X
 
 

Как се пише есе?

Автор: Георги Емилов
7686 6

Още от автора

Есе се пише с три букви – „Е”, „С” и не щеш ли – още едно „Е”. В определени случаи (особено когато има шанс да спечелиш къща) е възможно да размениш местата на първото и последното „Е” без да се променя значението на думата, което е просто феноменално. Пробвайте сами сега. Уау, нали? Пак е есе! На това му се вика „палиндром”, между другото. Това е, когато четеш една дума или фраза отпред назад и тя си остава същата – като например „боб” или „дебел лебед”. Ето, виж, още сме на първия абзац, а вече научаваме нови неща, има напредък, не е ли страхотно?

Не, сериозно. Масовото писане на думата „есе” под новината е стряскащо разкритие за нивото на образователната система в България, която явно не успява да изплюе от конвейра си хора, способни на критично мислене. Не само това – тя е изплюла (да не кажа друга дума) хора, които явно никога през живота си не са чували фразата „напиши есе” и не мога да си представя как е възможно това, освен ако са учили само до IV клас.

Но пък от каква позиция точно се подиграваме на хората, че са написали „есе” с надеждата да спечелят къща в Канада? Не помисли ли някой, че тези хора може би просто са уморени от беднотия? Че жадуват емиграция, или поне да пътуват? Да се почувстват и те добре? Да поемат глътка въздух над блатото, в което се чувстват в България? Да не си броят стотинките за всяка покупка? Да не се чудят как да свързват двата края? Значи ли, че щом тези хора показват надеждата си по този начин, са тъпи?

Всъщност... да.

А пък да се напише есе не е особено трудно. Ако сте ученици е по-трудно, защото поне от моя ученически опит си спомням, че всеки учител си имаше някакви свои извратени виждания за есето, с които е добре да се съобразите, ако искате високи оценки. Правил съм си експеримент с това да напиша есе, в което нарочно защитавам тезата, че Антигона е крепост – и учителката ми писа две оценки. 2-ка, защото тезата е болезнено невярна, но и 6-ца, защото я бях защитил перфектно и си бях подредил есето идеално – увод, теза, аргументация, антитеза, аргументация, още от същото, заключение.

От друга страна обаче есето може да бъде и измамно лесно. Чувал съм всякакви неща като съвети за писането му, най-честото от които е „Просто си напиши мнението”. Да, то е важна част от есето, но не може да се мине само с него. Есето трябва да включва най-вече теза и аргументация – чрез въпроси и отговори, тези и антитези и прочие. Началото и финалът също не бива да бъдат подценявани, защото лошото начало може да накара четящия го да гледа на целия текст надолу с по-критично око, а лошият финал може да остави лош вкус дори след добър текст. Реторичните въпроси също могат да са ви добри приятели.

Този текст, между другото, до голяма степен е есе. С редуване на тези и съответните им антитези. Някой учител да каже, че отдавна не ми се е налагало да пиша такова.

Само моля по-бързо, че имам къща да печеля!

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Кърджалиец 5 Кърджалиец преди 9 месеца Профил на трол?
  Предполагам, че някои са написали "есе" на шега, както е във вица: Минава човек покрай пост и постовия извиква - Стой! Кажи парола! - Парола! - Добре, минавай!!! :)
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мисля, че правилно се изписва рИторичен, не както по-горе рЕточичните !!!!!!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Правилно си е изписано, дублетни форми са, стига търсихте под вола теле. Потърсете в гугъл, преди да пишете глупости. РетоЧичен... тъпак...
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  toi aftora e napisal cqlo ese na tema kak sa pishe ese. Golqm trud e fyrlil no uwi nikoi ne mu go izkaral dokraq ahaha
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Есе
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ЕСЕ.
missing image
Facebook изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Facebook фалшиви профили вече са 5,4 милиарда, обяви компанията, след поредната порция заличаване на акаунти. "Подобрихме...