Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кевин Спейси и 5 трудни за преглъщане истини

27 Thursday 2018, 11:28 часа • 7026 прочитания

Кевин Спейси е толкова добър актьор, че превърна реалния живот във филм и тотално ни обърка сетивата с изненадващо пуснатото в YouTube канала му видео “Let Me Be Frank”. Ако още не сте го гледали – направете го веднага и се върнете да си поговорим, аз ще ви изчакам тук, нямам бърза работа.

Гледахте ли го? Смразяващо, нали? Този човек тотално ли е полудял? Или просто е безкрайно дързък? Или е толкова уверен в невинността си, че си позволява да пусне това видео, само за да може после да се върне с гръм, трясък и високо вдигнат среден пръст към Холивуд? Или може би иска да се върне в “House of Cards”? Или просто осъзнава, че съдебният му процес няма да мине добре и иска да се сбогува подобаващо с актьорската си кариера? Или от всичко по малко?

„Франк” говори така, сякаш до едно време говори на точно определен човек, а след това – на по-широка публика. В началото привидно признава, че не е светец и че извършил определени неща („И вие ми се доверихте. Макар да знаехте, че не бива”). След това опитва да каже, че цялата история с обвиненията към него не е толкова проста, колкото изглежда („И двамата знаем, че никога не е толкова просто – нито в политиката, нито в живота”), но бързо влиза в режим на страховито самооправдание („В живота и изкуството нищо не е изключено”). После става ясно, че все пак нещо се е случило, но не е чак толкова черно, колкото бива описвано („Ако не съм си платил цената за нещата, които и двамата знаем, че съм извършил, определено няма да си платя за нещата, които не съм извършил”) и следва ударна увереност („Увереността ми расте с всеки изминал ден, че скоро ще знаете цялата истина”). За финал Спейси ни дава още храна за размисъл с доста самоуверените реплики „Заключенията мога да бъдат толкова измамни... липсвам ли ви?”. И цялото нещо ме кара да се чудя... само аз ли имам чувството, че Кевин Спейси ни направи трейлър към съдебния си процес, в който загатва какво точно е направил и какво не, но трябва да гледаме филма докрай, за да разберем пълните подробности? Уау.

Може би тук е редно да си припомним какво точно знаем досега за обвиненията срещу Спейси. В общи линии знаем, че става дума за сексуални нападения срещу мъже, някои от които непълнолетни. Наистина ни беше трудно да преглътнем факта, че този иначе брилянтен актьор може да се окаже чудовище. Някои така и не успяха да разграничат човека от артиста. Но както дори най-възмутените не могат да отрекат актьорските му качества, така и най-големите фенове на „House of Cards” не могат да отрекат, че май-май Спейси е виновен и наистина може и да е чудовище. Обвиненията срещу него вече идват от 30-ина мъже, което е сериозна бройка, но ако ги прочетете, ще откриете, че доста от тях са пренебрежими. Само за пример: „Той ме погали по бедрото, когато бях на 18, и то докато баща ми беше в стаята”. И ето тук идва времето да си кажем някои трудни за преглъщане истини.

Трудна за преглъщане истина №1:

Ако си мъж и друг мъж без позволение те погали по бедрото, сграбчи ти задника, хване те другаде, а ти не му отвърнеш с тупаник в лицето, значи... извинявай, но не си съвсем мъж. Да беше жена, да се уплашиш, да се вцепениш от страх от физически по-силния човек срещу теб (не казвам, че жените са „слабия пол”, а заявявам научния факт, че мъжете по принцип са устроени по-силни физически) – щеше да е разбираемо. Но... ти си мъж бе, пич! Дори да си гей – отвърни, мъж си, дай на навлека да разбере, че не е окей така! Как ще си мъж, някакъв ще те опипва, а ти ще стоиш и ще търпиш??? Веднага ще го блъснеш, удариш, изриташ, ще направиш НЕЩО, вместо НИЩО. Да, Кевин изглежда като здравеняк, но я всеки мъж, четящ тук, да каже дали не би отвърнал на подобно посегателство? Или да си признае какво предпочита – да бъде набит, или да бъде изнасилен? „Еми... синините се лекуват, достойнството – не.” – това си мислят 99.9% от мъжете, сигурен съм.

