Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не всички жени са ку*ви

07 Wednesday 2018, 09:30 часа • 3926 прочитания

Знаете ли че всяка трета българка е ставала жертва на домашно насилие, а всеки ден 10 европейки биват убивани в собствения си дом? Тази статистика бе разпространена в медиите дни след поредното жестоко убийство. На 29 октомври 26-годишният Викторио Александров уби 23-годишната си приятелка – Дарина. Часове по-късно застреля общото им дете и направи опит за самоубийство, но с това не можа да се справи. Куражът не му стигна да посегне на себе си, но пък му стигна, за да отнеме два невинни живота.

Това не е първият такъв случай и за съжаление няма да бъде и последния. За домашното насилие, било то психическо или физическо, много е изписано и изговорено. Насилници винаги ще има, както ще има и жертви. Много жени живеят във всекидневен ужас. Те са бити, унижавани и психически смачквани. Наричани са курви, парцали и боклуци. Лекували са не една и две рани. Обиждани и мачкани, те продължават да живеят със своя насилник. Вярват и се надяват, че нещата ще се променят. Молят се мъжете им да спрат да пият и да станат по-добри. Срамуват се да разкажат на някого за това, което се случва зад вратата в дома им. Не искат да споделят нито с родителите си, нито с приятелите си. Търпят и преглъщат сълзите си в името на децата, а не се замислят, че на тях най-много вредят. Децата не са нито глухи, нито слепи. Те разбират какво се случва у дома и не искат да живеят с родители, които постоянно се карат, а понякога дори и удрят.

Жените не трябва да търпят. Трябва да проумеят, че ако сами не си помогнат, няма кой друг да го направи вместо тях. Мълчейки, самите те се превръщат в не по-малко виновници от самите насилници. Примирявайки се, ти самият също ставаш насилник, защото причиняваш болка както на себе си, така и на близките си.

Замисляли ли сте се колко много жени има, които са превърнати в подчинени индивиди. Те не работят, а си седят вкъщи и се грижат за домашния уют. Не излизат с приятелки, не се виждат и с роднини и близки. Те са затворени сред четирите стени на своя дом и единствената воля, която изпълняват е тази на мъжа си. Когато нямаш социален живот лесно можеш да попаднеш в капана на насилника. Ти загубваш връзка с реалността и трудно започваш да различаваш добро от зло, правилно от грешно. Първо се откъсваш от работната среда, а след това – от всичко останало. Без финансова сигурност и връзка с околния свят лесно ставаш жертва на манипулация. За много кратък период се превръщаш в безпомощна кукла в ръцете на опитен кукловод. Започваш да правиш всичко, което ти казват и не само не се съмняваш в думите му, но приемаш всичко за правилно. Вярваш, че така ще те обича повече. Спираш да общуваш с мъже, за да не ревнува половинката ти. Отказваш всички срещи с приятели, за да не му се набиваш на очи. Все пак твоето място е у дома – там, където винаги може да те намери.

Не знам дали с тези думи ще помогна на някой да се осмели и да каже: Стига! Така не може! Не трябва да позволявате никой нито да Ви обижда, нито да ви подценява. Трябва да се вгледате по-внимателно в своя живот и живота на близките Ви. Признаците за форма на подтисничество винаги са явни, но често се правим, че не ги виждаме. Нека не ги пренебрегваме!

Диляна Кочева
Диляна Кочева Колумнист
Новините днес