Зелени радости в ботаническите градини

Още от автора

Преди няколко години посетих еко парка край Варна. Беше красиво, необозначено, объркващо, но все пак приятно за посещение. Замислих се, че трябва да има по-достъпни като транспорт и вход еко паркове и ботанически градини в България. Ден сред растенията е ден отмора, ден на радост, на почивка от неприятното в живота. Затова са необходими повече такива зелени радости в България, които да ни успокояват и надишват с чист въздух.

Ботаническите градини и еко парковете са необходимост, не само лукс. Чрез тях учениците ще научат повече за растенията, а възрастните ще си почиват сред красотата на цветя, дървета. Зелените петна в градовете са белият дроб на населените места. А какво по-добро от това да се разходиш на подобно зелено петно, без да търпиш автомобили и мръсен въздух. Хубавото на ботаническите градини и еко парковете е именно големият набор от растения, който може да се види на едно място, без да се притесняваме от неприятни преживявания и отърсвайки се от стреса.

Красиво, пречистващо и на една ръка разстояние. Дори не е задължително да ходиш на планина. Това е прекрасно за заети хора, които имат нужда от почивка и отмора от проблемите. За няколко часа или за повече, могат да се откъснат от лошото в живота.

Разбира се, еко парковете не са панацея. Но лекуват нервите за малко. Те са необходимост, не лукс. И сякаш сме ги забравили, понеже сме забързани за други работи. Но именно те ще ни помогнат, когато е трудно.