Трудна за преглъщане истина №2:

„Невинен до доказване на противното” все още важи, колкото и да се старае отдавна опороченото #MeToo движение да постигне обратното. Не ме разбирайте погрешно, моля ви – абсолютно вярвам, че болшинството от жертвите в #MeToo наистина са жертви на шибани крийпове. Жертвите на Харви Уайнстийн, Бил Козби и най-вече тези на мръсния педофил Лари Насар заслужават да видят насилниците си наказани и да получат поне малко възмездие, за да могат да продължат някак живота си след преживения ужас. Но колко бързо, без съд и присъда, бяха пратени в изгнание Луи СК, Азиз Ансари и, разбира се, Кевин Спейси? Луи СК, задето мастурбирал пред жени (от които предварително е искал разрешение да го стори), Азиз Ансари, задето някаква жена му е дала объркващи сигнали (и Мат Деймън отнесе нападки, задето каза, че на него това му звучало просто като лоша среща) и Кевин Спейси, за... добре де, доста по-тежки обвинения, признавам. Но кои от тях са доказани? Вярно, че той не отрече категорично за посегателството към 14-годишния по онова време Антъни Рап, но не го и потвърди, а и присъда все още няма. Може и да проима, но засега нека не забравяме, че Кевин Спейси все още е невинен до доказване на противното.

Трудна за преглъщане истина №3:

Ако си на 14 и някой 26-годишен те покани на парти в дома си – мисля, че можеш да заподозреш за какво те кани. Не си на 9. На 14 си. Малък си, викаш? Прабаба ти сигурно е родила на 14. Дедите ти са си давали живота на военния фронт на 14. На 14 не си чак толкова малък. Съжалявам за грубостта на тази истина, но я си спомнете какво правихте вие на 14? Аз помня, че моите съученици на 14 ходеха на двудневни купони, пиеха евтина водка и правеха секс. Аз бях задръстеняк и интроверт, та предпочитах да играя Diablo вместо да ходя на купони, но и на 14, колкото и да бях тъп и задръстен, знаех, че ако 26-годишен мъж ме покани на купон у тях, ще е добре да откажа. Естествено, не искам да виня Антъни Рап, защото явно наистина е жертва в случая (чакаме доказателства), но историята му все още ми звучи твърде странна и малко като „Аз бях невинно детенце, а той – изверг”. Хубаво, изверг е, но какво точно правеше ти на този купон, Антъни? Играеше си в пясъчника ли? Или пиеше алкохол и се радваше на вниманието на батковците? Само питам. И се сещам за онова 15-годишно момиче, върху което уринира рапърът R Kelly и това, което каза комикът Дейв Шапел в един свой стар, но култов стендъп – на 15 вече си достатъчно голям, за да знаеш дали искаш някой да уринира върху теб. Ако си на 15 и все още не знаеш дали си окей с това или не – значи те чака доста тежък житейски път занапред. 

Трудна за преглъщане истина №4:

Абе... Кевин Спейси май-май си е педофил. Така де, твърде много фактори сочат към това. Обвиненията към него са свързани предимно с млади момчета, актьори от гилдията са склонни да вярват във въпросните обвинения, говори се и за присъсвието му на разни милиардерски педофилски партита, а историите на предполагаемите му жертви, макар и да не завършват с изнасилване, често звучат стряскащо реалистично и описват сходен подход от страна на Спейси. Пък и той очевидно обича да пипа, но колкото и велик и властен да си, не можеш да си позволяваш да пипаш там, където не ти е позволено. Нямаш право да сграбчваш задници, бедра, да пускаш ръце, да правиш грозни сексуални намеци – независимо дали си брилянтен актьор, продуцент, комик, или президент на САЩ, независимо дали го правиш с мъже или жени. И ако не си педофил, трябва поне да можеш да отговориш категорично на елементарния въпрос „Не, не бих посегнал на 14-годишен, пък дори да съм пиян”.

Трудна за преглъщане истина №5:

Тези 3 минути на “Let Me Be Frank” са по-добри от целия последен сезон на “House of Cards”. 

След 7 януари, когато се очаква Кевин Спейси официално да бъде изправен пред съда, може да проимаме още трудни за преглъщане истини. Все още не искам да вярвам, че любим актьор, особено от такава класа, може да е чудовище. Затова хем искам ако е виновен, да си понесе наказанието, хем не искам да го губим от екрана. И си мисля за компромисен вариант. Така де, дано не се наложи, но ако все пак Кевин Спейси влезе в затвора... дали няма да могат да му измислят да играе нещо от там?

Георги Емилов
Георги Емилов Колумнист
Новините днес