Да живее контрабандата! Без нея сме за никъде

Още от автора

Рефренът на почти всяка медийна изява на премиера Бойко Борисов през последните седмици е „Събрахме милиарди в бюджета от борба с контрабандата и ги дадохме за заплати на учителите, на служителите на затворите, за заплатите на МВР, за въоръжение и техника, за пенсионерите по Коледа и Нова година.“ Напоследък като го чуя, не знам защо си спомням един стар-стар шлагер на Грета Ганчева – „Тумбалалайка“. По-възрастните сигурно се сещат за:

 

Тумбалала, тумбалала, тумбалалайка,

тумбалала, тумбалала, тумбалала.

Пей, балалайка, пей, балалайка,

чудната песен за любовта.

 

Циганка стара пуши с лула

и си спомня за младостта –

Как с балалайка свирила тя

чудната песен за любовта.

 

Когато песента излезе на малка плоча, бях тийнейджър, влюбен в хубавата музика. Чаках два часа на опашка, за да си купя скъпоценната плоча. Веднага се върнах в къщи и си я пуснах на грамофона. После още веднъж и още веднъж… И така – няколко дена. В един момент осъзнах, че всички слушат „Тумбалалайка“. Където и да отидеш, чуваш само „Тумбалала, тумбалала, тумбалалайка…“ Толкова бързо се преситих на хубавата песен, че като я чуех по радиото изключвах апарата.

И сега, като чуя за енти път как трите досегашни кабинета на Бойко Борисов направили на пух и прах контрабандата, ми се иска да сменя тв канала. Щракам на друг, но и от него ме облъчва същата „Тумбалалайка“.

Та, да си дойдем на думата „контрабанда“. Когато си най-мощният човек в държавата и разполагаш с цялата информация за нея, можеш да я използваш както ти е удобно. Да раздаваш щедро милиарди и половинмилиарди на различни професии и социални групи.

През февруари 2017-та премиерът обяви, че за две години правителството е успяло да прибере от контрабанда 4,7 млрд. лв. Без да обяснява от каква нелегална търговия – с цигари ли, алкохол ли, горива или нещо друго. Не става ясно и как е материализиран резултатът от борбата с контрабандата – от продажба на заловените нелегални стоки или от увеличените обороти на редовните производители и търговци. Ако е второто, значи тези 4,7 млрд. лв. всъщност са излезли от джобовете на хората, които до тогава са си купували евтини контрабандни цигари, алкохол, нафта или друго. И тъй като държавата им е отнела тази възможност, те са били принудени да си купуват по-скъпите легални стоки.

През октомври същата година мъглявината малко се проясни след като Борисов заяви: "Когато преди две години поехме управлението, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът с два милиарда по-малко. Сега, по данни на тютюневите компании, контрабандата е под 7%.“

10 месеца по-късно картинката се изясни още малко – проучване, извършено чрез събиране на опаковките от цигари в периода февруари – март 2018 г., показало, че потреблението на цигари, непредназначени за българския пазар, е спаднало до 5,8%. А за последното тримесечие на 2017 г. делът е бил 6,6%, което показва, че с 0,8 процентни пункта е спаднала контрабандата на цигари.

Ако използваме просто тройно правило от математиката, можем да изчислим, че тези 5,8 % са малко над 340 млн. лв. За да има милиарди в бюджета за увеличение на заплати, пенсии и прочие благини за народа, трябва останалите видове контрабанда съвсем да са се разпасали, а държавата да лови контрабандистите направо по бели гащи.

Разбира се, че не искам да омаловажавам труда и усилията на хората, които наистина се борят с контрабандата и определено постигат успехи. Но когато премиерът постоянно акцентира върху това „перо“ в бюджета и го свързва с евентуалния жизнен стандарт на милиони хора в България, започвам да се питам какво ще стане, ако контрабандата изчезне напълно. Тогава откъде управляващите ще намерят пари, за да осигурят обещаното добруване на българите?

Да живее контрабандата! Без нея сме за никъде…