X
 
 

Вицовете и демокрацията

Автор: Мая Джамбазова
1513 2

Още от автора

Вицовете са нещо интересно. Те са феномен в човешката култура. Забавни истории, които ни разведряват в делника. Вицовете са ни необходими, защото културата на смях е нещо много важно за съществуването ни като нация. В една хубава книга се казваше: "Загубиш ли смеха си, значи си загубил почвата под краката си". "Полет над кукувиче гнездо, разбира се".

Смешните истории за националните ни недъзи ни показват проблемите в обществото. Вицове трябват и не само по вестниците, но и навсякъде, където размишляваме.

Ще се запитате, защо ни трябват вицове? А защо ни е чувство за хумор, питам аз? Нали смехът е здраве, а надсмиването над проблемите е признак на интелект! Културата на вица е развивана в България в продължение на десетилетия. Автори на вицове избираха през 90-те теми от вестниците и пишеха вицове по тях. Интересно и забавно! В това се крие красотата на човешкото мислене: да се справим с проблема с усмивка.

Тези смешни истории ни трябват, за да погледнем на себе си през други очи. За да си видим недостатъците, за да проумеем какво ни липсва и да си кажем, какво трябва да направим за себе си. През 90-те бяха интересни вицовете за алкохол и за секс. Сега се пише и чете само за секс. Изглежда това ни е проблемът, сексът. Да си кажем защо, много български мъже взимат виагра, а стотици двойки се подлагат на инвитро. Каквото му куца на човек, това осмива.

Е, има най-различни вицове. Навремето бяха за партията, сега има за всичко, за което си помислите. Развиваме се. Ставаме политематични. И това е добре, защото ни вълнуват много неща. Не сме ограничени само до единия партиен живот.

Днес можеш да осмееш всеки политически лидер във виц, без да се притесняваш, че ще лежиш в затвора. Ако хулите демокрацията, помислете си, дали някога това щеше да е възможно. Дали щяхте да гласувате за когото пожелаете, да избирате личности. Само джобът ни е поизтънял, но може би и това ще се оправи някой ден. Ние оцеляхме през прехода, защото не сме губили хумора си и културата на вица, която се разви и ни позволи да се шегуваме с всичко. Даже прогнозата за времето на Емо Чолаков е като виц. Макар че и да е смешно, понякога не разбирам все пак дали ще пече утре или не...

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Защо е необходима стоманена ръка ? Ами за да прекрати мизерната игра на псевдодемокрация и да наложи авторитаризъм необходим за оцеляването на България като държава и Народа като Народ
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Щом мислиш така, върви да поживееш "щастливо" в Северна Корея. Там разстрелват хора затова, че са гледали най-обикновен игрален, но чуждестранен филм. И най-редовно с хиляди умират от глад. Историята е показала, че икономически просперитет има само там, където гражданите имат икономически свободи. А те пък са възможни и реални само ако има политически права. Факт! Доказателствата са пред виж още ›› очите ни. Венецуела и Русия. Две държави много богати на природни ресурси, но без демокрация и в редзултат отчаяно, мезерстващо, бягащо за чужбина население.
    : 1 !
missing image
Извършиха първата в света гръбначна трансплантация

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали част от гръбначен стълб, съобщи болонския Институт по ортопедия „Рицоли“,...