X
 
 

Анатомия на училищното насилие

Автор: Полина Пешева
1322 7

Още от автора

Повече от една трета от българските ученици са жертва на насилие в училище. Освен да се води статистика и отчита дейност нищо не се случва и нищо не се променя.

Както за всеки родител неговото дете е най-доброто, така и никой учител не желае да признае, че в неговия клас има агресивно дете, което тормози останалите. Обикновено това е дете, което има поне един или двама последователи. Не е задължително тези последователи да са агресивни, те са „избраните“ и не стават обект на обиди.

Най-неприятното в случая е, когато едно дете, което е възпитано да не посяга и да не използва обидни думи е в училищна среда и пряко или косвено попадне в полезрението на агресивното дете. В този случай то се превръща в обект, който е подложен на постоянно дразнене, но също така и в жертва на вербално насилие.

Въпреки това за учителя, проблем все още няма. Той знае, че има агресивно дете, което тормози останалите, но предпочита да не се намесва докато няма физическо проявление на насилието. Постепенно той става свидетел и съучастник в това насилие.

В един момент на жертвата ѝ омръзва да чува обидни „обръщения“ и започва да се защитава с думи. Тогава насилникът посяга, я жертвата инстинктивно се опитва да се защити. Дори и да не удари своя насилник, той - насилникът вече е привлякъл вниманието и често симулира силна болка, все едно е ударен (добре заучено поведение).

Всички започват да съчувстват на насилника и порицават жертвата, често под ръководството на учителя. Учителят, който е бил безучастен свидетел на вербалното насилие, в този момент застава на страната на насилника и заплашително размахва пръст на детето, което е било обиждано и строго му казва, че всяка проява на агресивно поведение е забранена.

Така обикновено започва училищното насилие - още в предучилищните групи или в първи клас. Какво научава насилникът от реакцията на учителя? Той открива границата, до която спокойно и необезпокоявано може да оказва тормоз под формата на обиди и грубо отношение, а едновременно с това разбира, че това поведение не подлежи на санкции и наказания. Жертвата разбира по детски значението на израза „Всички животни са равни, но някои са по-равни“ и ѝ се внушава, че си заслужава обидите след като и учителят не реагира отрицателно. А още по-лошото е, че при най-малкият опит на жертвата да се защити получава етикетът „агресивно дете“.

Ще кажете работата на учителя е да учи децата. Ако това е така не е правилно да допуска размяната на обидни и често доста нецензурни думи. С подобно поведение учителят показва на насилникът, че не всяко противоправно поведение се наказва, а на жертвата се внушава, че сама си е виновна.

Затова, ако искаме да изкореним насилието в училище е време учителите да спрат да бъдат съучастници на насилниците. Разбира се, не всички са такива. Но е достатъчно да бъдат някои. 

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Приберете си децата вкъщи бе, не ги пращайте на училище, гледайте си ги, възпитавайте си ги и когато синчето ви ухапе - погалете го, щото като ви утрепе с брадвата няма да можете.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз съм учител. Разбирам, че тук от един или няколко случая се прави генерално обобщение. Обаче истината за насилието между децата е налице. Истинския проблем тук е, че на учителя са му отнети всички инструменти, с които да се справи ефективно проблема . Все едно да искаш от монтьора да ти оправи колата с нокторезачката ти.
 • учител 5 учител преди 8 месеца Профил на трол?
  Това е абсолютна глупост! Учител съм от 26 години и никога не съм игнорирала такова поведение. В момента имам няколко такива деца в клас и провеждам всекидневни срещи с родителите им , не ги оставям "на мира" докато не намеря приемливо решение. Така че не пишете за неща, които не са ви познати.
 • Тодор 4 Тодор преди 8 месеца Профил на трол?
  Точно така е! Единствено трябва да се направи корекцията, че насилието се проявява още в детската градина и децата, тормозещи по-малките и по-слабите от тях са ясни още от този момент. Учителите се страхуват да вземат отношение, директорите се скатават и правят на умрели лисици и в крайна сметка насилникът отива в училище и продължава да упражнява занаята си там. А неговите родители обвиняват всич виж още ›› ки останали за агресивността, невъзпитаността и диващината на своето отроче. Мисля че е време районните полицейски инспектори да отидат до детските градини и да обяснят на децата какво бива и какво не бива да се прави.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Абсолютно вярно! Точно това се получава,че се защитават насилниците и се толерира такова поведение! Най- трудно се доказва вербалния тормоз! Насилниците използват моментите,когато са насаме с жертвата и я обиждат и дразнят,а когато жертвата реагира накрая,тя е посочена от учителите за агресор. Детето,тормозено то, се свива в себе си ,става стресирано и успехът му се понижава,самооценката му се пон виж още ›› ижава и учителят го сочи за проблемно. А насилникът се оправдава,че го е страх от жертвата... Същите примери ,за съжаление, ни обгръщат отвсякъде в обществото. Тези,които чрез насилие постигат материални благополучие,винаги играят ролята на жертва в обществото и за съжаление съдът често наказва тормозените,а не насилника. Никой не иска да търси причините,а само следсвието!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това е абсолютната истина и тук не виждам какво общо има стажа и кой какво учи. Отглеждаме си аутсайдери и психопати а учителите са в основата на това след родителите и свръх загрижените баби.
 • Един учител 1 Един учител преди 8 месеца Профил на трол?
  Тази авторка колко години учителски стаж има, че си позволява да учи учителите какво да правят?