X
 
 

Вицовете и демокрацията

Автор: Мая Джамбазова
1458 2

Още от автора

Вицовете са нещо интересно. Те са феномен в човешката култура. Забавни истории, които ни разведряват в делника. Вицовете са ни необходими, защото културата на смях е нещо много важно за съществуването ни като нация. В една хубава книга се казваше: "Загубиш ли смеха си, значи си загубил почвата под краката си". "Полет над кукувиче гнездо, разбира се".

Смешните истории за националните ни недъзи ни показват проблемите в обществото. Вицове трябват и не само по вестниците, но и навсякъде, където размишляваме.

Ще се запитате, защо ни трябват вицове? А защо ни е чувство за хумор, питам аз? Нали смехът е здраве, а надсмиването над проблемите е признак на интелект! Културата на вица е развивана в България в продължение на десетилетия. Автори на вицове избираха през 90-те теми от вестниците и пишеха вицове по тях. Интересно и забавно! В това се крие красотата на човешкото мислене: да се справим с проблема с усмивка.

Тези смешни истории ни трябват, за да погледнем на себе си през други очи. За да си видим недостатъците, за да проумеем какво ни липсва и да си кажем, какво трябва да направим за себе си. През 90-те бяха интересни вицовете за алкохол и за секс. Сега се пише и чете само за секс. Изглежда това ни е проблемът, сексът. Да си кажем защо, много български мъже взимат виагра, а стотици двойки се подлагат на инвитро. Каквото му куца на човек, това осмива.

Е, има най-различни вицове. Навремето бяха за партията, сега има за всичко, за което си помислите. Развиваме се. Ставаме политематични. И това е добре, защото ни вълнуват много неща. Не сме ограничени само до единия партиен живот.

Днес можеш да осмееш всеки политически лидер във виц, без да се притесняваш, че ще лежиш в затвора. Ако хулите демокрацията, помислете си, дали някога това щеше да е възможно. Дали щяхте да гласувате за когото пожелаете, да избирате личности. Само джобът ни е поизтънял, но може би и това ще се оправи някой ден. Ние оцеляхме през прехода, защото не сме губили хумора си и културата на вица, която се разви и ни позволи да се шегуваме с всичко. Даже прогнозата за времето на Емо Чолаков е като виц. Макар че и да е смешно, понякога не разбирам все пак дали ще пече утре или не...

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Защо е необходима стоманена ръка ? Ами за да прекрати мизерната игра на псевдодемокрация и да наложи авторитаризъм необходим за оцеляването на България като държава и Народа като Народ
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Щом мислиш така, върви да поживееш "щастливо" в Северна Корея. Там разстрелват хора затова, че са гледали най-обикновен игрален, но чуждестранен филм. И най-редовно с хиляди умират от глад. Историята е показала, че икономически просперитет има само там, където гражданите имат икономически свободи. А те пък са възможни и реални само ако има политически права. Факт! Доказателствата са пред виж още ›› очите ни. Венецуела и Русия. Две държави много богати на природни ресурси, но без демокрация и в редзултат отчаяно, мезерстващо, бягащо за чужбина население.
    : 1 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благодeтел твърди, че от "Българската Коледа" ...

Българският лекар, който от 20 години живее и работи във Виена твърди, че от "Българската Коледа" разпространяват невярна информация относно уред за терапия ...

missing image
99% от бюлетините в Украйна са ...

Централната избирателна комисия на Украйна е обработила 99% от електронните протоколи на районните избирателни комисии с резултатите от гласуването във втория кръг на ...

missing image
Най-мразените професии в София ...

Стоиш си най-спокойно в автобуса, мечтаейки за по-добрите бъдещи времена и си слушаш музика на слушалките. Блаженство! Изведнъж около теб настава някаква суматоха. ...