Седемте рилски блата все още са красиви

Още от автора

През 2017 г. имах възможността да се кача до Рилските езера. Оказа се, че са доста замърсени, но все така красиви. Хората не пазят природата, а това е проблем, тъй като езерата в Рила губят от дебита си, заради замърсяване, колкото и парадоксално да звучи, с урина.

За съжаление "интелигентният" български турист, използва всяко храстче и камъче за тоалетна. От там влагата и бактериите от човешката урина се просмукват във водата на Рилските езера. В тях започват да растат паразитни растения, които изпиват от водата на езерата. И така например Рибното езеро е мътен жабуняк, който отблъсква с вида си.

Хижата до Долното и Рибното езеро е изкъртена и необитаема. Другата хижа, до която стига лифта, е занемарена, а тоалетната е най-посещаваната й част. Пътеките до езерата са стръмни, не са добре трасирани и са само за опитни планинари, защото са каменисти и стръмни.

Лифтът тръгва преди да си се качил. Задържат го за секунда, колкото да скочиш на седалката и с риск да паднеш от 15 метра, седалката потегля.

Но има и находчиви местни хора, които предлагат на туристите изкачване до езерата с джип, така че да не се строполиш от лифта, ако не успееш да се наместиш на седалката.

Езерата са изключително красиви, дори и силно замърсени, каквито са в момента. Най-достъпни са Долното езеро, Рибното езедо, Близнаците-Горен Близнак и Долен Близнак, по-високо е Бъбрека, където в края на август има паневритмия. Почти непристъпни са Окото и Сълзата, като само добре екипирани опитни в изкачванията в планина могат да стигнат до тях.

Ако посещавате Седемте рилски езера, имайте предвид изброените по-горе некомфортни обстоятелства и не обръщайте внимание на човешките мръсотии в тях.

А иначе, природата е красива и сигурно ще ни докаже, че може да се възстанови, даже и от човешките нечистотии.