X
 
 

Не Стефче, не може!

Автор: Гергана Цонева
4085 16
Сигурно сте гледали рекламата, в която се редуват кадри на сладко момиченце, жени в странни дрехи, мляко и въпроса "Може или не може, Стефче" млякото да е на 6 месеца и да е същото като прясното. Стефчето възкликва с глезен глас "Това да не е мандра", но е бързо убедена, че половин година е нищо работа и вкусовите качества си остават все същите.  

Ако пък не сте попадали на нея, още по-добре: поздрави към всеки, който не стои пред телевизора. Споменавам я, за да се възползвам от нечия идея и да разкажа моята история. А тя е за хляб и мляко.

Всичко започна със сриването на турската лира. Тя повлече крак и ние тръгнахме... И докато преди посещавахме тази цветна, огромна и вкусна държава само за почивка, море и летни емоции, сега станахме редовни. Така започнах да виждам нещата в друга светлина. То даже не е светлина, а вкус. Всичко се завъртя около хляба и сиренето, това е положението. И започнах да сравнявам.

Защо нашето мляко стои по шест месеца в хладилника без да се разваля, защо сиренето, с което се гордеем, „изчезва“, поставено във вода? И защо в крайна сметка повечето наши храни са откровено безвкусни, когато започнем да сравняваме?

Ще говоря само и единствено за традиционни български храни, за тези, с които се гордеем от години. Нямам намерение да правя паралели свързани с икономика, потребление и т.н. Та аз съм само една редовна хранителна и мол туристка, нищо повече.

На която, обаче, се случват интересни неща. Една пекарна за хляб в Лозенград ме върна в детството ми, само с мириса си. Работниците там сигурно ме помислиха за луда, защото дишах с пълни гърди и за малко не се разплаках. Припомних си големия, кръгъл хляб, който ме пращаха да купувам, когато гостувах на село. Къде е той сега? Ще ви кажа – в Турция. За съжаление, там са и още много наши храни...

Защо те могат да запазят добрите традиции, да не прибавят химия там, където не е необходимо, да произвеждат чисти, вкусни и качествени храни, а ние – не?

Защо трябва да пътувам, за да се докосна до българския вкус от миналото?

Аз имам отговор, който е свързан с лакомия, но от друго естество, не като моята за хляб и сирене.

Зная и част от вашите мисли, в които си казвате, че съм открила едва сега „топлата вода“. Не, сега открих водата в млякото и на други места, където не ѝ е мястото.

Прозрението, че никой не е по-голям от хляба ми дава увереност да пиша по тази уж проста тема. Затова ще кажа: „Не Стефче, не може!“ Искаме срещу парите си да получаваме качество и вкус.

Не визирам никоя фирма, производител и дори крава. Те са невинни, а ние сме наивни. Така се оказва в крайна смета. Преди пътувахме по света, за да търсим култура, а сега храна.

И накрая в своя защита ще кажа, че тежа 51 килограма и дори не ям много. 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

