Да си гратисчия - най-голямото престъпление?

Още от автора

Гратисчии в провинцията в градския транспорт почти няма. Софиянци пък ползват метрото, а за да стигнеш изобщо до перона на влаковете, трябва да си купиш билет, с който се отваря входа към ескалаторите. Въпреки това от време на време се появява екзотичната идея, повод и за това есе, полицаи да се качват в самия транспорт, за да следят дали пътниците имат билети и много по-важно: да помагат на контрольорите в стандартните битови и вербални схватки, в които влизат с пътниците. И разбира се вечната класика: ако са без билети, ще ги свалят от превозното средство и ще ги отвеждат в районните управления на полицията. Това донякъде е редно. Но в същото време подобни крути мерки превръщат хората без билет в криминални престъпници. Да ни затварят срещу билетче от 1 лв. или 1,60 лв, да се дават обяснения, да се чувстваш като последния разбойник, който е прегрешил фрапантно срещу системата. 

Кое е по-важно, да хванат изнасилвачите по селата, които ще го кажа директно, клецат баби и пребиват за 100 лева или да хванат пътник без билет, който може да е без пукната пара и единственият му начин да се придвижи, е да пътува гратис. Ако си срежа пръста, докато правя ремонт вкъщи и бърза помощ прецени, че не съм пациент за нея, трябва да вървя пеша до болницата, за да ме зашият ли? А ако болницата е на 4-5 км. от вкъщи? А ако дете се изгуби и иска да се прибере вкъщи, няма нито пари, нито карта, ще го оставят да се скита или ще го закарат в полицията, като престъпник? Но по-важно е да хващаме бедните старци, каращи по един куп лозови листа и малко домашна ракия на пазара, за да ги продадат, че пътуват гратис, отколкото да приберем тези, които взривяват банкомати, крадат коли, обират лозята на хора, крадат реколтата с череши в Кюстендилско, пренасят наркотици и още куп престъпления.

Да си гратисчия в градския транспорт е по-голямо престъпление, отколкото да убиеш човек на пътя. Така излиза. Понеже убийствата почти винаги са срещу неизвестен извършител и рядко има заловени и осъдени за тях. Но за гратисчии в градския транспорт се вика патрулка, която да ги кара по районните като углавни престъпници.

Да попитам, сводниците на проститутки, които имат стотици клиенти на месец и са безжалостно експлоатирани, някой прибира ли ги. Не! Даже се чуват гласове да се узакони проституцията, за да стане законно всяко момиче да бъде насилвано да продава тялото си, да стои гладно, да го пречупват, за да е послушна жертва. За хора, които съсипват млади момичета, с цел експлоатация, закон няма, а за нарушителите в градския транспорт, ще викаме патрулка! За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!

Продължавам: Нямаме нелицензиран алкохол по магазини, нямаме контрабанда на цигари, нямаме продажба на наркотици, нямаме безжалостна експлоатация на жени и деца, нямаме укриване на ДДС - всичко това го нямаме, но виждаш ли, има гратисчии в градския транспорт. И защо е необходима наистина полиция? Задължение на кондукторите е да следят за гратисчии и всъщност поне 95% от пътниците са с билети и всичко е изрядно. За какво ни е полиция в автобусите на градския транспорт? За да може, ако са ви откраднали колата, подали сте жалба в полицията и сте се скарали с районния, да ви затворят за неплатено билетче за автобус и така да ви покажат кой командва парада.

А дали това не е сплашване на населението, за да се покаже кой командва? Да се покаже кого трябва да слушат гражданите. Същите тези хора, които питат "сега какво ще правим", ако ви хванат пили в колата ви на пътя и искат поне един Стефан Стамболов с талона на колата. Само разровете сайтовете, за да видите колко такива има, хванати неправомерно с финикийски знаци.

В България малко се мисли, много се псува и нищо не се върши, за да се промени животът ни към по-добро. Не визирам управляващите и политиците, а гражданите, ние, които трябва да казваме на глас, когато нещо не е наред, за да се оправи. Ако няма гражданско общество, няма да има контрол над властта и ще има произвол на институциите. Всеки псува телевизора и никой не прави нищо, за да живеем по-добре в държавата, на която сме граждани.

Да си гратисчия в автобуса е смъртен грях, огромно провинение. А да убиеш кучето на съседа с отрова, да изнасилиш жена му и да му откраднеш телевизора, който така усърдно псува, е престъпление срещу неизвестен извършител. Как по-лесно да контролираш население, от това да го лишиш от правото му, гарантирано от законите и ценностите на ЕС, да се придвижва свободно? Какво свободно придвижване, ако ченгета ще ни тарашат в превозните средства за билети и ще ни арестуват, ако не ни харесат. Ясно ми е, че прекалявам. Но аз не зова към анархия, а към малко повече човечност и към приоритизиране на подхода към криминалното.

Не напразно България преди 5-6 години я наричаха Абсурдистан. Такава страна си останахме, на абсурдите. Ако си без билет в градския транспорт, затвор, ако изкрадеш ДДС за 1 млн. си прекрасен хитрец, на когото всички се възхищават. А хитрец се римува с ТЕЦ. Сещайте се какво имам предвид, макар че го нямам. 

Моралът на българина или липсата на морал, са нашият проблем. За билетче няма прошка, за яхти за милиони и майбах в гаража няма закони!