X
 
 

Не заслужаваме добри новини

Автор: Георги Емилов
1626 10

Още от автора

Обичаме да ревем, че по новините дават само гадни новини – убийства, изнасилвания, грабежи, побоища, тероризъм, бедност, разруха, неправда, наглост, напрежение, плачещи баби, богати и дебели политици, шокиращи жълти и кафяви сензации – но реално точно това заслужаваме като нация. Защото дори когато се появи хубава новина, дори да изглежда невъзможно да бъде превърната в лоша, я опорочаваме. Не вярвате? Я тогава да направим един тест. Представете си следната (реална) новина:

„8-годишно дете прочете 111 книги за една година“.

Каква беше първата ви реакция? Беше ли „Браво, това е страхотно!“, или веднага ви плъзнаха из ума мисли като „Да бе, друг път!“, „Как пък го определиха?“, „Ще си развали очите!“, „Сигурно няма приятели!“ и прочие? Ако не сте си казали „Браво, това е страхотно!“ – значи сте част от проблема и си заслужавате да плувате в гъстото кафяво блато, където медиите и псевдомедиите ви заливат с любимите ви гадни (и често фалшиви) новини от отходните си тръби. Но ако сте от хората, които са си казали „Да бе, що за човек би казал нещо лошо срещу такава новина?!“ – просто си дръжте шапките, защото ще ви цитирам само част коментарите (някои от които бяха изтрити впоследствие) под новината, публикувана във Facebook страницата на NOVA. Коментиращите изобщо не се съобразяват, че детето и родителите му също може би ползват Facebook и четат коментари и изобщо не сдържат странната си, неразбираема за мен злоба. Вижте какво имат да кажат някои от тези хора, когато, нека си припомним – става въпрос за дете на 8 години. Без редакции (за да си проличи кой чете и кой не):

• Дано има и абонамент за офталмолог

• От много четене доста хора са превъртяли ...и какво ли не още .пази боже

• Да Спортува повече!

• Това, че взима книга от библиотеката всеки ден, не означава, че я чете.

• Лишено от детските игри и приятели един ден ще се отрази ...

• А кога си учи уроците!!!?? И,ходи на училище!???

• Добре е че чете детето,но да излезе навън и да се движи,че такива пухкави като него пълнят болниците...

• Ако детето е хвалено, стимулирано да постига количество, резултатът ще е асоциализация и психически отклонения.

• Като порасне няма да има с кого да си говори и ще я обхване депресия и ше се самоубие. Изкарайте я на вън да играе с другите деца!

• Тъпите му родители ще го прецакат да е болно и да му се смеят в училище.

• Как сечете 300 книги за една година то дане сериал 

Ей, не може да му се угоди на българина, а? Че даже и от психология разбира! Всъщност, специално заради пасмината от илитерати, които не могат да прочетат една книга за 111 години и затова не вярват, че могат да бъдат прочетени 111 книги за една година (повече от възможно е, да не говорим пък ако са детски по 100-200 страници – никой не казва, че е прочела „1984” и „Война и мир”), се разрових, разпитах и проверих. Момичето се казва Илияна и е от Силистра. Обожава да чете, пее, печели награди за пеене от международни конкурси, излиза с приятели и няма никакви проблеми с уроците. Просто едно щастливо, лъчезарно, четящо, талантливо дете, което може само да бъде за пример не само на връстниците си, но и на възрастните, които са изгубили (или никога не са имали) способността да се зарадват искрено на нещо, защото злобата им ги е стиснала за гърлата и не им позволява. Или защото никога не са изпитвали радостта от това да прочетат книга докрай, освен когато са ги накарали насила да прочетат „Под игото“ в 5 клас.

Не познавам нито детето, нито родителите ѝ, нито учителите ѝ – просто исках веднъж да се зарадвам на хубава новина, но не успях. Затова и реших да разпитам наоколо, да опровергая скапаните скептици и да докажа поне за своя собствена утеха, че хубави новини като тази наистина могат да съществуват. Вярно, скоро може би добрата новина ще бъде „Дете бе хванато да чете в метрото”, а след още няколко поколения разплод на такива като коментиращите, четенето няма да е новина, а престъпление, така че бързам да се порадвам на тоя род новини, докато още ги има.

