Будители или тикви

Още от автора

В навечерието на деня на народните Будители вместо да си спомним с гордост за Будителите ни, благодарение на които сме съхранили нашия дух и стремеж към книжовност, трескаво обличаме костюми на зли вещици и чудовища и празнуваме модерния Хелоуин. Сякаш искаме да се пренесем поне за малко там, където този празник се отбелязва от стотици години и да усетим емоцията му.

Правим го защото е модерно и забавно? Сигурно. Но е и добре да се запитаме: а кои са нашите съвременни Будители и успяват ли да ни „събудят“?

Всеизвестен факт е, че средната възраст на българския учител е клоняща към пенсионна, а и това е поколението учители, за които 1 ноември е бил ден от календара, но не и празник на народните Будители - въведен е през 1991 г. Другите, младите учители, дали от безизходица или заради увеличените напоследък заплати, бързо възприемат съветите на по-възрастните си колеги и започват да прилагат изпитаните методи за преподаване и налагане на дисциплина. Така вместо да се подобри качеството на образованието, то става все по-лошо.

Предполагам това е причината, поради която българският учител е по-вероятно да се появи с каталог за канцеларски материали на родителска среща и да препоръча закупуването им, вместо да провокира творческо мислене сред учениците. Образът на Будителя понякога е заменен от личността на един човек, който застава пред децата ни с простичката цел в края на месеца да получи заплата. Междувременно ще е събрал пари за несесери и сборници, ще е убедил децата колко е интересно „зеленото училище“, но ще е пропуснал най-важния урок.

Дали от нежелание или от незаинтересованост, той ще е пропуснал да разпали искрата за знания и интерес към науката и книжнината. По този начин спокойно ще премине поредната година и отново ще бъде обобщено, че българските ученици са неграмотни и не четат книги. А децата ще празнуват Хелоуин, вместо деня на Будителя, понеже учителят не им е обяснил незначителността на първото и мощта на второто. 

На фона на такива учители истинските Будители са малко, но поне успяват да ни покажат че има Будители и днес! Но са наистина малко, докато мнозинството трудно предава Урокът на словото. А след това? Децата обличат костюми на зли демони и вещици… А можеха да поговорят с тях, за да се опитат поне да събудят интереса им към книжнината и знанието...