X
 
 

Писмо до (дядо) КОЛЕДА. От една учителка на деца в четвърти клас

Автор: Божидара Димова
2479 7

Още от автора

Все пак реших да ти пиша. Писма пишат не само децата, а и нали всъщност всички сме пораснали деца? НЕ ЗНАМ ДАЛИ СЪМ ВЯРВАЛА ТОЧНО В ТЕБ ИЛИ В ОНОВА Голямото зад теб, което наричаме Коледна магия и Коледен дух? Каквото и да си, се радвам че съществуваш, поне в един месец от годината. /Трябва да внимавам за запетайките! Вече се изпитваме на тях и проверявам текстовете на децата. А какъв по-голям гаф, ако Госпожата греши?.../ Искам да Ти благодаря, че отново ме накара да уча и да обучавам по-малки от мен човеци. С тях, за да ни е по-лесно по математика се разбрахме, че приемаме какво е тя всъщност: „Може да ни научи как да прибавим Щастие и да извадим Тъга, да умножим Успеха и да разделим Нищетата и още – Няма Проблем без Решение.” И ако гледаме на живота като на задача за четвърти клас, непременно ще стигнем до верен отговор!/ Е, може и с малко помощ.../

По литература ни изпрати да разсъждаваме над съдбата на дървената кукла Пънч точно сега!.../ който е отварял учебниците на новите деца, знае че Пънч е кукла на конци в един театър./ Дотегнало му кукловодите да решават всичко вместо него и решил да среже конците и да избяга в цветната градина. Успял. Нямало ги удобствата – студ и корени вместо пържоли за храна. Пънч загинал в снега, но с усещането че е свободен и над него поникнало цвете... Разсъждаваме и пишем в тетрадките дали Пънч е бил щастлив? Само Валя изненадващо казва: „Бил е раздвоен в чувствата си!” За Крис и Никола отговорът е очевиден и прост. Поразсъждавахме какво ли би станало, ако всички които се чувстват кукли на конци, трябва да вземат решение за живота си. Дали страната ни ще се превърне в голяма градина с прясно израснали цветя, дали ще има просто една леха, или ще има тук-там самотни стръкчета. И ако е цяла огромна градина, дали пък ще има още театър с кукли на конци, дали ще има деца, които да се грижат за градината, а дали ще има кой да пази децата?...Времето ни притиска и трябва да минем на други теми и уроци, но внезапно си спомних, че на същата възраст в училище имахме открит урок по български език. /Обожавах учителката си./ В приказката беше намесен отрицателен герой- злият вълк. Тя ме вдигна, за да говоря за поуките. Аз обаче, съвсем спонтанно в „програмна реч” защититих вълка за самотата му и неразбирането към него. Тишината беше смущаваща. Дадох си сметка, че може би правя нещо нередно, което може да злепостави любимата учителка. Наведох глава и седнах. Оказа се, че сме получили две шестици – за нестандартно мислене и подход към материала. Отдъхнах си. Децата и сега са най-честните същества на планетата. Видях едно такова до себе си. Какво ли му готви Съдбата?...С децата учим и поговорки след всеки текст. Едната беше нова за мен: „Къртицата не може да научи орела да лети...” Ето, за тези уроци Ти благодаря. Усещам понякога, че си в клоните зад заснежения прозорец, който осветява думите ни.

Е, вече съвсем лично – Ти всеки декември се опитваш да отчупиш нещо от мен. Така ли ме проверяваш? Бедро, таз, ябълка, раменна лопатка, три ребра, пръст на лява ръка... Искаш вероятно да проверявам близките и приятелите си, които в най-големите виелици и класически ледове преминаваха Балкана от 5 града на страната, за да ме видят жива след изпитанията. Един мъж се превръщаше в снежен човек под валящия сняг, когато не го допускаха, същият който написа: „Траекторията на твоите чувства, докасва мислите на моите окръжности и ги превръща в допирателни.”...Когато миналата седмица Ти за пореден път ми изпрати кратка „телеграма”, защото Те бях забравила наистина, паднах лошо и едва стигнах до децата, защото ме очакваха. Сега се развървявам, но Той ми изпя /леко фалшиво/ „Зайчето си наранило лявото краче...” и май травмата в коляното отшумява... Благодаря Ти, каквото и да си!

Благодаря Ти и затова, че ме избра да бъда в „Комитета по посрещане и изпращане” на забележителни българки – Дани от Берлин, Светланка от Дюселдорф, Ани от Рим, Роси от Бра, Ваня от Мадрид, Наси от Атина, Вера от Нюрнберг, Вили от Париж и още и още от Лондон, Тенерифе, Монреал и къде ли не. Вчера с Ирина от Оренбург имахме необичайно утро - посрещнах я по тъмно на автогарата. Имахме час и половина само за най-важните неща – „Березовая” и шпроти, плюс нес кафе. Липсваше руската салата, но часът беше толкова необичаен, че за пълно меню не може да се мисли. Изпихме по напръстник за „незабравата”... и потеглихме всеки по задачите си.

В таксито си повтарях думите на една велика жена, Одри Хепбърн, която свързвам с филма „Край златното езеро” /ако не греша, но то си е мой спомен/:

„ - Много ли е нужно, за да си щастлив?

