X
 
 

Защо има пари за Нотр Дам, пък няма за деца, следени от лешояди?

Автор: Георги Емилов
2895 21

Още от автора

След като онзи ден социалните мрежи подгизнаха от сълзи за горящата катедрала Нотр Дам, не минаха и няколко часа и плочата бе сменена със „Защо корпорациите дават стотици милиони за някаква катедрала, а не дават за децата в Африка?” Някак се очакваше, защото живеем в епохата на вечното недоволство и невъзможната угодия. Но може би е редно да си кажем няколко тегави истини, за да се млъкне с гнусното лицемерие от всички страни.

Като за начало, няколко собственици на редица големи компании (L’Oreal, Total, LVMH и други) дариха по 100-200 милиона евро за възстановяването на историческата катедрала. Но възхищението от даренията продължи горе-долу 6 минути и 39 секунди, след което навсякъде плъзна една снимка на Кевин Картър от 1993-а година, изобразяваща колабиращо от глад африканско дете, следено от безмилостен лешояд. И върху снимката – лозунги за това колко са лицемерни корпорациите – защо не дадат 100 милиона за гладуващите деца, ами дават за някаква си там църква, за да се „кланяме на фалшивите си богове”?

Тук веднага правя вметка – аз не съм религиозен, даже смятам съчетанието между глупост и религия за едно от най-опасните в света. Но за да определиш катедралата Нотр Дам като просто поредната църква, някакъв си там кичозен символ на католицизма – трябва да си доста прост, без извинение. Тя отдавна е надминала дори гигантскоро си религиозно значение и се е превърнала в исторически, архитектурен и културен паметник с несравнима значимост не само за Франция, а и за цивилизования свят като цяло. Изяснихме ли го това? Наистина ли имаше нужда? Добре.

Кой обаче е истинският лицемер в случая? Първо на първо, кои са Сульо и Пульо, че да казват на корпорациите за какво да си даряват парите и за какво не? Може да са всякакви, може да го правят, защото е значимо за тях, може да е за реклама, може принципно да са ужасни хора и да експлоатират човешки труд – в случая важното е, че дават стотици милиони за реставрация на катедралата и че спокойно можеха и да не ги дадат. Това си е тяхно право, тяхна работа. Второ, кой от десетките хиляди недоволни под постовете в социалните мрежи си отдели от залъка, за да даде пари на гладуващите деца в Африка? Не говоря за стотици милиони – говоря за 1 лев. Кога последно пуснаха нещо повече от жълтите си стотинки в урните за дарения? И от какво точно се възмущават, наистина? Не ми се почва дори темата, че под въпросната снимка с колабиращо африканско дете се възмущават хора, които по собствените си фейсбук стени наричат чернокожите хора „маймуни”. Не ми се подхваща и темата с псевдоправославните „миряни”, които са християни само когато им изнася. Това или даренията на корпорациите е по-лицемерно? Или може би дори е добър знак, че хората забравят за расизма си, когато видят страдащ човек от друга раса?

Най-важното обаче е, че възмутените граждани обвиняват „цивилизования свят”, задето не помага на гладните дечица в Африка. Само че... хайде да проверим фактите! Кратка справка сочи, че даренията за нуждаещи се държави само от страна на ЕС и САЩ възлизат на над 120 милиарда (не милиона) долара, а само Бил Гейтс и съпругата му са дали вече повече от милиард долара в помощ на Африка. Същият този цивилизован свят, който, с всичките си плюсове и минуси, неспирно дарява пари за различни каузи и няма кой на кого да каже за какво да си ги дава. С риск да се повторя – „Парижката Света Богородица” е културно наследство за целия цивилизован свят, не само за парижани.

Сериозно, каквото ви е на сърце – за това дарявайте. Ако искате сега да дарите за ремонт на занемарена православна църква или приют за животни, а аз ви плясна през ръката и кажа „Не, ще дариш за дом за възрастни хора и деца-сираци!” – как ще се почувствате? Да, всички тези каузи имат значение. Но може би някоя от тях има по-голямо значение за вас от другите. Няма кой да ви осъди, че не дарявате за другите, колкото и да се опитват да ви вменяват вина. Решението къде (и дали изобщо) да дарявате е ваше. Само не бъдете лицемерни.

И хайде сега за финал да се възмутим защо се дават чак толкова много пари за Африка, искате ли? Тююю, на мен ако ми дадат 120 милиарда ехеее, ше ям и ше пия поне три дни с целата рода, бай ти Панчо две прасета ше заколи, от лютата ракия ше извади, ама не – парите ги дават там на некви негри, пу, да ги изедат лешоядите дано!

