Туризмът се развива, но има спад на туристи. Ами сега?

Още от автора

Туризмът е основен източник на приходи за българската финансова система. Предлагаме селски туризъм, културен туризъм, летен туризъм, зимен туризъм, но имаме спад в броя на туристите. Приходите растат, а туристите намаляват. Как става тази работа? 

Помните ли балконинга? Занимавка за чужди туристи, които скачат от терасите на хотелите, за да се радват на адреналина. За 2018 г. не сме чували за балконинг, което показва, че привличаме все по-нормални туристи от Западна Европа. Или пък просто е спряло да ни прави впечатление. По традиция руските туристи не пиянстват бурно, което е прекрасно, като се има предвид, че те са основното ядро от туристи. Вярно, руснаците пийват, но не обръщат курортите с краката на горе, като много британци.

Помните ли, как британец счупи черепа на барман в наш курорт? Откачалката беше съдена. Това беше първият ясен отговор на българските институции за безчинствата на чуждите туристи в България. Добре, че така се получи и проблемът стигна до съда. Оказа се, че само когато се задействат институциите в България, започват да ни уважават в чужбина. Ако уважаваме себе си и уважаваме другите, ще уважават и нас.

А помните ли как един швед изрита в главата българска камериерка? Отзвукът в обществото беше силен и институциите реагираха като осъдиха шведа. Същият плати глоба от 4500 лв. Когато проблемът с ритниците излезе на яве, един чичка каза в ефир да си мълчим, че да няма отлив на туристи. И обществото реагира много правилно, не си замълча. Защото ако се оставиш да те ритат пияндури в главата, утре могат да те убият и да няма наказани и да си убиват по улиците без съд и присъда.

А сещате ли се как един британец счупи прозорците на параклис и спа в него, защото беше пиян и не смогна да се прибере до хотела си? И той беше осъден. Правилно.

Дали заради това вече рядко чуваме за подобни изцепки? Може би профилът на туристите у нас се подобрява? Така изглежда на първо вглеждане в проблема. За сметка на това Турция е в рецесия и трябва да помислим, че нищо не е напълно сигурно в този живот. А и може би трябва да се възползваме от това и да привлечем тамошните туристи точно при нас.