X
 
 

Речник на политическите термини в България

Автор: Петър Донкин
3053 4

Още от автора

Предизборни обещания и платформи: Жанр от научно - фантастичната литература с елементи на сюрреализъм и утопия, в който употребата на силно хиперболизирани художествени измислици е основен похват за ангажиране вниманието на читателите (слушателите) и внушаване на вяра в тяхната обективна достоверност.

Избори: Трагикомична театрална постановка с участието на професионални актьори, играещи на аматьорско ниво ролята на спасители на България. 

Коалиция: Форма на брачен съюз по сметка, в който партньорите взаимно си изневеряват и това е обществена тайна.

Парламент: Курортен комплекс, предлагащ ол инклузив на разумни цени, с чудесни условия за 4 годишен отдих и забавления за чужда сметка. 

Политика: Лудница, в която не е луд този, който яде от баницата на властта, а този който му я дава. 

Закони: Писмени текстове с пожелателен характер, чиято единствена форма на задължителност, която се спазва, е тяхното неспазване.

Президент: Държавен пост с практически нищо непредставляващи представителни функции. 

Разделение на властите: Принцип на демократично функциониране на властите, използван на принципа "Разделяй и владей" от безпринципни личности. 

Референдум: Рядко срещана форма на допитване до народа, което със своята безмисленост на въпросите обезмисля отговорите. 

Партия: Социална организация с асоциално поведение. 

Електорална единица: Единица мярка за интелигентността или глупостта на една нация. 

Народен вот/ гласуване: Краткотрайно, безотговорно действие с дълготрайни, отговорни последствия. 

Демокрация: Понятие, от което никой си няма понятие – с теоретически ясно значение, но с практически неясни интерпретации.

Бюлетина: Форма на кръстословица с много нерешими въпроси, решението на която, не решава нищо. 

Премиер: Държавен пост с регламентирано републиканска форма и нераглементирано монархично съдържание. 

Мандат: Период от време, който е достатъчно дълъг за личното, но не и обществено благополучие, вследствие на едно управление. 

Народен представител: Форма на паразитен организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен народ.

Народ*: ............................................................................................................... 

*Бележка: В Речника срещу термина "Народ" не пише нищо. Защото, за да пише нещо, той трябва да направи Нещо! Нещо със себе си, за себе си и след себе си, за да промени или отмени изцяло речника на политическите термини; за да го изчисти от всички смислови грешки и недоразумения; за да подмени мъртвите съществителни с живи глаголи и да изрече на висок глас своята последна надежда за промяна!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Много добре, Донкин, забавно и съвсем близо до реалността. Не разбирам от политика, но чета Библията(Божието Слово) и в Стария завет срещам една форма на управление на обществото, която е уникална, но не е продължила дълго- теокрация. Докато Бог Йехова(ЯХВЕ) е управлявал Своя народ, не е имало проблеми, явно това е най-доброто управление.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Същият този Бог Йехова(ЯХВЕ) е казал да се молим за управниците, за да имаме спокоен живот. Обикновено хората осъждат и недоволстват, но ако се молят за тях и искат мъдрост от Небето преди избори, нещата щяха да други. И не съждайте Този, който е създал хората и е наредил това отношение към управниците-каквото Бог е направил е добро, лощото идва от хората, които не се подчиняват на Божиите закон.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Неси 1 Неси преди 4 месеца Профил на трол?
  Браво Донкин - много добре си го написал, но внимавай да те пратят в някой друг "Курортен комплекс, предлагащ ол инклузив"
 • Петър Донкин 1.1 Петър Донкин преди 4 месеца Профил на трол?
  Ако ме пратят някъде "Ол инклузив", ще си признаят, че написаното е вярно!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 февруари

Овен Днес не се колебайте да си изкажете мъката. Таейки всичко в себе си няма да оправите проблема. Половин мъка - споделена мъка. Те...