16 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • От Ловеч 5 От Ловеч преди 5 месеца Профил на трол?
  Надявам се авторката да чете коментарите. Защото, авторке, у нас върлува мафия. Не можеш да отвориш пекарна за хляб току така. Веднага те наобикалят едни чичковци и те питат какво правиш и защо не спреш самостоятелните си изпълнения. Откъде са ти машините и защо са оттам. А машините трябва да са .... турски. Хлебопроизводството у нас се държи от дпс фирми. Вуйчо ми в Ловеч се опита да отвори пекар виж още ›› на и го смляха буквално физически. Беше поръчал австрийски фурни. Двата завода за мая бяха купени от турски фирми и фалирани! В китното градче, където живея, местната фурна беше подпалена, защото соственикът не щял да спре да пече И хляб, а не само банички и кифли! Моя съученичка в Сухата река, София опита преди 2-3 г да отвори пекарна за погачи и я посещаваха от самото подаване на документите, да я убедят да ползва турски машини, мая, дистрибутори. Стоя зад всяка своя дума! Пък като пишете на ангро как сме затрили това и онова, вникнете малко по-надълбоко, поровете се и ще изникнат страшни неща! Тогава обаче няма да ви стиска да ги опишете, нали? Проблемът с хлебопроизводството в България е много сериозен и никой не си дава труда наистина да разбере какво става!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Така ще бъде , докато имаме противоконституционни турски партии , някои от които са за4енати в турското посолство, (ДОСТ). А Конституцията се 4ете така , както дявола 4ете Евангелието !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • П.Г 4 П.Г преди 5 месеца Профил на трол?
  Много интересна статия! За съжаление развалиха дори и малките неща с които се гордеехме ... дали от икономия , дали от икономика , дали ЕС , а може би комплексно - вкуса и качеството на нашите традицонни храни отдавна не са това което бяха !Поздрави на авторката , изключително любезна и мила дама !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Статията е добра с изключение на фразата "никой не е по-голям от хляба"!! Учудва ме, че човекът създаден по Божият образ и подобие се оказва по-малък от....хляб?!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Дамм. Освен това Земята е плоска и Слънцето обикаля около нея. И Ева е създадена от реброто на Адам. Ей такива ми ти чудеса. А ти за размера на един хляб се кахъриш.
  : 9 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Това, че не ти достигат знания за българските поговорки и тяхното символично значение е простимо. Има и на много други езици поговорки за хляба, с подобна символика. По интерсното е, че говориш за Божиите дела, а не ги познаваш. " Евангелие от Йоана 6:33 - Защото Божият хляб е хлябът, който слиза от небето и дава живот на света."
  : 7 !
 •  3.3 преди 5 месеца Профил на трол?
  Ти си онази сектантка, нали ?
  : 8 !
 • отговор за 3.2 3.4 отговор за 3.2 преди 5 месеца Профил на трол?
  1. Поговорката не е българска, а мюсюлманска. 2. Ето текста за хляба, цитат от Евангелие на Йоан 6:49-71 "Вашите предци ядоха манна в пустинята, но и те умряха. Аз съм хлябът, който слиза от небето, и който яде от него, никога няма да умре. Аз съм живият хляб, слязъл от небето, и който яде този хляб, ще живее вечно. И хлябът, който ще дам, е моята плът, която ще дам, за да живее светът.“ Тог виж още ›› ава юдеите започнаха да спорят помежду си: „Как може да ни даде да ядем плътта му?“ Исус им каза: „Уверявам ви: ако не ядете плътта на Човешкия Син и не пиете кръвта му, няма да имате живот в себе си. Който яде плътта ми и пие кръвта ми, има вечен живот и аз ще го възкреся в последния ден. Плътта ми е истинската храна, а кръвта ми — истинското питие. Който яде плътта ми и пие кръвта ми, живее в мен и аз живея в него. Както Отец, който дава живот, ме изпрати и аз живея поради Отца, така също и този, който яде от мен, ще живее поради мен. Вашите предци ядоха манна, но умряха, а това е хлябът, слязъл от небето, и който яде този хляб, ще живее вечно."
  : 0 !
 • уточнение 3.5 уточнение преди 5 месеца Профил на трол?
  Поговорката я използват турците. Чух я от турци-мюсюлмани.
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 3.6 ДуПеСе да се закрие преди 5 месеца Профил на трол?
  Турците са я крали поговорката. Цялата им религия е изопачено копие на нашата.
  : 4 !
 • за 3.6 3.7 за 3.6 преди 5 месеца Профил на трол?
  Ислямът не е изопачено християнсто. Това е съвсем друга религия, с друг бог и и други пророчества, различни от Библията.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ценител на добрата храна 2 Ценител на добрата храна преди 5 месеца Профил на трол?
  Поздравявам авторката за статията. Всичко е истина - ядем нещо, което дори няма общо със сиренето, а на хлябът само името му е хляб, нищо друго.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  До 2. Това у нас е държавна политика . Ядеш сурогати на цени по-високи от европейските ,боледуваме и си купуваме скъпи лекарства и медицински консумативи , умираме дори не достигнали пенсионна възраст , или 3,4 години след това и така облек4аваме бюджета , за да има за ВИП билети до САЩ за 8 000 лева и други глезотии !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  UHT-технологията не е измислена у нас. И наистина в това мляко няма химия, и наистина стои 6 месеца без да се разваля...извън хладилника. В хладилник трябва да се сложи, след като се отвори. Четете малко, преди да се базирате на нещо!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  UHT е сравнително нова технология. Съответно щом баба не я е ползвала, значи е дело за злите сили и световния заговор. Разбира се, когато знанията на даден индивид за наука са последно придобити в пети клас, няма как да е друго. Пастьоризацията е измислена преди много повече време и е доказала значимостта си, така че е по-трудно да се отхвърли от разни интернет разбирачи. Макар че и в тази насока виж още ›› има доста сериозни опити. В крайна сметка на който му се пие непастьоризирано мляко да си купи крава за лична употреба и да си я гледа както намери за добре.
  : 2 !
 • Карагенан (Е-407) 1.2 Карагенан (Е-407) преди 5 месеца Профил на трол?
  Истината е малко по-друга: "........UHT е предпочитана технология, с която се избягват високите разходи за превози с хладилни цистерни и съхранение в хладилници.[7] Най-големият европейски производител, Parmalat, имал $6 милиарда от продажби на такова мляко през 1999 г....."
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новините: Най-важното за деня, 22 април ...

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.  30 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СЕВЕРИН КРАСИМИРОВ Северин Красимиров получи 30 години затвор за убийството ...

missing image
Мадрид осъди „екзекуцията“ на Пучдемон ...

Външният министър на Испания осъди „екзекуцията“ на чучело на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, което бе запалено и простреляно в южно село ...

missing image
Дневен хороскоп за 23 април ...

Овен Не забравяйте, че най-важното в екипната работа е доброто взаимодействие между хората. Ако сте решили да изпъквате планираното няма да се изпълни по ...