Защо от "иху" става "тихо"?

Още от автора

Декември е месец изпълнен с пазаруване и подготовка на трапези и подаръци. Забързани хора, тълпи, шум и светлини. Последни приготовления, опашки, задръствания и след това голямото пътуване.

С настъпването на новата година и оттекването на последните фоерверки и бомбички започва и най-тихия месец от годината. През януари магазините са приятно спокойни, няма народ и суматоха, въпреки че отпуските са приключили и хората са на работните си места, появяват се истинските намаления. Малко по-малко рафтовете на магазините за хранителни стоки се изпълват с продукти, но въпреки това купувачите основно гледат и ако пазаруват го правят организирано и по списък. Няма го онова забързано пълнене на пазарската количка със стоки на промоция, купени "за празниците".

В такива моменти ме озарява надеждата, че е възможно хората да не са толкова консуматорски настроени и че всъщност има нещо друго освен храната и пазаруването, което е по-важно за тях. Жалкото е, че това спокойствие и привиден разум започват да се пропукват към средата на месеца.

В края на януари отново комерсиалното се настанява у хората. Следва февруари, когато едни празнуват месеца на виното, а други месеца на любовта. Е какво пък? Може да сме безделници, но се веселим.

И така се редуват шумът от похарчените пари и последващата тишина; консуматорството и мисълта как да изкараме месеца. Затова празнувайте разумно, за да се насладите на първия месец от новата година.