЛИЧНО ДО ВАС кочева СТЕ САТАНАТА,ВИЕ РАБОТИТЕ ЗА ФЕДЕРАЛАНАТА ДЪРЖАВА ПЛАНЕТА./ЗВЕЗДАТА НА СМЪРТА/ И ВИЕ СТЕ ЗЛОТО НА КОЕТО аз НЯМА КАК ДА НЕ БЪДА ХЕЙТЪР ПЪК НА ВАС.
  : 11 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  НО , ТОВА КОЕТО НЕ УБИВА ДРУГАРЯТ ОКТОМВРИ ГО ПРАВИ ПО СИЛЕН. ВСЕКИ ДЕН С ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ ВИЕ КАЛЯВАТЕ СТОМАНЕНИЯТ ЛИСТ , КОЙТО АКО В ДАДЕН МОМЕНТ СЕ СВИЕ В ЮМРУК И ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ МРАЧНО БЪДЕШЕ.И аз С ЛЮБОВ ви ГО ЖЕЛАЯ.
  : 8 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Как да свие ОКТОМВРИ юмрук, като всъщност топките му са свити къде ануса
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.