X
 
 

Писмо до (дядо) КОЛЕДА. От една учителка на деца в четвърти клас

Автор: Божидара Димова
2411 7

Още от автора

Все пак реших да ти пиша. Писма пишат не само децата, а и нали всъщност всички сме пораснали деца? НЕ ЗНАМ ДАЛИ СЪМ ВЯРВАЛА ТОЧНО В ТЕБ ИЛИ В ОНОВА Голямото зад теб, което наричаме Коледна магия и Коледен дух? Каквото и да си, се радвам че съществуваш, поне в един месец от годината. /Трябва да внимавам за запетайките! Вече се изпитваме на тях и проверявам текстовете на децата. А какъв по-голям гаф, ако Госпожата греши?.../ Искам да Ти благодаря, че отново ме накара да уча и да обучавам по-малки от мен човеци. С тях, за да ни е по-лесно по математика се разбрахме, че приемаме какво е тя всъщност: „Може да ни научи как да прибавим Щастие и да извадим Тъга, да умножим Успеха и да разделим Нищетата и още – Няма Проблем без Решение.” И ако гледаме на живота като на задача за четвърти клас, непременно ще стигнем до верен отговор!/ Е, може и с малко помощ.../

По литература ни изпрати да разсъждаваме над съдбата на дървената кукла Пънч точно сега!.../ който е отварял учебниците на новите деца, знае че Пънч е кукла на конци в един театър./ Дотегнало му кукловодите да решават всичко вместо него и решил да среже конците и да избяга в цветната градина. Успял. Нямало ги удобствата – студ и корени вместо пържоли за храна. Пънч загинал в снега, но с усещането че е свободен и над него поникнало цвете... Разсъждаваме и пишем в тетрадките дали Пънч е бил щастлив? Само Валя изненадващо казва: „Бил е раздвоен в чувствата си!” За Крис и Никола отговорът е очевиден и прост. Поразсъждавахме какво ли би станало, ако всички които се чувстват кукли на конци, трябва да вземат решение за живота си. Дали страната ни ще се превърне в голяма градина с прясно израснали цветя, дали ще има просто една леха, или ще има тук-там самотни стръкчета. И ако е цяла огромна градина, дали пък ще има още театър с кукли на конци, дали ще има деца, които да се грижат за градината, а дали ще има кой да пази децата?...Времето ни притиска и трябва да минем на други теми и уроци, но внезапно си спомних, че на същата възраст в училище имахме открит урок по български език. /Обожавах учителката си./ В приказката беше намесен отрицателен герой- злият вълк. Тя ме вдигна, за да говоря за поуките. Аз обаче, съвсем спонтанно в „програмна реч” защититих вълка за самотата му и неразбирането към него. Тишината беше смущаваща. Дадох си сметка, че може би правя нещо нередно, което може да злепостави любимата учителка. Наведох глава и седнах. Оказа се, че сме получили две шестици – за нестандартно мислене и подход към материала. Отдъхнах си. Децата и сега са най-честните същества на планетата. Видях едно такова до себе си. Какво ли му готви Съдбата?...С децата учим и поговорки след всеки текст. Едната беше нова за мен: „Къртицата не може да научи орела да лети...” Ето, за тези уроци Ти благодаря. Усещам понякога, че си в клоните зад заснежения прозорец, който осветява думите ни.

Е, вече съвсем лично – Ти всеки декември се опитваш да отчупиш нещо от мен. Така ли ме проверяваш? Бедро, таз, ябълка, раменна лопатка, три ребра, пръст на лява ръка... Искаш вероятно да проверявам близките и приятелите си, които в най-големите виелици и класически ледове преминаваха Балкана от 5 града на страната, за да ме видят жива след изпитанията. Един мъж се превръщаше в снежен човек под валящия сняг, когато не го допускаха, същият който написа: „Траекторията на твоите чувства, докасва мислите на моите окръжности и ги превръща в допирателни.”...Когато миналата седмица Ти за пореден път ми изпрати кратка „телеграма”, защото Те бях забравила наистина, паднах лошо и едва стигнах до децата, защото ме очакваха. Сега се развървявам, но Той ми изпя /леко фалшиво/ „Зайчето си наранило лявото краче...” и май травмата в коляното отшумява... Благодаря Ти, каквото и да си!

Благодаря Ти и затова, че ме избра да бъда в „Комитета по посрещане и изпращане” на забележителни българки – Дани от Берлин, Светланка от Дюселдорф, Ани от Рим, Роси от Бра, Ваня от Мадрид, Наси от Атина, Вера от Нюрнберг, Вили от Париж и още и още от Лондон, Тенерифе, Монреал и къде ли не. Вчера с Ирина от Оренбург имахме необичайно утро - посрещнах я по тъмно на автогарата. Имахме час и половина само за най-важните неща – „Березовая” и шпроти, плюс нес кафе. Липсваше руската салата, но часът беше толкова необичаен, че за пълно меню не може да се мисли. Изпихме по напръстник за „незабравата”... и потеглихме всеки по задачите си.

В таксито си повтарях думите на една велика жена, Одри Хепбърн, която свързвам с филма „Край златното езеро” /ако не греша, но то си е мой спомен/:

„ - Много ли е нужно, за да си щастлив?