- Да, много, цял един друг човек!”

Е, това беше. Може би последното ми писмо! Благодаря Ти! Изпрати на Крис чехли, че ходи бос по пода, на Никола - нов коректор, че много силно натиска и ги похабява, на Валя – несесер с принцеса отпред, а на моите деца - здраве, светлина и когато станат големи хора, нека няма вече театър с кукли на конци, за да не сме се превърнали в градина, която само да поливат ...Моля Те!

Божидара Димова - Една българска учителка по всичко за деца в ІV клас

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ИванЧо 5 ИванЧо преди 1 година Профил на трол?
  ...идва ми малко като за "ракетата и космоса"......... "Другаркоо".., Не съм на тази възраст.,но ако посещавах училище,щяха да ме изключат за неизвинени отсъствия. Съжалявам за пораженията по тялото,които аз няма как да поправя,но вероятно може да има и друга причина за тях. Ако например се чува някакъв глас от храстите на път за работа,може би е по-добре първо да се посети пс виж още ›› ихиатър(възможно е причината да не се ражда в Големия мозък)...след това да се отиде до "МОЛ"-а за подаръци,и съвсем да не се мисли за работа... Мисля че космосът съвсем не е чак толкова черен..,съществуват и доста звезди които аз виждам. В този конкретен случай намирам попадение.След като имаме открита"Звезда" след това са се появили "планети"...та това си е цяла система..... На всички пожелавам по-весели и безинцидентни Коледи...и по-малко "Социални мрежи".......................................
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Стига с тоя цирк, даже и цял свят да прави тоя театър, пак няма да стане истина.
 • мнението на Бога за съблазните 3 мнението на Бога за съблазните преди 1 година Профил на трол?
  Съблазън=изкушение, прелъстяване, примамка, подмамка(синонимен речник) . Евангелие от Матей 18:"6 А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини. 7 Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дох виж още ›› ожда! 8 Ако те съблазни ръката ти или ногата ти, отсечи я и хвърли я; по-добре е за тебе да влезеш в живота куц или недъгав, отколкото с две ръце или с две нозе да бъдеш хвърлен във вечния огън. " Горко на тези, които лъжат съзнателно. Покайте се!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ето какво намерих в интернет за "дядо коледа": ww.bradva.bg/bg/article/article-155526#.XCIXmFxKjIU Потърсете и други исторически данни за тоя дядо и ще ви настръхнат косите. Помислете си, на какво учите децата!
 • кой е дядо коледа 1 кой е дядо коледа преди 1 година Профил на трол?
  Чета в горната статия, че дядо коледа се пише с главни букви и се питам това дали е поради незнание на правописа? С главна буква се пише Бог и името на главният Бог, Създателят, Йехова(ЯХВЕ). Употребата на главни букви се използва за означаване на особена почит, уважение. Та кой е дядо коледа? Всички знаят, че дядо коледа е лъжа. Знаете ли, кой е лъжец и баща на лъжата? Евангелие от Йоан 8:"4 виж още ›› 4 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е ЛЪЖЕЦ, и на ЛЪЖАТА БАЩА." Един несъществуващ старец но си подаръци и чупи нещо в тялото на авторката?! Най-големият подарък, който наистина е даден на хората е от Бога и това е Неговият Син, който освобождава от робството на дявола и вечното страдание в ада! Този подарък трябва да се цени, а не фалшивия заместител. Помисляли ли сте защо точно от север идва дядо коледа(санта клаус и т.н.)? Ето кой се стреми да заеме място на север: Исая 14:"2 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите; 13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, 14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния." Тази персона, която се стреми да бъде подобна на Бога, се нарича дявол и сатана и е най-големият имитатор. Дядо коледа е имитация, праобразът му е самият изгонен от Небесата ангел, който и досега е Божи противник и може само да имитира и изкушава хората да се бунтуват срещу Бога и Законите Му.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Твоите конци, "кукло" няма да се скъсат. Те са твоята "пъпна връв" дето те свързва с кукловода. На този хал сме от такива умници като теб. Твоята посредственост и глуповатост е трогателна. Тя е жилавата нишка която прави "конците" ти най-некъсащото се нещо на този свят.
  : 12 !
 • до 1.1 1.2 до 1.1 преди 1 година Профил на трол?
  Точно така, няма да се скъсат конците, с които Господ Исус Христос(ЯШУА ХА МАШИЯХ на еврейски) връзва вярващите в Него за Небесата и след време ще ги придърпа при Себе Си там ,горе в Рая и ще бъдат завинаги с Него. АлулуЯ и амин. Тези, които са свързани с кукловод като падналият ангел, когото днес изобразяват като някакъв дядо, ще го последват за вечността в огненото езеро. Така също и тези, кои виж още ›› то учат децата на лъжи и поклонение пред някакви "дядовци", а не пред Бога.
  : 8 !
Страхова невроза - симптоми и лечение
Страхова невроза - симптоми и лечение

Паническото разстройство, или така наречената страхова невроза е заболяване, което се характеризира със следните симптоми: необясними и непричинени...