X
 
 

Оставка! В руините на победата!*

Автор: Атанас Янев
1091 4

Още от автора

Навремето имало един младеж в България – казвал се Народ, но всички му викали Скотчо. Той бил много беден, самотен и отчаян – положението му нямало как да бъде по-тежко. Освен това, Скотчо се самопрезирал до неузнаваемост, но в същото време постоянно очаквал уважение и одобрение от неговите близки и приятели. Той знаел, че живее в малка държава с големи комплекси. И обичал постоянно да си повтаря „Няма такава държава!”, докато с интерес следял вечерните новинарски емисии на домашна гроздова (двойно препечена, над 50 градуса, чиста скоросмъртница).

Скотчо обичал да протестира – той бил апология на българския бунт. Нашият герой смятал, че с общи усилия ще се стигне до края на Прехода (макар да не бил сигурен, че той е започвал); че общественото недоволство може да промени статуквото; че системата убива всички и трябва незабавна промяна.

Младежът обаче бил объркан, колкото и да не искал да си го признае. Скотчо не можел да осъзнае, че след падането на соца, който той, уви – не познавал изобщо, в неговата държава била изградена цяла система от звена за манипулиране на общественото мнение (от неправителствените организации, през медиите, та чак до социологическите агенции) и налагане на монопол над истината по всеки по-важен за България въпрос.

За него у нас нямало соросоиди, а само и единствено филантропи – всичко останало било „теория на конспирациите”. Скотчо добре разбирал най-големия проблем на неговата родина – моделът КОЙ и мръсните комунисти, които още управлявали в сянка. Неговите две мозъчни гънки не му позволявали да разбере, че нещата имат общ генезис. Той нямал възможностите да си зададе въпроси, като например:

Защо в най-подходящото време някакви „експерти” започват да се въртят по медиите и да ни втълпяват какво трябва да мислим по всеки един значим обществен проблем?

Каква е истинската картинка? Кой и защо има интерес да се режисира напрежение в държавата и как се осъществява тази режисура?

Не е ли обществено-политическата реалност една фасада, изведена на сцената, зад кулисите на която се пише съвсем различен сценарий?

Младежът си мислел, че всичко е такова, каквото изглежда – и така сбъдвал желанията на конкретни хора, придвижващи конкретни процеси в най-правилните моменти. Идеята била ясна, но не и за него – да се акумулира обществено недоволство против привидното статукво, което недоволство да бъде използвано за конюнктурни интереси.

Един ден, докато Скотчо протестирал, както през 2013 година (дежавю-то е интересно нещо), вицепремиерът на Републиката подал оставка. Скотчо бил щастлив! Всички ликували!

А някъде там, България умирала.

В руините на победата.

...

*Всички прилики с действителни лица и събития е напълно случайна.

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • dmiteff 2 dmiteff преди 3 седмици Профил на трол?
  Много точно определяне на действителността в България. Точен е и коментарът на "империалист",а анонимните руски тролове ще се опитват да отклоняват вниманието от господарите си.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 седмици Профил на трол?
  ....докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, тези протести като воденичен камък ще ни тежът.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Пази Боже от глуповати империи и империалисти. Англия съвсем изперка - зад всеки ъгъл й се привиждат новичоци и скрипали, а ето че и нашенския Империалист е изперкал - зад всеки камък му се привиждат руски агенти.
  : 8 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 седмици Профил на трол?
  ....`бе душицо безродна от комунистическите лакеи на масква? Знаещ ли, че ТРИМА комунистически министър председатели на България са били полковници от КГБ? Не е трудно да се досетиш, че руската агентура е проникнала до всички нива на обществото. Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не виж още ›› знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 10-16 декември

Овен През тази седмица ще се окажете в центъра на събитията. Това може да повиши авторитета ви и да направи известна личност от вас. О...