- Да, много, цял един друг човек!”

Е, това беше. Може би последното ми писмо! Благодаря Ти! Изпрати на Крис чехли, че ходи бос по пода, на Никола - нов коректор, че много силно натиска и ги похабява, на Валя – несесер с принцеса отпред, а на моите деца - здраве, светлина и когато станат големи хора, нека няма вече театър с кукли на конци, за да не сме се превърнали в градина, която само да поливат ...Моля Те!

Божидара Димова - Една българска учителка по всичко за деца в ІV клас

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИванЧо 5 ИванЧо преди 4 месеца Профил на трол?
  ...идва ми малко като за "ракетата и космоса"......... "Другаркоо".., Не съм на тази възраст.,но ако посещавах училище,щяха да ме изключат за неизвинени отсъствия. Съжалявам за пораженията по тялото,които аз няма как да поправя,но вероятно може да има и друга причина за тях. Ако например се чува някакъв глас от храстите на път за работа,може би е по-добре първо да се посети пс виж още ›› ихиатър(възможно е причината да не се ражда в Големия мозък)...след това да се отиде до "МОЛ"-а за подаръци,и съвсем да не се мисли за работа... Мисля че космосът съвсем не е чак толкова черен..,съществуват и доста звезди които аз виждам. В този конкретен случай намирам попадение.След като имаме открита"Звезда" след това са се появили "планети"...та това си е цяла система..... На всички пожелавам по-весели и безинцидентни Коледи...и по-малко "Социални мрежи".......................................
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Стига с тоя цирк, даже и цял свят да прави тоя театър, пак няма да стане истина.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • мнението на Бога за съблазните 3 мнението на Бога за съблазните преди 4 месеца Профил на трол?
  Съблазън=изкушение, прелъстяване, примамка, подмамка(синонимен речник) . Евангелие от Матей 18:"6 А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини. 7 Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дох виж още ›› ожда! 8 Ако те съблазни ръката ти или ногата ти, отсечи я и хвърли я; по-добре е за тебе да влезеш в живота куц или недъгав, отколкото с две ръце или с две нозе да бъдеш хвърлен във вечния огън. " Горко на тези, които лъжат съзнателно. Покайте се!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ето какво намерих в интернет за "дядо коледа": ww.bradva.bg/bg/article/article-155526#.XCIXmFxKjIU Потърсете и други исторически данни за тоя дядо и ще ви настръхнат косите. Помислете си, на какво учите децата!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • кой е дядо коледа 1 кой е дядо коледа преди 4 месеца Профил на трол?
  Чета в горната статия, че дядо коледа се пише с главни букви и се питам това дали е поради незнание на правописа? С главна буква се пише Бог и името на главният Бог, Създателят, Йехова(ЯХВЕ). Употребата на главни букви се използва за означаване на особена почит, уважение. Та кой е дядо коледа? Всички знаят, че дядо коледа е лъжа. Знаете ли, кой е лъжец и баща на лъжата? Евангелие от Йоан 8:"4 виж още ›› 4 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е ЛЪЖЕЦ, и на ЛЪЖАТА БАЩА." Един несъществуващ старец но си подаръци и чупи нещо в тялото на авторката?! Най-големият подарък, който наистина е даден на хората е от Бога и това е Неговият Син, който освобождава от робството на дявола и вечното страдание в ада! Този подарък трябва да се цени, а не фалшивия заместител. Помисляли ли сте защо точно от север идва дядо коледа(санта клаус и т.н.)? Ето кой се стреми да заеме място на север: Исая 14:"2 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите; 13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, 14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния." Тази персона, която се стреми да бъде подобна на Бога, се нарича дявол и сатана и е най-големият имитатор. Дядо коледа е имитация, праобразът му е самият изгонен от Небесата ангел, който и досега е Божи противник и може само да имитира и изкушава хората да се бунтуват срещу Бога и Законите Му.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Твоите конци, "кукло" няма да се скъсат. Те са твоята "пъпна връв" дето те свързва с кукловода. На този хал сме от такива умници като теб. Твоята посредственост и глуповатост е трогателна. Тя е жилавата нишка която прави "конците" ти най-некъсащото се нещо на този свят.
  : 12 !
 • до 1.1 1.2 до 1.1 преди 4 месеца Профил на трол?
  Точно така, няма да се скъсат конците, с които Господ Исус Христос(ЯШУА ХА МАШИЯХ на еврейски) връзва вярващите в Него за Небесата и след време ще ги придърпа при Себе Си там ,горе в Рая и ще бъдат завинаги с Него. АлулуЯ и амин. Тези, които са свързани с кукловод като падналият ангел, когото днес изобразяват като някакъв дядо, ще го последват за вечността в огненото езеро. Така също и тези, кои виж още ›› то учат децата на лъжи и поклонение пред някакви "дядовци", а не пред Бога.
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Арестуваха сина на Аня Пенчева заради побой

Синът на Аня Пенчева и състезател по мотокрос - Ангел Караньотов и негов приятел са задържани заради побой над 39-годишен софиянец. Инцидентът...