X
 
 

Не Стефче, не може!

Автор: Гергана Цонева
4061 16
Сигурно сте гледали рекламата, в която се редуват кадри на сладко момиченце, жени в странни дрехи, мляко и въпроса "Може или не може, Стефче" млякото да е на 6 месеца и да е същото като прясното. Стефчето възкликва с глезен глас "Това да не е мандра", но е бързо убедена, че половин година е нищо работа и вкусовите качества си остават все същите.  

Ако пък не сте попадали на нея, още по-добре: поздрави към всеки, който не стои пред телевизора. Споменавам я, за да се възползвам от нечия идея и да разкажа моята история. А тя е за хляб и мляко.

Всичко започна със сриването на турската лира. Тя повлече крак и ние тръгнахме... И докато преди посещавахме тази цветна, огромна и вкусна държава само за почивка, море и летни емоции, сега станахме редовни. Така започнах да виждам нещата в друга светлина. То даже не е светлина, а вкус. Всичко се завъртя около хляба и сиренето, това е положението. И започнах да сравнявам.

Защо нашето мляко стои по шест месеца в хладилника без да се разваля, защо сиренето, с което се гордеем, „изчезва“, поставено във вода? И защо в крайна сметка повечето наши храни са откровено безвкусни, когато започнем да сравняваме?

Ще говоря само и единствено за традиционни български храни, за тези, с които се гордеем от години. Нямам намерение да правя паралели свързани с икономика, потребление и т.н. Та аз съм само една редовна хранителна и мол туристка, нищо повече.

На която, обаче, се случват интересни неща. Една пекарна за хляб в Лозенград ме върна в детството ми, само с мириса си. Работниците там сигурно ме помислиха за луда, защото дишах с пълни гърди и за малко не се разплаках. Припомних си големия, кръгъл хляб, който ме пращаха да купувам, когато гостувах на село. Къде е той сега? Ще ви кажа – в Турция. За съжаление, там са и още много наши храни...

Защо те могат да запазят добрите традиции, да не прибавят химия там, където не е необходимо, да произвеждат чисти, вкусни и качествени храни, а ние – не?

Защо трябва да пътувам, за да се докосна до българския вкус от миналото?

Аз имам отговор, който е свързан с лакомия, но от друго естество, не като моята за хляб и сирене.

Зная и част от вашите мисли, в които си казвате, че съм открила едва сега „топлата вода“. Не, сега открих водата в млякото и на други места, където не ѝ е мястото.

Прозрението, че никой не е по-голям от хляба ми дава увереност да пиша по тази уж проста тема. Затова ще кажа: „Не Стефче, не може!“ Искаме срещу парите си да получаваме качество и вкус.

Не визирам никоя фирма, производител и дори крава. Те са невинни, а ние сме наивни. Така се оказва в крайна смета. Преди пътувахме по света, за да търсим култура, а сега храна.

И накрая в своя защита ще кажа, че тежа 51 килограма и дори не ям много. 