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 21 потребители
 • Анонимен 16 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Съгласен съм с автора. Много пари са необходими, за всичко. Бил съм във Франция и съм виждал това чудо Нотр Дам, нещо величествено е за мен, изключително е, забележителност с историческо значение е. Но за болни деца, за гладни деца най-вече трябва да има пари. Много ми е жал, че този пожар беше на път да унищожи катедралата, но ние агресивно да налагаме мнението си, че трябва да се дават пари и да виж още ›› се преструваме на съпричастни, както авторът е написал, не върви; просто не върви. За мен съпричастността е в мисленето също, в мисленето за страдащи хора по света заради глад, войни и земетресения, а не знам колко от нас истински мислят за тези хора.
 • Анонимен 15 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Чудесна статия ! От нея лъха свежо на мозъчни пръдни от оскъден интелектуално жаден за слава нерез. Моля умопомрачаващо големия дебил посмял да поръси толкова много дебилизми в толкова малка статия да извърши грозно самоубийство с цел - изкупление пред хората с IQ по-голямо от номера им на обувки.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Защо всеки път като намеря някъде готин материал и първият коментар отдолу все е на някакъв неграмотен психясал кретен? Пийте си хапчетата, хора!
  : 0 !
 • Октомври 14 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Това е умишлен палеж и при това изключително знаков. Сега такива като доста облъчени хора на това казват / хаха е какво теория на конспирацията ли отново ? Е какво не може да се подпали Нотърдам ли ? Може, но най малкото една църква Символ на Франция най малкото би трябвало да разполага с безупречни системи за сигурност. Ама не е е разполагала. Най малкото нехайство на управления наводнявайки собс виж още ›› твената им държава с криминални враждебни ислямистки елементи от десетилетия.
 • Октомври 14.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  И искай ки и всички държави от Европа това да го правят. Събитията ще следват своят ход. Този пък автор пита интересни въпроси риторично макар и сам да знае отговора , макар и да е обучен от тези дето са отговорни за това трагично положение на нещата.
  : 3 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Е, 'кво пък? Един си дава левчето за Истамбулската конвенция, друг за да впишат Сергей Станишев в листата за евродепутат, а трети за "едно малко" в кватрталната кръчма. Хайде стига сме гледали в чуждата кесия, а да се замислим дали укорите към другите могат изобщо да бъдат някакъв мотив за дискусия. Достатъчно дълго ни учиха да се противопоставяме един на друг.
 • Анонимен 12 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Дарителите от цял свят подпомагат за да бъде на земята живота по-добър, намеренията им са благородни и достойни за уважение. Правят го и ще продължават да го правят, без да губят времето си в коментари. Днес да дарим поне една усмивка ако не друго! 😀
 • Г ажданин 11 Г ажданин преди 9 месеца Профил на трол?
  Противоречието, че точно тези, дето гонят и връзват емигранти у нас са се затрижили за африканските деца е само привидно. Това са московски слуги, които приказват това, което им е нпуснато отгоре. Прибавяме и балканския комплекс за малоценност. Зловижда им се помощта за Нотр Дам. Рушащият се Ал. Невски за тях не е тема. Нали не са дарили и един лев за него.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Авторът на плиткоумната статия с какво доказва, че не е ни Сульо, ни Пульо не разбрах. Или то хонорарчето за материала не го изисква. Що пък да вниква в аргументи за някакви си там политически, икономически и социални неравенства, хвърляне на прах в очите с грийнуошинг, полит популизъм и прочее, като може да пробута лешояди? Пфа!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не бе той работи за тези дето са Глобални носители на явлението хвърляне на прах в очите.
  : 8 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Жоро е сладур
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Само бих добавил едно нещо - на африканците никой не им е виновен, че са бедни. Те са изостанали цивилизационно и това не е нито расизъм, нито новина. Наливат им стотици милиарди и те продължават да са си същите първобитни дупки. Оставете ги да се оправят сами и да се погрижим за хората, които мислят и искат бъдеще. Затваряме си очите за 50 години и африканският проблем ще се реши сам.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ДА така е
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Най-после някой да напише нещо смислено по темата. До гуша ми дойде от вечно недоволни лицемери или обикновени глупаци.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Напълно съгласен и аз. Ама и един коментар стигаше, братле.
  : 2 !
Нагоре