X
 
 

Седемте рилски блата все още са красиви

Автор: Мая Джамбазова
2446 5

Още от автора

През 2017 г. имах възможността да се кача до Рилските езера. Оказа се, че са доста замърсени, но все така красиви. Хората не пазят природата, а това е проблем, тъй като езерата в Рила губят от дебита си, заради замърсяване, колкото и парадоксално да звучи, с урина.

За съжаление "интелигентният" български турист, използва всяко храстче и камъче за тоалетна. От там влагата и бактериите от човешката урина се просмукват във водата на Рилските езера. В тях започват да растат паразитни растения, които изпиват от водата на езерата. И така например Рибното езеро е мътен жабуняк, който отблъсква с вида си.

Хижата до Долното и Рибното езеро е изкъртена и необитаема. Другата хижа, до която стига лифта, е занемарена, а тоалетната е най-посещаваната й част. Пътеките до езерата са стръмни, не са добре трасирани и са само за опитни планинари, защото са каменисти и стръмни.

Лифтът тръгва преди да си се качил. Задържат го за секунда, колкото да скочиш на седалката и с риск да паднеш от 15 метра, седалката потегля.

Но има и находчиви местни хора, които предлагат на туристите изкачване до езерата с джип, така че да не се строполиш от лифта, ако не успееш да се наместиш на седалката.

Езерата са изключително красиви, дори и силно замърсени, каквито са в момента. Най-достъпни са Долното езеро, Рибното езедо, Близнаците-Горен Близнак и Долен Близнак, по-високо е Бъбрека, където в края на август има паневритмия. Почти непристъпни са Окото и Сълзата, като само добре екипирани опитни в изкачванията в планина могат да стигнат до тях.

Ако посещавате Седемте рилски езера, имайте предвид изброените по-горе некомфортни обстоятелства и не обръщайте внимание на човешките мръсотии в тях.

А иначе, природата е красива и сигурно ще ни докаже, че може да се възстанови, даже и от човешките нечистотии.

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 10 потребители
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4 ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 месеца Профил на трол?
  От нейните публикации имам чувството, че Мая Джамбазова е випускничка на помощно училище...
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Това са глупости за лифта,за урината,направо нямам думи. Пътеките са стръмни да,ама пък само за най опитни планинари....? А глобата на Беар е пълен абсурд!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Да се забранят "юнашките " хора.Известно е,че след навлизане в студена вода,се пикае.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Какво значи "лифтът тръгва, преди да си се качил". Всички лифтове, на които съм се возила, се качваш в движение. Какво е това - спрял лифт и се качваш???
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  И това през 2017та!!!!! А колко паплач се извърви от тогава - какво ли е сега?
Дневен хороскоп за 19 януари
Дневен хороскоп за 19 януари

Овен Тази неделя ви очаква приятна изненада. Някой се е погрижил да се почувствате добре. Бъдете благодарни.  Телец Сега е моментът...