16 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • От Ловеч 5 От Ловеч преди 2 месеца Профил на трол?
  Надявам се авторката да чете коментарите. Защото, авторке, у нас върлува мафия. Не можеш да отвориш пекарна за хляб току така. Веднага те наобикалят едни чичковци и те питат какво правиш и защо не спреш самостоятелните си изпълнения. Откъде са ти машините и защо са оттам. А машините трябва да са .... турски. Хлебопроизводството у нас се държи от дпс фирми. Вуйчо ми в Ловеч се опита да отвори пекар виж още ›› на и го смляха буквално физически. Беше поръчал австрийски фурни. Двата завода за мая бяха купени от турски фирми и фалирани! В китното градче, където живея, местната фурна беше подпалена, защото соственикът не щял да спре да пече И хляб, а не само банички и кифли! Моя съученичка в Сухата река, София опита преди 2-3 г да отвори пекарна за погачи и я посещаваха от самото подаване на документите, да я убедят да ползва турски машини, мая, дистрибутори. Стоя зад всяка своя дума! Пък като пишете на ангро как сме затрили това и онова, вникнете малко по-надълбоко, поровете се и ще изникнат страшни неща! Тогава обаче няма да ви стиска да ги опишете, нали? Проблемът с хлебопроизводството в България е много сериозен и никой не си дава труда наистина да разбере какво става!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Така ще бъде , докато имаме противоконституционни турски партии , някои от които са за4енати в турското посолство, (ДОСТ). А Конституцията се 4ете така , както дявола 4ете Евангелието !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • П.Г 4 П.Г преди 2 месеца Профил на трол?
  Много интересна статия! За съжаление развалиха дори и малките неща с които се гордеехме ... дали от икономия , дали от икономика , дали ЕС , а може би комплексно - вкуса и качеството на нашите традицонни храни отдавна не са това което бяха !Поздрави на авторката , изключително любезна и мила дама !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Статията е добра с изключение на фразата "никой не е по-голям от хляба"!! Учудва ме, че човекът създаден по Божият образ и подобие се оказва по-малък от....хляб?!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Дамм. Освен това Земята е плоска и Слънцето обикаля около нея. И Ева е създадена от реброто на Адам. Ей такива ми ти чудеса. А ти за размера на един хляб се кахъриш.
  : 9 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това, че не ти достигат знания за българските поговорки и тяхното символично значение е простимо. Има и на много други езици поговорки за хляба, с подобна символика. По интерсното е, че говориш за Божиите дела, а не ги познаваш. " Евангелие от Йоана 6:33 - Защото Божият хляб е хлябът, който слиза от небето и дава живот на света."
  : 7 !
 •  3.3 преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти си онази сектантка, нали ?
  : 8 !
 • отговор за 3.2 3.4 отговор за 3.2 преди 2 месеца Профил на трол?
  1. Поговорката не е българска, а мюсюлманска. 2. Ето текста за хляба, цитат от Евангелие на Йоан 6:49-71 "Вашите предци ядоха манна в пустинята, но и те умряха. Аз съм хлябът, който слиза от небето, и който яде от него, никога няма да умре. Аз съм живият хляб, слязъл от небето, и който яде този хляб, ще живее вечно. И хлябът, който ще дам, е моята плът, която ще дам, за да живее светът.“ Тог виж още ›› ава юдеите започнаха да спорят помежду си: „Как може да ни даде да ядем плътта му?“ Исус им каза: „Уверявам ви: ако не ядете плътта на Човешкия Син и не пиете кръвта му, няма да имате живот в себе си. Който яде плътта ми и пие кръвта ми, има вечен живот и аз ще го възкреся в последния ден. Плътта ми е истинската храна, а кръвта ми — истинското питие. Който яде плътта ми и пие кръвта ми, живее в мен и аз живея в него. Както Отец, който дава живот, ме изпрати и аз живея поради Отца, така също и този, който яде от мен, ще живее поради мен. Вашите предци ядоха манна, но умряха, а това е хлябът, слязъл от небето, и който яде този хляб, ще живее вечно."
  : 0 !
 • уточнение 3.5 уточнение преди 2 месеца Профил на трол?
  Поговорката я използват турците. Чух я от турци-мюсюлмани.
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 3.6 ДуПеСе да се закрие преди 2 месеца Профил на трол?
  Турците са я крали поговорката. Цялата им религия е изопачено копие на нашата.
  : 4 !
 • за 3.6 3.7 за 3.6 преди 2 месеца Профил на трол?
  Ислямът не е изопачено християнсто. Това е съвсем друга религия, с друг бог и и други пророчества, различни от Библията.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ценител на добрата храна 2 Ценител на добрата храна преди 2 месеца Профил на трол?
  Поздравявам авторката за статията. Всичко е истина - ядем нещо, което дори няма общо със сиренето, а на хлябът само името му е хляб, нищо друго.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До 2. Това у нас е държавна политика . Ядеш сурогати на цени по-високи от европейските ,боледуваме и си купуваме скъпи лекарства и медицински консумативи , умираме дори не достигнали пенсионна възраст , или 3,4 години след това и така облек4аваме бюджета , за да има за ВИП билети до САЩ за 8 000 лева и други глезотии !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  UHT-технологията не е измислена у нас. И наистина в това мляко няма химия, и наистина стои 6 месеца без да се разваля...извън хладилника. В хладилник трябва да се сложи, след като се отвори. Четете малко, преди да се базирате на нещо!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  UHT е сравнително нова технология. Съответно щом баба не я е ползвала, значи е дело за злите сили и световния заговор. Разбира се, когато знанията на даден индивид за наука са последно придобити в пети клас, няма как да е друго. Пастьоризацията е измислена преди много повече време и е доказала значимостта си, така че е по-трудно да се отхвърли от разни интернет разбирачи. Макар че и в тази насока виж още ›› има доста сериозни опити. В крайна сметка на който му се пие непастьоризирано мляко да си купи крава за лична употреба и да си я гледа както намери за добре.
  : 2 !
 • Карагенан (Е-407) 1.2 Карагенан (Е-407) преди 2 месеца Профил на трол?
  Истината е малко по-друга: "........UHT е предпочитана технология, с която се избягват високите разходи за превози с хладилни цистерни и съхранение в хладилници.[7] Най-големият европейски производител, Parmalat, имал $6 милиарда от продажби на такова мляко през 1999 г....."
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.