Ще ми се да кажа и на Илияна, и на родителите ѝ, и на учителите ѝ, че явно се справят страхотно и никога не трябва да се оставят да ги демотивира някаква шайка илитерати, колкото и голяма и креслива да е тя. Любовта към книгите винаги ще бъде по-силна и ще заглушава жалките писъци на злобните мижитурки, чието единствено щастие е в това да причинят болка някому. Но съм сигурен, че няма да успеят в този случай, колкото и да им се иска. Това 8-годишно дете е прочело повече книги от всички тях, и то дори да не е прочела 111-те книги от корица до корица, а цялото това нещо да е една масивна конспирация, целяща да накара илитератите да се почувстват тъпи.

Надявам се Илияна и семейството ѝ да продължават в същия дух, защото дори да не го осъзнаваме, имаме огромна нужда от такива добри новини. И дано продължат да ги създават!

… макар че изобщо не ги заслужаваме.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Авторе, не ти определяш кой какво заслужава, не се вживявай в тази роля, по-скромничко. Аз съм чел и в пъти по-добри и интересни новини от тази. Родителите на детето го пробутват по медиите, а може и да послъгват за броя прочетени книги. Искам да ти кажа, че това изобщо не помага за развитието на културата на една нация. Аз сам търся добрите новини и ги намирам, защото в Интернет можеш да търсиш, виж още ›› каквото си поискаш. Много такива новини за деца, които са едва ли не гениални съм слушал. Преди щях да се възхитя на такава новина, но тези деца невинаги са толкова способни. Точно защото дълго време съм се възхищавал на подобни новини, сега не им се възхищавам и будят у мен съмнения. Иначе съм си пълен оптимист за България и знам колко умни деца има в нея, много са. Конкретната новина е, зада има някаква новина, просто за да има някаква новина.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Някой май се е припознал в текста? Сам търсиш новини ама тук ти говорят за новините на Нова ТВ, там гледа половината народ. Аз познавам това семейство и са изключително скромни хора и не си бутат детето никъде. То е прекрасно детенце а ти очевидно си същия като засегнатите в текста на този автор -- само където се мислиш за по-различен с нещо. Престанете да злобеете!
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Харесах отговора Ви на моя коментар, добре е да пише познат на родителите, за да поясни повече. Аз не злобея и се разграничавам от хората, които злобеят, просто имам съмнения, това е по-различно. Не бих искал да се припознавам в подобна статия. Ето, казахте ми къде е новината. Надявам се детето наистина да е умно, щом го познавате. Приемам нещо и не искам да засягам никого, просто да е нещо сериоз виж още ›› но. Но щом Вие познавате детето, доверявам се на мнението Ви, както и за родителите му.
  : 0 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Харесах отговора Ви на моя коментар, добре е да пише познат на родителите, за да поясни повече. Аз не злобея и се разграничавам от хората, които злобеят, просто имам съмнения, това е по-различно. Не бих искал да се припознавам в подобна статия. Ето, казахте ми къде е новината. Надявам се детето наистина да е умно, щом го познавате. Приемам нещо и не искам да засягам никого, просто да е нещо сериоз виж още ›› но. Но щом Вие познавате детето, доверявам се на мнението Ви, както и за родителите му.
  : 0 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За мен би било срамно да се отнася за мен такава статия. Аз се радвам най-вече на такива новини, а не на лоши.
  : 0 !
 • Анонимен 3.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За мен би било срамно да се отнася за мен такава статия. Аз се радвам най-вече на такива новини, а не на лоши.
  : 0 !
 • Баба Кута от Редута 2 Баба Кута от Редута преди 1 година Профил на трол?
  Тиквата пък е прочел само една книга/два пъти/ - "Винету", ДрагалЪвския Ай дук и Цурщо Молитвата - повече,а я вижте до къде стигнаха !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тъмноочилата бабишкеро, поне съзнаваш ли колко си тъпа?
  : 0 !
 • 1 преди 1 година Профил на трол?
  Бях се навъсила да споря че заслужаваме добри новини, но прочетох текста и разбрах защо е прав автора. Как може да казват на 8-годишно дете да ходи да се самоубие и че било дебело и куп такава помия????? Ами те децата четат фейсбук повече от родителите, не ги ли е срам тия хора???? Такова слънчице изглежда детенцето, как може да има толкова злоба у човека????
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Така е, злобни хора, дете да мразят. То всяко дете е едно слънце.
  : 0 !
Рецепта на деня: Салата с ориз и ролца от раци
Рецепта на деня: Салата с ориз и ролца от раци

Днес ви представяме рецепта на салата с ориз, ролца от раци и ананас. Продукти: 1 консерва (340 г) царевица 150 г варен ориз 200 г ананас...