Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пазаруваме? На принципа "Нищо излишно"

19 Saturday 2019, 09:30 часа • 1024 прочитания

Мнозина от нас пазаруват по интернет, всички пазаруваме от физическите магазини, а физическите магазини зареждат от доставчици. Така се върти търговията. Някои сами произвеждат продукция и я продават, други предпочитат да работят с производители и само да препродават. Но всички ние имаме потребността да се снабдяваме с храна, дрехи и обувки в градски условия. Всички сме потребители на големия магазин, наречен свят. Но се оказва, че ни липсва потребителска култура, която е възпитавана на Запад години преди ние да станем демокрация.

Как да пазаруваме? Всички си задаваме този въпрос. По празниците взимаме заеми или изхарчваме почти всичко, за да заредим хладилника, трапезата и да купим подаръци. Минава месец да си стъпим на краката. Идват Свети Валентин, после Осми март - отново разходи. Април е време да платим данъци. Май празнуваме Гергьовден, пак разходи. Юни и юли заделяме за почивка, август ходим на почивка. Септември се стягаме за работа и ако имаме ученици, купуваме училищни принаджежности. Октомври теглим чертата и сме на червено. Ноември е черният петък и харчим на джоб. Пак идва декември и се въртим отново в същото. Разковничето е да ни остават пари след пазаруване, за да не закъсваме. Да харчим по-малко, отколкото изкарваме или поне това е съветът на специалистите с готини костюми, които се явяват по телевизиите. Ако имаме повече, отколкото харчим, ще живеем добре.

Как да пресечем порочната практика на безмисленото пазаруване? Първо трябва да си зададем въпросът, имаме ли необходимост от това, което искаме да купим? Ако нямаме и цената е скъпа, не купуваме. Ако е евтино, купуваме само 1, не 2, не 3. Излишните вещи наторват бюджета, заради тях имаме нужда от допълнителни мебели, след това от още стаи и накрая от ново, по-голямо жилище, ако трупаме безразборно и не изхвърляме, не подаряваме и не разпродаваме.

Купувайте толкова книги, колкото е възможно да прочетете в свободното си време. Купувайте филми на DVD, защото заемат малко място и не са толкова скъпи, като Blue Ray. Направете си план как да харчите за развлечения. Ако ходите на ресторант на заплата, на кино 2 пъти в месеца и 1 път на театър или опера, няма да харчите много. Кина, като "Влайкова", "Одеон", "Люмиер", предлагат добри филми на разумни цени за билет. Много от филмите са европейски и азиатскки хитове. Няма да гледате американски продукции, но е прекрасно, че ще се докоснето до една по-красива и различна кинематография, като френската, италианската, испанската, японската, корейската и др. 10 лв. за билет за кино, общо 20 лв. на месец, 20 лв. за ресторант и 20 лв. за театър или опера са общо 60 лв. Не е толкова голяма сума, която един работещ да не може да покрие.

DVD с хубав филм или анимация има и за 3-4 лв., ако знаете от коя книжарница или онлайн магазин да си купите. Хубава книга 1 път в месеца е 15 лв. И станаха 100 лв. за развлечения, които ще ни повишат качеството на живот. (съзнателно не говорим за Замунда, защото не искаме да поощряваме пиратството)

200 лв. за сметки, 200 лв. за храна на човек или по 50 лв. на седмица, което е напълно достатъчно, освен ако не обичате гулая. 

До тук станаха 500 лв. 50 лв. за дрехи всеки месец и 30 лв. за лекарства и достигнахме разход 580 лв. Ако не живеете поднаем, това означава, че може да спестявате винаги малко пари, които да похарчите за удоволствия. 

Има хора, които събират списания. Списанията тежат, натоварват мебелите, когато са купчина, могат да счупят някой рафт и като ги прочетете, вече не са интересни. Затова не колекционирайте, а продавайте или заменяйте излишните броеве. Разходите за книги може да намалите, като се запишете на библиотека. А за кино, като посещавате безплатни прожекции. Някои самодейни театри, също изнасят безплатни представления.

На делфийския храм било изписано "Нищо излишно", изчистена и семпла като послание философия, която предшества днешния минимализъм. Ако купуваме само това, от което имаме необходимост, ще спестим пари и няма да ни се налага да взимаме заеми.

Новините днес