Трябва ли да има коледна украса по българските улици?

Още от автора

Видях как окачват коледната украса във Варна към средата на ноември и в мен се загнезди мисълта, трябва ли да има коледна украса по българските улици? Колкото и противници да има на тезата, че трябва да е украсено, аз съм на мнение, че пъстрите светлини са нужни, макар да харчат ток и покупката им да струва пари. Коледната украса придава дух на семейност, на заедност. Красива е, приятна, привлича туристите.

Да вземем за пример Виена. Ще кажете, защо пък Виена? В австрийската столица също украсяват през ноември, също както в България, в САЩ, Германия, Великобритания, Франция и други държави. По подобие на Виена и у нас започнаха да се сглобяват дървени къщички, в които се продават месни изкушения, като кюфтета, наденица и суджук. В тези малки павильони има и вино, което да стопли излезлите навън в студените декемврийски дни.

Украсата във Виена привлича туристи от цял свят. Хората, включително и от България, плащат за екскурзии, за да разгледат украсата на Виена и да посетят коледния панаир в този столичен град. По този начин, чрез парите от туристи, украсата се избива като стойност и излиза даже на печалба. А старата украса се продава на позакъсали градове. Даже Варна си купи от виенската украса, но не можа да я плати цялата и взе само част от нея. Ето как предприемчивите австрийци си избиват парите, разхитили по коледните празници за разкрасяване на градската среда.

Германия също не остава по-назад и за Коледа Берлин, Ротенбург, Нюрнберг са украсени пищно. По австрийски пример те имат и красива украса, и коледен базар. В тези градове се залага на естествената красота на обстановката и тя се допълва със светещите лампички. Ротенбург има средновековна част, която е много красива. По този начин германците се опитват да привличат туристи и да се зарадват на Коледа. И успяват с това, което правят, защото не само германци, но и хора от други държави, пътуват до тези градове, за да разгледат коледната украса и да посетят местния празничен панаир.

Унгария и Чехия също привличат туристи по Коледа. Будапеща и Прага предлагат изобилие от стоки на своите коледни базари. Средновековният облик на тези два града допринася за приказната атмосфера по Коледа.

Лондон печели туристи с "Окото на Лондон", за Париж да не говорим. Възвръщаемостта не е важна: важно е да бъде създаден коледен дух, който да зарадва туристите. 

И си мисля, че и ние трябва да направим морската столица приказно място по Коледа и да заработим пари от туризъм през зимата.