Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо има пари за Нотр Дам, пък няма за деца, следени от лешояди?

19 Friday 2019, 09:30 часа • 2999 прочитания

След като онзи ден социалните мрежи подгизнаха от сълзи за горящата катедрала Нотр Дам, не минаха и няколко часа и плочата бе сменена със „Защо корпорациите дават стотици милиони за някаква катедрала, а не дават за децата в Африка?” Някак се очакваше, защото живеем в епохата на вечното недоволство и невъзможната угодия. Но може би е редно да си кажем няколко тегави истини, за да се млъкне с гнусното лицемерие от всички страни.

Като за начало, няколко собственици на редица големи компании (L’Oreal, Total, LVMH и други) дариха по 100-200 милиона евро за възстановяването на историческата катедрала. Но възхищението от даренията продължи горе-долу 6 минути и 39 секунди, след което навсякъде плъзна една снимка на Кевин Картър от 1993-а година, изобразяваща колабиращо от глад африканско дете, следено от безмилостен лешояд. И върху снимката – лозунги за това колко са лицемерни корпорациите – защо не дадат 100 милиона за гладуващите деца, ами дават за някаква си там църква, за да се „кланяме на фалшивите си богове”?

Тук веднага правя вметка – аз не съм религиозен, даже смятам съчетанието между глупост и религия за едно от най-опасните в света. Но за да определиш катедралата Нотр Дам като просто поредната църква, някакъв си там кичозен символ на католицизма – трябва да си доста прост, без извинение. Тя отдавна е надминала дори гигантскоро си религиозно значение и се е превърнала в исторически, архитектурен и културен паметник с несравнима значимост не само за Франция, а и за цивилизования свят като цяло. Изяснихме ли го това? Наистина ли имаше нужда? Добре.

Кой обаче е истинският лицемер в случая? Първо на първо, кои са Сульо и Пульо, че да казват на корпорациите за какво да си даряват парите и за какво не? Може да са всякакви, може да го правят, защото е значимо за тях, може да е за реклама, може принципно да са ужасни хора и да експлоатират човешки труд – в случая важното е, че дават стотици милиони за реставрация на катедралата и че спокойно можеха и да не ги дадат. Това си е тяхно право, тяхна работа. Второ, кой от десетките хиляди недоволни под постовете в социалните мрежи си отдели от залъка, за да даде пари на гладуващите деца в Африка? Не говоря за стотици милиони – говоря за 1 лев. Кога последно пуснаха нещо повече от жълтите си стотинки в урните за дарения? И от какво точно се възмущават, наистина? Не ми се почва дори темата, че под въпросната снимка с колабиращо африканско дете се възмущават хора, които по собствените си фейсбук стени наричат чернокожите хора „маймуни”. Не ми се подхваща и темата с псевдоправославните „миряни”, които са християни само когато им изнася. Това или даренията на корпорациите е по-лицемерно? Или може би дори е добър знак, че хората забравят за расизма си, когато видят страдащ човек от друга раса?

Най-важното обаче е, че възмутените граждани обвиняват „цивилизования свят”, задето не помага на гладните дечица в Африка. Само че... хайде да проверим фактите! Кратка справка сочи, че даренията за нуждаещи се държави само от страна на ЕС и САЩ възлизат на над 120 милиарда (не милиона) долара, а само Бил Гейтс и съпругата му са дали вече повече от милиард долара в помощ на Африка. Същият този цивилизован свят, който, с всичките си плюсове и минуси, неспирно дарява пари за различни каузи и няма кой на кого да каже за какво да си ги дава. С риск да се повторя – „Парижката Света Богородица” е културно наследство за целия цивилизован свят, не само за парижани.

Сериозно, каквото ви е на сърце – за това дарявайте. Ако искате сега да дарите за ремонт на занемарена православна църква или приют за животни, а аз ви плясна през ръката и кажа „Не, ще дариш за дом за възрастни хора и деца-сираци!” – как ще се почувствате? Да, всички тези каузи имат значение. Но може би някоя от тях има по-голямо значение за вас от другите. Няма кой да ви осъди, че не дарявате за другите, колкото и да се опитват да ви вменяват вина. Решението къде (и дали изобщо) да дарявате е ваше. Само не бъдете лицемерни.

И хайде сега за финал да се възмутим защо се дават чак толкова много пари за Африка, искате ли? Тююю, на мен ако ми дадат 120 милиарда ехеее, ше ям и ше пия поне три дни с целата рода, бай ти Панчо две прасета ше заколи, от лютата ракия ше извади, ама не – парите ги дават там на некви негри, пу, да ги изедат лешоядите дано!

Георги Емилов
Георги Емилов Колумнист
Новините днес