X
 
 

Речник на политическите термини в България

Автор: Петър Донкин
3114 4

Още от автора

Предизборни обещания и платформи: Жанр от научно - фантастичната литература с елементи на сюрреализъм и утопия, в който употребата на силно хиперболизирани художествени измислици е основен похват за ангажиране вниманието на читателите (слушателите) и внушаване на вяра в тяхната обективна достоверност.

Избори: Трагикомична театрална постановка с участието на професионални актьори, играещи на аматьорско ниво ролята на спасители на България. 

Коалиция: Форма на брачен съюз по сметка, в който партньорите взаимно си изневеряват и това е обществена тайна.

Парламент: Курортен комплекс, предлагащ ол инклузив на разумни цени, с чудесни условия за 4 годишен отдих и забавления за чужда сметка. 

Политика: Лудница, в която не е луд този, който яде от баницата на властта, а този който му я дава. 

Закони: Писмени текстове с пожелателен характер, чиято единствена форма на задължителност, която се спазва, е тяхното неспазване.

Президент: Държавен пост с практически нищо непредставляващи представителни функции. 

Разделение на властите: Принцип на демократично функциониране на властите, използван на принципа "Разделяй и владей" от безпринципни личности. 

Референдум: Рядко срещана форма на допитване до народа, което със своята безмисленост на въпросите обезмисля отговорите. 

Партия: Социална организация с асоциално поведение. 

Електорална единица: Единица мярка за интелигентността или глупостта на една нация. 

Народен вот/ гласуване: Краткотрайно, безотговорно действие с дълготрайни, отговорни последствия. 

Демокрация: Понятие, от което никой си няма понятие – с теоретически ясно значение, но с практически неясни интерпретации.

Бюлетина: Форма на кръстословица с много нерешими въпроси, решението на която, не решава нищо. 

Премиер: Държавен пост с регламентирано републиканска форма и нераглементирано монархично съдържание. 

Мандат: Период от време, който е достатъчно дълъг за личното, но не и обществено благополучие, вследствие на едно управление. 

Народен представител: Форма на паразитен организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен народ.

Народ*: ............................................................................................................... 

*Бележка: В Речника срещу термина "Народ" не пише нищо. Защото, за да пише нещо, той трябва да направи Нещо! Нещо със себе си, за себе си и след себе си, за да промени или отмени изцяло речника на политическите термини; за да го изчисти от всички смислови грешки и недоразумения; за да подмени мъртвите съществителни с живи глаголи и да изрече на висок глас своята последна надежда за промяна!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Много добре, Донкин, забавно и съвсем близо до реалността. Не разбирам от политика, но чета Библията(Божието Слово) и в Стария завет срещам една форма на управление на обществото, която е уникална, но не е продължила дълго- теокрация. Докато Бог Йехова(ЯХВЕ) е управлявал Своя народ, не е имало проблеми, явно това е най-доброто управление.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Същият този Бог Йехова(ЯХВЕ) е казал да се молим за управниците, за да имаме спокоен живот. Обикновено хората осъждат и недоволстват, но ако се молят за тях и искат мъдрост от Небето преди избори, нещата щяха да други. И не съждайте Този, който е създал хората и е наредил това отношение към управниците-каквото Бог е направил е добро, лощото идва от хората, които не се подчиняват на Божиите закон.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Неси 1 Неси преди 7 месеца Профил на трол?
  Браво Донкин - много добре си го написал, но внимавай да те пратят в някой друг "Курортен комплекс, предлагащ ол инклузив"
 • Петър Донкин 1.1 Петър Донкин преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако ме пратят някъде "Ол инклузив", ще си признаят, че написаното е вярно!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 27 май - 2 юни

Овен През тази седмица ще имате възможност да преосмислите ценностната си система. Предизвикателствата  би трябвало да ви накарат да...