X
 
 

Стиснат народ само високи данъци го оправят

Автор: Ангел Атанасов
3499 6

Още от автора

Имало едно време едно царство-господарство. Управлявал го цар, който обичал да прави пищни празненства за придворните си и почти не излизал от двореца. Един ден ковчежникът на царството влязъл при него и му съобщил, че хазната е празна.

-Какво да правим, царю? – попитал той.

Изненаданият господар помислил-помислил и заповядал:

-Вдигнете данъците!

След месец решил да провери как народът приема по-високите данъци. Заръчал на част от придворните си да се облекат в дрипи, да тръгнат сред поданиците на царството и да слухтят какво говорят хората. Заръката била изпълнена. Придворните се върнали в двореца и докладвали: „Недоволни са. Псуват ви непрекъснато, ваше величество!”

-Това е добре. Вдигнете още данъците – разпоредил царят.

След два месеца пак пратил преоблечени придворни да слухтят сред народа. Те се върнали с новината, че хората псуват още по-яростно господаря си.

-Това е добре. Вдигнете още данъците – наредил отново царят.

След още три месеца пак пратил придворните си да подслушват. Този път те се върнали и му съобщили, че народът яде, пие и се весели като за последно.

-Това не е добре. Сваляйте веднага данъците – заповядал разтревожено царят.

...

 

Тази притча много ми напомня на ситуацията в днешна България. От ДДС и други косвени и преки налози държавата прибира все повече пари от своите поданици. В последните месеци почти не остана стока или услуга, която да не е поскъпнала – токът, топлоенергията, хлябът, горивата, цените в добивната и преработващата промишленост, на природния газ и на стоките, които го калкулират в себестойността си. Поскъпнаха и застраховките „Гражданска отговорност”, а от Нова година собствениците на автомобили „барутници” от миналия век ще плащат доста по-високи данъци. Народът псува властта на поразия...

Да се чудиш защо!

Българската народна банка е сериозна институция и трябва да й вярваме. Точно тя в края на миналата 2017-а обяви, че близо 71 милиарда лева стоят на депозит в банките у нас. И поясни, че въпреки ниските лихви, депозитите продължават да растат.

Година преди това премиерът Бойко Борисов заяви: "Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания? От скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка."

Излиза, че народът ни е стиснат. Има планина от пари на депозити в банки – 71 млрд. лв. по стотачки са горе-долу купчина с основа метър на метър и височина над 500 метра. Държи ги той в трезорите да му носят лихви – бели пари за черни дни. И вместо да каже едно „Благодаря!” на управляващите, че са му позволили да изкара някой лев, българинът псува. А можеше сам да поиска да му увеличат някой друг данък, та да помогне на изнемощялата си държава. Щото парите на нея все не й стигат и преди приемането на всеки нов бюджет законотворците ни в парламента се чудят от кого да вземат и на кого да дадат. Горката държава – поданиците й богатеят, а тя едва връзва двата края…

Задава се още един повод за голяма благодарност към властимащите - въвеждането на тол системата. Приходите от тол такси годишно щели да бъдат със 700-800 млн. лв. повече, отколкото при сегашната система. С тези пари щели да се правят повече пътища. Звучи като вълшебна музика, особено за живеещите в Северозападна България, където пътната инфраструктура е забравена и от Бога, и от царя.

Обаче! Тол системата ще бръкне по-дълбоко в джобовете транспортните фирми, които превозват стоки. Те ще начислят по-високите разходи за преминаването на камионите им по републиканската пътна мрежа върху цената на своите услуги. По-високата цена за транспорта няма да остане и за сметка на фирмите, които наемат ТИР-ове и други камиони. Тя ще се отрази на цените на превозваните стоки и в крайна сметка ще бъде платена от потребителите. Така тол системата – тази гордост на управляващите, ще ни излезе през носа на всички нас, които всеки ден влизаме в магазините, за да си купим нещо от първа, втора или ента необходимост. Просто пак ние ще платим масрафа...

Българите станали богати, ама повечето от тях явно не го знаят. Особено тия, които търкалят по пътищата ни коли, произведени преди повече от 20 г. – те са над 1 500 000 души. Трябва да са мазохисти да имат стотици хиляди в банките и вместо да си купят нови, екологични коли, да карат таралясници и да плащат високи данъци за тях. Данни за подобна пандемия няма.

Не са разбрали, че са забогатели и тези близо 2,5 млн. българи, които живеят под прага на бедност. Иначе защо ще се стискат и ще си броят стотинките за хляб и мляко?

Явно идва време народът да яде, да пие и да се весели като за последно...

 

P.S. Написах този текст ден преди правителството да се похвали, че приетият проект за бюджет на държавата през 2019-та е най-амбициозният от началото на прехода. Приходите в хазната ще нараснат с 4,5 млрд. лв. и рогът на изобилието ще се изсипе върху учители, пенсионери, социално слаби, полицаи, военни и др. Сега се чудя на Бойко Борисов ли да вярвам, или на джоба си, който всеки месец става все по-плитък.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Браво, Ангелаки, истина е написаното!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  tol sistemata e dadena na ruska firma,danucite otivat i te tam
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Пизна,веселбата започва когато народа е най зле...винаги е било.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Сега остава само да нау4им Мюфтийството да плаща осигуровките на ходжите , които най-безнаказано радикализират неграмотните (мюсюлмюни) , които преди това бяха евангелисти и като спряха помощите от Западна Европа , се преориентираха към другите донори . Те , като англи4аните , нямат ве4ни приятели и ве4ни врагове , имат ве4ни ИНТЕРЕСИ ! Хем да разсипват дътжавата със социални придобивки , хем да я виж още ›› ерозират от вътре !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  1 преди 7 месеца Профил на трол?
  Нали такива като Лилянчето Павлова трябва да имат парички за дамските си чантички от по 10 000 EUR всяка.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ангеле, кой ти е работодател на теб? Искай от работодателя си увеличение на заплатата! Я каква "хубава" сттия си написал?! Да ти удвои заплатата! Иначе, кажи, ще напишеш статия против него!
  : 20 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Има едно място в Родопите...

Всъщност има много места в Родопите, които подреждат обърканите линии в главата ти спрямо божествения замисъл, кодиран в мекотата на заоблените...